hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]東鐵過海後170及182重組
開啟左側

[建議]東鐵過海後170及182重組

hvshe 發表於 2022-2-1 17:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應東鐵過海後對170和182的客量造成嚴重影響,建議合併兩線至982,詳情如下:
(區議會最易通過方案)

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1tDsnUosoK7_ry-egykcuWRzqnPDXjyDm&usp=sharing

982 愉翠苑->華富中
[182現時走線]
1. 愉翠苑(18.8)
2. 愉田苑(18.8)
3. 沙田第一城(18.8)
4. 沙田第一城第11 (18.8)
5. 沙田第一城第13 (18.8)
6. 富豪花園 (18.8)
7. 麗豪酒店 (18.8)
[170補償]
Edit: 唔停城河西 8. 沙田大會堂 (18.8)
9. 田園閣 (18.8)
[170,182聯合路段]
10. 博康邨 (17.7)
11. 救世軍田家炳學校 (17.7)
12. 秦石邨 (17.7)
13. 車公廟 (17.7)
[上青沙入西隧]
14. 新翠邨新明樓 (17.7)
15. 田心村 (17.7)
16. 青沙公路轉車站 (17.7)
17. 西區海底隧道收費廣場 (13.0, Edit: 雙向分段收費取消 {}車站設雙向分段收費$10.9)
[唔知跟邊條西隧線]
18 港澳碼頭 {9.7}
19. 海港政府大樓{9.7}
20. 怡和大廈{9.7}
21. 金鐘(東){9.7}
22. 入境事務大樓{9.7}
[170現時走線]
23? 景隆街 {9.7}24. 香港仔隧道收費廣場 (5.5)
25. 黃竹坑遊樂場(5.5)
26. 南朗山道(5.5)
27. 勝利工廠大廈(5.5)
28. 逸港居(5.5)
29. 香港仔海濱公園(5.5)
30. 香港仔魚類批發市場(5.5)
31. 田灣街(5.5)
32. 華富邨華樂樓(5.5)
33. 華富商場(5.5)
34, 華富邨華清樓(5.5)
35. 華富(中)

982 華富中->愉翠苑
Edit: 雙向分段收費取消 {往西區海底隧道收費廣場雙向分段收費}
[170現時走線]
1. 華富(中)(18.8) {13.9}
2. 華富邨華泰樓 (18.8) {13.9}
3. 華富邨華安樓(18.8) {13.9}
4. 興和街(18.8) {13.9}
5. 聖百多祿堂(18.8) {13.9}
6. 漁暉道(18.8) {13.9}
7. 業漁大廈(18.8) {13.9}
8. 香港仔工業學校(18.8) {13.9}
9. 業興街(18.8) {13.9}
10? 香港仔隧道收費廣場(18.8) {13.9}
[跟8X,10,19,76]
11. 禮頓道(17.7) {10.9}
12. 雲翠大廈(17.7) {10.9}
13. 邊寧頓街(17.7) {10.9}
[跟969?]
14. 怡和街(17.7) {10.9}
15. 堅拿道東(17.7) {10.9}
16. 廣生行大廈(17.7) {10.9}
17. 菲林明道(17.7) {10.9}
18. 盧押道(17.7) {10.9}
19. 太古廣場(17.7) {10.9}
[982X現時走線]
20. 置地廣場(17.7) {10.9}
21. 中環街市(17.7) {10.9}
22. 急庇利街(17.7) {10.9}
[入西隧上青沙]
23. 皇后街(17.7) {10.9}
24. 西區海底隧道收費廣場(16.1?)
25. 青沙公路轉車站(16.1?)
[170,182聯合路段]
26. 大圍站(6.9)
27. 車公廟(6.9)
28. 秦石邨(6.9)
29. 乙明邨(6.9)
30. 沙角邨(6.9)
[170補償]
31. 田園閣(6.9)
Edit: 唔停城河西 32. 好運中心(6.9)
[182現時走線]
33. 麗豪酒店(6.9)
34. 富豪花園(6.9)
35. 置富第一城(6.9)
36. 愉田園(6.9)
37. 第一城站(6.9)
38. 愉翠苑

另外982X線作出以下改動:
全程收費:17.7
Edit: 取消雙向分段收費 天后站至皇后街往西區海底隧道收費廣場雙向分段收費:10.9

往灣仔方向:
[愉翠苑或水泉澳至田心邨]:不變
青沙公路轉車站
[西區海底隧道收費廣場至菲林明道]:不變
史釗域道
灣仔消防局
百德新街
維多利亞公園
天后站

往愉翠苑方向
天后站
香港中央圖書館(高士威道)
怡和街
堅拿道東
廣生行大廈
菲林明道
盧押道
太古廣場
[置地廣場至急庇利街]:不變
皇后街
西區海底隧道收費廣場
青沙公路轉車站
[大圍站至愉翠苑]:不變

其他東西:
985(A,B)全程收費降至17.7
982(X)增設免費轉乘288(A,B)優惠
Edit: 285轉乘優惠取消 982(X)可能增設免費轉乘285優惠
982$17.7分段往愉翠苑轉乘103,109,113往九龍,兩程只收13.9(or 16.6?)
103,109,113往港島轉乘982往華富,兩程只收13.9(or 16.6?)
Edit: 103加班, 並可免費轉乘101/104/109/111/113/115/301

歡迎討論

qunow 發表於 2022-2-1 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S字形走線玩緊邊個?仲要南行兜金鐘站、景隆街,北行行電車路,香港仔上970X、971甚至973過海轉車都應該快過呢條線,更加唔好講華富田灣。另外,沙田區不斷穿梭城門河又係乜事
 樓主| hvshe 發表於 2022-2-1 22:04 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-2-1 20:45
S字形走線玩緊邊個?仲要南行兜金鐘站、景隆街,北行行電車路,香港仔上970X、971甚至973過海轉車都應該快 ...

金鐘站:兜金鐘站好耐咩?大部分西隧線都停金鐘站或力寶中心,同埋182去港澳碼頭都喺金鐘道停站,我原本想停埋軍器廠街嚟補償循道衛理大廈
景隆街:話俾我知,點樣可以行得更快而唔俾區議會嘈冇咗沙田去銅鑼灣直接嘅路線
沙田大會堂/好運中心:係要保留170最多部分,之後cut都冇問題,因為新城市離田園閣/麗豪酒店都有啲距離,如果即刻cut人地會反對
西隧口去南區:架車唔係俾你咁用㗎,啲雙向分段收費未必要加㗎
北行兜禮頓道、電車路:你睇睇170同182點行啦,我都想銅鑼灣兜少啲啊

其實我咁樣建議,係唔想喺區議會(或者其他地方)卡死,令居民習慣咗東鐵過海之後唔搭巴士過海,之後要改道先改道囉
qunow 發表於 2022-2-1 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-2-1 22:04
金鐘站:兜金鐘站好耐咩?大部分西隧線都停金鐘站或力寶中心,同埋182去港澳碼頭都喺金鐘道停站,我原本想 ...

1. 我意思係,你不如直行直接將終點站放入大坑或者北角碼頭之類,南區攞107/P/671/X加班咪算,或者索性將條南區荃灣線當保償,好過咁樣一條只能夠同港島流水線爭食南區客嘅線,又嘥車又塞香隧
2. 計區會嘅話你係咪計漏咗九龍嗰堆站,連182X想加強服務都有困難
3. 沙田區不如由沙田站開,之後經愉翠苑第一城一直去到車公廟大圍,最起碼大部分站算順路,還掂沙田市中心想快嘅人都唔會搭巴士,要搭仲有280X
4. 兜入金鐘站再出返嚟要用幾分鐘,唔係話特別慢,但當東鐵直達金鐘嘅時候,專登兜入去就有啲無謂。要補償不如政總算,至少唔係喺正地鐵站上蓋,又快啲
Citcalag 發表於 2022-2-2 00:17 | 顯示全部樓層

沙田大會堂可以果斷零補償放棄

為左一個站起碼食多四次燈位,隨時增加十分鐘車程
沙田去金鐘只係廿幾分鐘車程,會展再少幾分鐘,又唔洗轉車
放棄啦 唯一出路係轉型

Waiyin12 發表於 2022-2-2 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-2-1 23:58
1. 我意思係,你不如直行直接將終點站放入大坑或者北角碼頭之類,南區攞107/P/671/X加班咪算,或者索性將 ...

我情願南區總站放利東 / 鴨脷洲邨 / 深灣,雙向分段食咗75 90 97堆頹線

跟住拉返是但一條南區對外長途線入華富
932gz6061 發表於 2022-2-2 12:08 | 顯示全部樓層

嘩呢條線慢到我想嘔

邊有得咁大貪架
qunow 發表於 2022-2-2 12:49 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-2 07:58
我情願南區總站放利東 / 鴨脷洲邨 / 深灣,雙向分段食咗75 90 97堆頹線

跟住拉返是但一條南區對外長途線 ...

放九巴入南區做短途客咪即係叫新城再放返啲資源入去應戰

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| hvshe 發表於 2022-2-2 14:12 | 顯示全部樓層
即係話你地想全日982x然後延長至北角碼頭同沙田站?
 樓主| hvshe 發表於 2022-2-2 14:29 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-2-1 23:58
1. 我意思係,你不如直行直接將終點站放入大坑或者北角碼頭之類,南區攞107/P/671/X加班咪算,或者索性將 ...

2. 我就建議103加班再加免費轉101/104/109/111/113/115/301同16.6轉107

可唔可以同n373比較呢