hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家想唔想幫襯141?
開啟左側

[問題] 大家想唔想幫襯141?

S3BL100 發表於 2022-2-11 00:31 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-2-11 00:00
你唔同意唔緊要。

119P 只做牛頭角、樂華、四順,但你點拆四順山頭有 619X 依一點?

你成個前提係 119P 會因為有 619X 存在而吸唔到四順客,而呢點我係唔同意

同埋我幾時講過紅隧版回程 601P 要行埋九龍城?我心目中根本係 14X 行法。你又加多一大堆假設,諸如要停埋紅隧口之類,但問題係我從來無呢個意欲,簡單來講你打緊稻草人

621 補藍田,補唔返 641 班次數目,咁唔通 619P 回程同 601P 回程又可以?

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2022-2-11 01:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-2-11 00:31
你成個前提係 119P 會因為有 619X 存在而吸唔到四順客,而呢點我係唔同意

同埋我幾時講過紅隧版回程 601 ...

你又唔睇我回文,101P 跟 14X 去行,101P 跟 14X+28B/23M 去行,同 101P 跟 101+1A 行,
就算你點行牛頭角道、觀塘道,一樣慢過 601 / 601P 返協和街,依 D 唔係假設,但不爭既事實。
但你既方案係假設條 601P 飛灣仔道改行紅隧有快到,現實上咁改法係慢過 601 咩都唔改。

假如你個人係香港,應該好清楚因為一個凱匯,馬蹄徑/油站去物華街間周生生車程有幾恐怖。
而且物華街個站因為車流限制,101P 要停物華街站就要 14B / 23M / 28B / 89X 要拎走其中一條線,
否則 101P 就好似 13D 咁玉蓮臺下個站就直達和樂邨,不停觀市。

621 補唔返 641 班次數目,但起碼條 601P 仲存在,
只要 601P 加停同仁街同適當加班就可以解決問題,
但你連 601P 都拎走埋,邊個講唔通?

619X 四順班客係已經存在,唔到我認同定你反對,班客投左票,
你開條 119P 係要吸引班 619X 四順客轉投,你要說服班客。

無論如何都會好似 601P 同 619X 由幾班做起,佢地會睇咁車程有無快到?
如果搞完一大餐返到四順時間 119P 同 619X 相若,就會睇班次。
請問一條做多左個北炮銅,藍田秀茂坪客既 619X 會唔會更大空間比巴士公司加密班次?

依個唔係假設,而係活生生擺左係度既局限。
你條 119P 點做都唔及 619X 範圍咁大,做多左區里數自然行多左,
但秀茂坪唔塞車,機隧九龍灣每日下繁塞緊車,如果唔係邊會出現 13X 下繁同 213X 平手係支歌仔?
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2022-2-12 00:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-2-11 01:43
你又唔睇我回文,101P 跟 14X 去行,101P 跟 14X+28B/23M 去行,同 101P 跟 101+1A 行,
就算你點行牛頭角 ...

如果你堅持 601P 改快後仍然行東隧既話,咁我覺得至低限度係要開類似上次 101X RPP 版本走線,上環開,中環起飛,灣北入隧道,紅隧口東九廊不停站,直飛彩虹再掃到觀塘

咁先係補晒 641 觀塘牛頭角做緊既野,而唔係求其開 619P 算數,要牛頭角樂華兜遠路行東隧

而且好老實,619P 回程又好、119P 又好,開到幾多班,資源比起客量係更大問題。就算畀你開 619P,有資源開到同 641 一樣班次?

至少 101 個 pool 夠大,要抽資源都容易少少

當然,紅隧版 601P 回程仲有個考慮係做埋啟福道九龍灣商貿區兩站。雖然下繁唔會有咩人去九龍灣,但如果長遠想擴展服務到半日,係有一定戰略意義

dennis28a 發表於 2022-2-12 02:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-2-12 00:33
如果你堅持 601P 改快後仍然行東隧既話,咁我覺得至低限度係要開類似上次 101X RPP 版本走線,上環開,中 ...

我唔反對咁開,但都係果句,條線只能觀市止步,而且做唔到振華道。
充其量只係補番花園大廈 641 個位。

再者,假如 101X RPP 行法,隨時 119P 連一班車都無,因為你填左淘大個位,牛頭角班人有 101 同 101X。
定其實你有無深思過淘大、振華道、花園大廈除左用東隧外,根本無可能用一條紅隧線做到?

咁你就唔好日日用「樂華」話人「求其」啦。

又黎資源論?2022 年東鐵過海段都就通車啦,家陣要搵錢救全家。
家陣唔同你講客量,唔通同你談心?客量唔值開咁多車咪唔開。

=====

101P (601P) 回程要做九龍灣我唔反對去試,但問題係做完九龍灣、觀市之後擺邊?
而 619X 非繁其實更比你條 101P 更快到秀茂坪,去秀茂坪點解唔主力做 619X?

當 619 非繁輕易做得出 30-40 分鐘觀市往來灣仔站果一刻。
101P 就算點快都要 30-35 分鐘先由灣仔站飛到觀市,
擺觀市就一定唔夠客做半全日,總站擺邊係一條哲學題。

開晒 101P 返觀塘,咁點還車番過海?
觀市就算你點行,觀市後一係跟 14X 兜海濱道,一係跟 215X 直去九展。

因為要疊加歐化塞車,前者行法會令觀市去灣仔時間慢過 619。
後者就等同要全觀塘既人行去某幾個站搭車,夠唔夠客睇佢造化,有機會成功。

101P (601P) 做得好,619 一定會減班,
而 101 一定會因為東鐵減班,對牛頭角同振華道係雙輸,你要記得依一點。

假如解決到唔以上唔少執行上問題,再討論 101P 應唔應該出現,或者係一個選擇。

不過咁,如果條線最終只係得九龍灣、觀市先有最大效益,
唔多唔少就解釋緊點解 101 系紅隧線永在觀市止步,咁多年只係出現過 191R。
亦解釋緊點解 101X 最終無全日既價值。
S3BL100 發表於 2022-2-12 12:36 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-2-12 02:43
我唔反對咁開,但都係果句,條線只能觀市止步,而且做唔到振華道。
充其量只係補番花園大廈 641 個位。

又來塞字入我口

我只係提出過 601P 回程行紅隧。港島方向都行紅隧?傻的嗎?

brianso198 發表於 2022-2-12 13:53 | 顯示全部樓層

呢條線我覺得北行紅隧(不停站), 南行東隧係OK既
如果兩邊都係紅隧就咪啦

想處理觀塘既話可以考慮開架車中環開, 行到政總, 然後經灣仔北繞道然後北角落一落橋不停站再上東隧
呢個行法應該還好

不過, 北角落橋再上橋定係寧願係東廊塞車會快D, 我手上無資料
JC3987 發表於 2022-2-12 16:24 | 顯示全部樓層

如果話 641 北行改 141,雅麗道打和...

即係只有中環返裕民坊、觀塘法院慢咗(東隧、藍田有 601P、603P、621),而我建議嘅 141+641 循環行觀塘道唔行牛頭角道,對裕民坊客都慢唔到幾多...
但換取更穩定嘅行車時間,我覺得可以收貨啦。

dennis28a 發表於 2022-2-12 19:41 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-2-12 16:24
如果話 641 北行改 141,雅麗道打和...

即係只有中環返裕民坊、觀塘法院慢咗(東隧、藍田有 601P、603P、6 ...

唔會,搞清楚一回事,141 要做啟德,
結果咁兜完,返到觀市係同 101 打和,即慢過 619。

而咁循環法,灣仔返法院會超過一個鐘,絕對唔理想。

除非條線唔兜啟德、九龍灣做大循環,咁就可能 Work。
dennis28a 發表於 2022-2-12 19:45 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-2-12 13:53
呢條線我覺得北行紅隧(不停站), 南行東隧係OK既
如果兩邊都係紅隧就咪啦

我覺得相差無幾,北角匯燈陣有幾慢你清楚過我。與其落北角不如鯉景灣掉頭。

要解決東廊落東隧問題只要整條巴士專線就搞掂,
家陣北角上橋打尖車日日食住條線,前面再整巴士線打尖根本唔難。

dennis28a 發表於 2022-2-12 20:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-2-12 12:36
又來塞字入我口

我只係提出過 601P 回程行紅隧。港島方向都行紅隧?傻的嗎?

邊個塞字入人口先?
我咪解釋緊點解 601P 行紅隧點解有潛在問題,
同你以事論事又話人「雙重標準」同「求其」?