hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 又係 JR 北 - 2050年實現全公司碳中和喎... ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[日本] 又係 JR 北 - 2050年實現全公司碳中和喎...

樓主| cky 發表於 2022-2-11 02:47 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-2-11 00:59
有一間私鐵:近鐵,服務範圍橫跨關西同東海等地區喎,咁點解JR東日本唔可以食埋JR北海道做2個區?(即東日 ...

近鐵做緊6個府縣咋JR九州都有7個
JR東宜家做緊幾個都縣?

近鐵總長度係 501公里,係私鐵最大
但JR 最雞果間 JR四國都有 853.7 公里
JR 東海唔計新幹線都過千

sammyleung719 發表於 2022-2-11 09:37 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-10 13:56
點解北海道d鐵路甘難做?同JR東日本合併又可唔可行?

成個北海道得札幌圈多人少少之外,其他地方熊同鹿都多過人,甚至熊都搵唔到隻
以前有好多路段都係煤礦鐵路起家,無採煤自然收得皮

我無錢洗,你係咪可以無條件養我一世?養我條件唔係淨係基本衣食住行咁簡單,而係大花筒狂燒錢
你都唔會咁做,點解你會期望東記會出手?
sammyleung719 發表於 2022-2-11 09:42 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-11 00:59
有一間私鐵:近鐵,服務範圍橫跨關西同東海等地區喎,咁點解JR東日本唔可以食埋JR北海道做2個區?(即東日 ...

近鐵規模有幾大,北海道規模有幾大?
睇你呢個都問得出,即係對日本完全零認識
你唔會係果啲自由行plan到稚內旭川富良野一日去得晒嘅人掛?
DIH 發表於 2022-2-11 11:16 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-2-10 13:56

冬天超級大雪(唔係車名),夏天可以上到30度以上,冷縮熱脹、融雪時泥土鬆動,路盤容易移位要成日維修,同時鄉村人口減少,大費周章維護但一日得幾班車行,而札幌往道東道北動輒四五個鐘車程又好容易輸畀飛機及公路。

北海道面積83,425平方公里,但人口得518萬,大約46%住在石狩地區(即札幌及附近一帶)。

個人觀感,除了旭札函外,成個JR北海道都係歷史殘留,單睇需求冇野唔可以由公路或飛機取代。想留線的話,學「南方」搞豪華過夜火車唔知可唔可以幫補下。

sammyleung719 發表於 2022-2-11 15:09 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-2-11 11:16
冬天超級大雪(唔係車名),夏天可以上到30度以上,冷縮熱脹、融雪時泥土鬆動,路盤容易移位要成日維修, ...

佢咪借過伊豆急抽2100形做環島遊
但真心幫得幾多,我都唔想佢執,但個天收佢都無計
北記勁多勁人,佢地嘅技術超晒班,只係冇錢比佢搞,再搞火箭都研發得出
DMV都係佢搞先,最慘係冇錢
 樓主| cky 發表於 2022-2-11 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-2-11 09:42
近鐵規模有幾大,北海道規模有幾大?
睇你呢個都問得出,即係對日本完全零認識
你唔會係果啲自由行plan到 ...

唔計廢線
呢幾年 JR 北 cut 咗二三十個站
石北一大堆
根室又一堆
宗谷鬼叫仲有道路難到處所以 cut 得冇咁狠

函館線一過咗大沼都年年 cut
嚟緊砂原支線連 cut 三站
過咗森又 cut 兩站
夾夾埋埋都有十個
sammyleung719 發表於 2022-2-11 23:38 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-2-11 23:09
唔計廢線
呢幾年 JR 北 cut 咗二三十個站
石北一大堆

石北本線佢完全無心做
唔洗幾耐佢肯定cut淨旭川至上川,同埋遠輕至網走

同埋自從新函館北斗升格後,睇下條藤城線幾時都cut埋添
Hopuco 發表於 2022-2-12 12:19 | 顯示全部樓層

同JR東日本合併完全唔可能。
JR東日本係已經上市既100%民營企業,唔可能併購一間嚴重虧蝕、財務上完全無持續性既公司,成件事無法向股東交代。就算提出收購,都必然只收購有機會盈利既部份,例如札幌圈、未來新幹線營運權之類,嚴重虧損既路線(即所謂垃圾資產)肯定會排除在外,而且會盡量避開JR北海道欠政府既巨額債務。
法例上更加無從強迫JR東接收JR北,要求民間法人接收一個明顯嚴重虧蝕無持續性、但不允許放棄(廢線)既業務,等於政府強迫市民交出私有財產,已經事實上違憲。