hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960X/968X有無機會轉做全日?
開啟左側

[問題] 960X/968X有無機會轉做全日?

樓主| wongholeung123 發表於 2022-2-18 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2022-2-18 19:15
閣下所舉嘅4條線加埋都唔夠一條68X嚟啦

仲要唔計條238X(唔經荃灣市中心)
 樓主| wongholeung123 發表於 2022-2-18 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
新城九 發表於 2022-2-18 10:58
無話佢線王,
但東區新界線,933全日最好

我之前咪講咗933全日,然後同九巴搞西隧轉乘優惠lor,但你又唔接受我意見,又成日叫大西北人做生蕃,一啲都唔識咩叫尊重同理性討論。
新城九 發表於 2022-2-18 20:16 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-2-18 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層

新城九 發表於 2022-2-18 20:16
講來講去,都係住宅三線區去核心市區,
想掩人耳目

咁唔知港島東去大西北多線啲,定去荃灣多線啲?
NA4179x賢 發表於 2022-2-18 20:57 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-2-18 13:22
睇行文根本係以前某位香討名人黎
加埋個名都話埋畀你知,新城九,仲唔係三巴合一? ...

原來係香討
十幾年前211膠98C膠
到而家果度都係無進步過

1234567 發表於 2022-2-18 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
wongholeung123 發表於 2022-2-18 20:02
我之前咪講咗933全日,然後同九巴搞西隧轉乘優惠lor,但你又唔接受我意見,又成日叫大西北人做生蕃,一啲 ...

我建議只需要城巴九巴各一條全日(933/968X),利用其西隧或欖隧的巴士轉乘網服務整個新界西,以後唔需要有其他新界西來往港島東區線全日,因為大部分新界西地區,巴士最多只需轉一程就可到達

城巴933:荃灣、葵涌(930)、天水圍(969/967)、屯門南/青公(962系)、屯門北(將來54區城巴過海線)、深井/青龍頭(荃灣轉乘/962B (不計上繁北上))、東涌/機場(E11系)

九巴968X:元朗、屯門vip區(961)、良田/新墟(960)、錦田八鄉/洪水橋/上水粉嶺(欖隊轉乘/978(不計上繁北上))、落馬洲/深圳灣(元朗大馬路轉B車)、錦繡花園/新田公路(元朗大馬路轉乘)、
(北葵/青衣(936/948(需有車費回饋))荃灣西約(934)(不計上繁北上))

所有入新界西的逆向客都可以利用這兩條路線以及其轉乘優惠,最多轉乘一程到其目的地。當然其他地區可以再開線,但只限順向往來港島半全日已經好足夠,因為有933/968X轉一程路線這個基本的巴士服務及選擇

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
wongholeung123 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

新城九 發表於 2022-2-18 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-2-19 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
新城九 發表於 2022-2-18 23:57
港島東去大西北,係下繁時間,
我要既係上繁時間

咁上繁大西北去港島東有幾多條線,荃灣去港島東又有幾多條,又可以比較下
GD1570 發表於 2022-2-19 09:18 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-2-19 00:42
咁上繁大西北去港島東有幾多條線,荃灣去港島東又有幾多條,又可以比較下 ...

人哋會同你講逆客量...然後同你講你人多因為係住宅區之嘛...

無限輪迴...

明明大西北過海線好賺過930系依個係不爭嘅事實...
你有你可愛,我有我好笑。
teddybus 發表於 2022-2-19 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-2-19 09:18
人哋會同你講逆客量...然後同你講你人多因為係住宅區之嘛...

無限輪迴...

前面成30幾頁,冇時間追,sorry...

不過佢咁鐘意紅小,照計應該好痛恨同紅小搶生意嘅930系啵