hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化? ...
開啟左側

[問題] 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化?

UA2892 發表於 2022-2-21 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2022-2-21 11:13
0.8分段就算把啦

但係如果6X做馬坑
咁馬坑往返中環要收10.3
變相差距去到1.3
每日來回2.6,夠搭程電車
marcolam205 發表於 2022-2-22 00:08 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-2-21 10:29
赤柱有公屋㗎,你以為得富豪住?

我咪就係住公屋個堆
40 11.7都咁多人唔介意
證明真係已經對巴士失望

我地落...落鵝頸橋打小...小人
石頭 發表於 2022-2-22 00:39 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-2-21 11:41
但係如果6X做馬坑
咁馬坑往返中環要收10.3
變相差距去到1.3

其實應該6號做馬坑,順路做埋做舂坎角,

唔再經赤柱灘道果幾個站,同6X做同方向免費互轉,

無哂遊客暫時取消260,6X改為0600-0000,

改跟73行赤柱峽道,但全日都加兜舂坎角海灘走~

marcolam205 發表於 2022-2-22 09:54 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-2-22 00:39
其實應該6號做馬坑,順路做埋做舂坎角,

唔再經赤柱灘道果幾個站,同6X做同方向免費互轉,

點樣又行峽道 又行舂坎角
做建議之前可唔可以做下功課

同埋真係講到口臭
峽道擺咁多車俾野豬搭?旭逸居嗰啲一係行出村口 唔滿意就加個14 BBI 解決
有人會駁我 麥理浩徑行山客點算
搭10次 6 73 260 都冇10個呢啲客 咁算吧啦
留返260 直出乜都夠啦

kay 發表於 2022-2-22 10:24 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2022-2-22 09:54

當年6仔諗住兜完赤柱廣場好似14返轉頭
係陳李佩英要佢行多一段路折返

不過6仔咁兜法
咪比人覺得6X可能快D

但N年前試過6 6X中環一齊出發
兩者到赤柱廣場時間差唔多

當然如果要去赤柱村
6仔見到赤柱村落唔到車
仲要兜到馬坑返轉頭
6X赤柱村都落左車了
(6當然可以赤柱廣場落)

就係要6仔兜到想D人搭6X 260
6仔先無必要行春坎角

赤柱村出發到赫蘭道
時間由快到慢係
260>6X>6(馬坑加峽道班次)
世界很簡單 人類很複雜
marcolam205 發表於 2022-2-22 10:34 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-22 10:24
當年6仔諗住兜完赤柱廣場好似14返轉頭
係陳李佩英要佢行多一段路折返

但而家咁樣咪兩頭唔到岸囉
66又慳唔到 6號又行遠咗
與其將6仔係咁原路出入燒油
倒不如6M 走線全日
因爲我意在斬埋66 善水可以蝕少4架車

UA2892 發表於 2022-2-22 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2022-2-22 09:54

當年63 65試過入赤柱,先舂坎角 馬坑,調頭,再峽道去赤柱村

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
marcolam205 + 1 咁佳美道未通車咪要阿超着褲囉攞嚟講.

查看全部評分

FD5410 發表於 2022-2-22 10:46 | 顯示全部樓層
可能我搭開,我又覺得其實而家 6 都唔算亂
上下繁有 66 就原線直出,
非繁無 66 就兜馬坑,夜晚就行舂坎角出
走線都無乜得點執

不過講真,見親 66 都無乜客
6 同 6X 就成日一齊開,真係要執下d班次
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
樂仔〞 發表於 2022-2-22 11:16 | 顯示全部樓層
6 號往中環成 6 條走線咁多都只係因為監獄車各自數多條出嚟啫 , 一般人只係需要面對 3 條走線
Lelouch 發表於 2022-2-22 12:22 | 顯示全部樓層

城巴最鐘意將6號開係6X後2-3分鐘
唔知幾時先會陰乾成功呢