hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化? ...
開啟左側

[問題] 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化?

HM3044 發表於 2022-2-22 15:12 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-2-22 00:39
其實應該6號做馬坑,順路做埋做舂坎角,

唔再經赤柱灘道果幾個站,同6X做同方向免費互轉,

馬坑舂坎角梗係留6X啦
S3bl430 發表於 2022-2-22 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得如果想將6赤柱走線單一化,簡化資源運用,
最簡單的方法係6,6X一齊服務舂坎角,馬坑,提供聯合班次。260維持原本走線,66取消。日間6,6X和260班次比率1:1:2
在我看來,灣仔往返赤柱峽道乘客利益可以犧牲,即使有些乘客是原本坐6去灣仔買餸的菲傭

如果想盈利最大化,咁就6入馬坑舂坎角,取消6X,66日間全日服務並改行香隧,260繼續特快角色

kay 發表於 2022-2-22 15:53 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-2-22 15:19
最簡單的方法係6,6X一齊服務舂坎角,馬坑,提供聯合班次 ...

你條66咪又類近6X

不過6 6X 260係赤柱村一齊擺
方便調動

只係屎水唔想D人搭6
咪要係赤柱村馬坑兜到懷疑人生

不過人多個陣
6兜路咪又搭
而且亦有班客赤柱廣場上車
世界很簡單 人類很複雜
石頭 發表於 2022-2-23 00:04 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2022-2-22 09:54
點樣又行峽道 又行舂坎角
做建議之前可唔可以做下功課

而家係唔要260,所以條6X先變左咁行~

而家條路唔通峽道同舂坎角咩?咁樣行唔得咩?

邊個話舂坎角既車一定要去埋馬坑架?

同9號兜鶴咀一樣,兜一兜舂坎角,去到海灘就掉頭走人~

如果唔係,一係6號兜埋海灘個站,

咁無左260之下既6X就唔需要兜入去~
石頭 發表於 2022-2-23 00:06 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2022-2-22 15:12
馬坑舂坎角梗係留6X啦

鬼唔知咩,但係想殺260,咁俾返少少甜頭出去都要架,

到時6X太少客,又改返行馬坑,

咁260已cut,無得再嘈無特快車,咁先會過到關~

如果唔係,260只會繼續存在燒錢~
石頭 發表於 2022-2-23 00:08 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-2-22 15:19
最簡單的方法係6,6X一齊服務舂坎角,馬坑,提供聯合班次 ...

唔work,因為價錢牌問題,260吉車遊街之時6同6X都可以坐滿,

而且260取代唔到66~
S3bl430 發表於 2022-2-23 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-2-23 00:08
唔work,因為價錢牌問題,260吉車遊街之時6同6X都可以坐滿,

而且260取代唔到66~

咁赤柱村直出平日好難有好多赤柱居民客既,
試下6X行峽道260行馬坑,或者就會輪到6X吉車

文章討論點是如何將6走線單一化,那晚上6要食6X,那麼要符合樓主想法就只有6經馬坑舂坎角

如果要6趕走d客,不如試下從山上路段著手,
唔經司徒拔道,改經跑馬地上落山,車程至少慢10分鐘,間接增加隧道車速度優勢

另外,誰說66可被260取代?
marcolam205 發表於 2022-2-23 12:25 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-2-23 00:04
而家係唔要260,所以條6X先變左咁行~

而家條路唔通峽道同舂坎角咩?咁樣行唔得咩?

條路通 但唔代表合乎效益
舂坎角原路出入 車程多咗足足3km,觀感亦都比而家6號日間兜馬坑更差
兼且我第唔知幾多次講
峽道冇咗260都唔使搶返條6X,峽道除咗一個半個行山客根本不值一提,旭逸居個少少人靠14轉乘都足夠有餘

係我心目中嘅260 只會係維持而家嘅服務時段兼且半個鐘一班,甚至進一步變兩味+假日一工線
260係價錢牌好睇,但好睇到啲人寧願搭40小巴都唔搭260就要放手㗎啦
留兩味係因爲260兩繁條數都過得去嘅,假日留返嚟鋸遊客水魚都唔錯
但如果要進一步攞埋73入馬坑,咁260就要留0700-2000,非繁半個鐘一班,呢樣係無辦法之中嘅辦法  

而6+6X 亦唔會過密鬥搶客
非繁每條20-25分,10-13分聯合班次
繁時每條15分,7-8分聯合班次
同時6A正式全條併入6X

改善效益唔係只能將一條線話斬就斬渣都冇嘅
執好啲班次分工已經夠

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
HM3044 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

我地落...落鵝頸橋打小...小人
S3bl430 發表於 2022-2-23 12:45 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2022-2-23 12:25
舂坎角原路出入 車程多咗足足3km,觀感亦都比而家6號日間兜馬坑更差兼且我第唔知 ...

我有個新想法,
沙中線會令到過海線班次縮減,而南區線亦陸續減班,
灣仔交通情況相對上會慢慢改善
咁6和6X會唔會有潛質改行軒尼斯道+灣仔道, 方便赤柱居民?

如果6/6X改經灣仔, 車程會比行皇后大道東慢, 相對上260特快優勢更大
對3者尋求各自定位可能會有幫助
錯字連篇
kay 發表於 2022-2-23 12:52 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2022-2-23 12:25
舂坎角原路出入 車程多咗足足3km,觀感亦都比而家6號日間兜馬坑更差
兼且我第唔 ...

260本身就係旅遊路線
如果唔係唔比人入黎玩
260平日都有底氣

你用居民角度260無用正常
但遊客真係成日比佢推去260

不過屎水覺得推D客去海洋公園上MTR賺少左
本身我覺得73開密少少
73轉MTR應該有市場
人地52都係咁做
世界很簡單 人類很複雜