hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

fatpear 發表於 2022-2-22 18:40 | 顯示全部樓層

條W3 如果將來仲打算會變番全日(文件係咁寫就當住真先啦吓),
倒不如跟A21咁行哂成條深旺道做埋南昌/海達新區/海麗+四小龍先上公路,
咁行比君匯港尾站上公路要多約十分鐘,但覆蓋範圍大好多,
只做大角嘴非繁都唔會夠客
lsc04d11 發表於 2022-2-22 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-2-22 18:32
咁「一線換一線」,摺咗W3,改為開條上水總站開出,經大埔太和路、沙田市中心總站、青沙轉車站去尖沙嘴嘅 ...

你條線有咩分別呀?
唔用w品牌 又冇平價 又冇即日票 又冇咁多非4.2轉乘  係贏番青沙轉乘咋播
szeto993 發表於 2022-2-22 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-22 16:37
285唔見得好客下
車條85落去唔使加車又so call密左
咁做大家都算有著數

舊年5月喺駿洋所見繁時285/285A梅花間竹咁開都叫可以每班打爆一架直梯,早上7點幾做下返學客都唔係少

依家拉埋85做埋流水生意都好過水仔條288C貴價區內線
szeto993 發表於 2022-2-22 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

JF6839@88K 發表於 2022-2-22 16:50
唔明288C拉去顯徑用意...
812收得平過佢又快過佢
唔通順便做埋美松-顯徑客? ...

可能同以前水仔班人成日投訴小巴開太多短途特別班次有關
s3n370 發表於 2022-2-22 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-2-22 09:56
西九堆政府divsion,應該有唔少以前租開商業大廈,依家統一哂去政府合署,牙力自然大好多,出入凱婷好天 ...

不論係政府定私人,有寫字樓就自然有人返工。
世界難撈,有餅食點會唔試下。
更何況可以撈埋兩大銀行附近嘅客,
又可以唔駛迫哂落獅子銀行直角彎。

P.S.
以佔用樓面計,西九第一大檔先至係座落於某巴前總陀/車廠嘅商廈過黎。
至於第二大檔,九成九原身都係坐政府大樓...
而果幢大樓無錯係吹佐好耐變商廈,
不過唔知幾多年後先會變囉。
hadboy5 發表於 2022-2-22 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
慈沙線會不會拎去招標,竟然無人討論T74去梧桐寨,今年九巴四處插旗的力量唔細
JX9097 發表於 2022-2-22 18:51 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-2-22 16:31
88X又拉長,可能下次去埋大學都唔出奇

上得穗禾,就唔會去大學啦,完全唔順路而且88X拉上去穗禾,好大程度都係方便85拉過去
JX9097 發表於 2022-2-22 18:57 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-2-22 16:32
89B縮短唔通方便將6D拉去翠屏

個人認為係逐步release觀塘站occupancy
因為塊地要起公務員學院
s3m89 發表於 2022-2-22 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟只講有意見部分

竟然沒有89A消息?!

火炭部分:
- 85由火炭山尾街延長至駿洋邨
(應將此線延長至穗禾苑,而非88X,這才彌補80M減班後非繁的獅隧轉乘客)

- 80M改為平日繁忙時間服務
(應保留凌晨0時後的兩班尾班車)

- 88X由火炭駿洋邨延長至穗禾苑
(延長僅加1車,況且88X上下午走線不一,個人意見穗禾苑應讓給85延長,方便往觀塘乘客在獅隧互轉89)

- 延長E42P 號線至火炭山尾街,並開辦於下午繁忙時段由火炭前往東涌的回程服務
(點都要霸住山尾街總站的措施)

其餘部分:
8.建議673往上水繞經和興村
(為加一站咁兜法,上水、聯和墟人實反對)

12.建議透過新增資源及調撥72X的資源,將272X提升至全日服務並繞經白石角及科學園
(大埔人實嘈到拆天)

14.建議74D由廣福道改經運頭街、南運路及達運路前往吐露港公路
(嫌條路線未夠長乎?! 似乎兜路用盡里數上限以防日後北區人重提74D拉去華明)

16.建議75X特別班次延長至紅磡(紅鸞道),並精簡其於九龍城區的行車路線,重新編號為275X
(慢慢275X儲到客變全日,75X變兩繁)

22.建議修改86A行車路線,往九龍方向改經青沙公路,並改以循環線模式運作
(青出獅入是德政,應改行長沙灣道避免塞車)

25.建議縮短89B至牛頭角並調整班次
(建議經振華道延長至順天,令山上有獅隧轉乘網)
流星☆雨 發表於 2022-2-22 18:57 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-2-22 17:09
雖然冇改285同九龍段, 但估唔到小弟個85拉長建議會局部成真
之前話重推嘅286冇咗影係好事, 但86A個垃圾 ...

286可能係RPP之前上過區議會就當上左
唔代表唔存在……
趕客路上 理_得你