hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

AVW28 發表於 2022-2-25 16:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 15:10
5.見唔少人都記錯咁就要回應一下
基本上大家都有共識86C係有問題
最遲都係第一城就要上公路

雖然86C應該係要第一城上公路,但歷史問題都唔容易搞。呢度都唔止提過一次兼提左好多年。
2013年前連九記根本都唔想cut大圍段(見某年乘客聯絡小組的回應,當時係話唔想影響到大圍既乘客)。

如果將乘客由平車趕去貴車既角度睇,其實個策略算成功左一部分。至於86C,不論維持原狀定改去大角咀,狀況無分別。

LL3850
AVW28 發表於 2022-2-25 17:12 | 顯示全部樓層
odwinkinglam 發表於 2022-2-24 18:30
點解682B唔改行埋西隧,同982X合拼?

至少服務時間長D,又方便東區和中環區D人返大圍 ...

一個做中上環,另一個做東區,點合併呢?
我估986和982C呢個建議過到既話,682B應該仲難搞重組,因為唔係淨係成條改哂行西隧咁簡單,仲要考慮埋成個沙田段點執(改逆走),兼涉及埋收費問題(改總站)。
LL3850
tszhinchan3 發表於 2022-2-25 18:40 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-2-25 16:46
雖然86C應該係要第一城上公路,但歷史問題都唔容易搞。呢度都唔止提過一次兼提左好多年。
2013年前連九記 ...

當年應該學85C/X,86X全日經第一城上獅隧,86C變上下繁兩年之後再取消,86A拉去石門,其實已經解決左問題!
流星☆雨 發表於 2022-2-25 18:42 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2022-2-25 17:12
一個做中上環,另一個做東區,點合併呢?
我估986和982C呢個建議過到既話,682B應該仲難搞重組,因為唔係 ...

如果廣源接受逆走,繁時可以由黃泥頭開車經愉翠上水泉澳再落乙明入青沙(第一城有982C,沙田圍有982C+986)

除咗去程因為第一城站對面冇站,距離愉田苑、第一城部份座數會遠咗之外,應該已經係相對合理嘅方案

趕客路上 理_得你
szeto993 發表於 2022-2-25 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-2-25 18:42
如果廣源接受逆走,繁時可以由黃泥頭開車經愉翠上水泉澳再落乙明入青沙(第一城有982C,沙田圍有982C+986) ...

廣黃兩區呢個位注定係要接受,佢哋以前一直都想982X延長上去
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 19:51 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2022-2-25 16:03
86X全日唔會做得起,行南昌街太慢,要知道長沙灣才是最有需求的地方
加價就只係九巴貪心,所以最好方案係 ...

當然南昌街略慢但南行四小龍亦唔見得快
長沙灣既兩味需求大

286C繁忙時間做大係合理
咁非繁呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 19:56 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2022-2-25 16:46
2013年前連九記 ...

其實又唔係真係咁難搞
九公唔願搞咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2022-2-25 22:32 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-2-25 18:42
如果廣源接受逆走,繁時可以由黃泥頭開車經愉翠上水泉澳再落乙明入青沙(第一城有982C,沙田圍有982C+986) ...

如果佢地唔介意以後去程都比全價就得!因為廣源係收分段價。
不過咁搞,東隧唔塞車既話,廣源去北角一定唔會比現有682B快,因為廣源是現有682B既尾站區。
未知980A係廣源既客量係點,如果佢地覺得980A走線都可以接受既,咪將成條改經西隧的682B改廣源開,但一定要飛走銀城街。

LL3850
AVW28 發表於 2022-2-25 23:07 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 19:56
其實又唔係真係咁難搞
九公唔願搞咁解

九仔司馬昭之心姐,我只能話唔一定係開疏d平車就等於可以迫人心甘情願上貴車。
要人上貴車,都要個差價比得物超所值。好似我之前提果幾個例子咁,點解805S貴幾蚊都仲要比87D受歡迎?點解26收北區價都客似雲來?
例子不勝枚舉。

86C行大圍既年代,九巴就係想焗d大圍客上,要知道當時86C比86A係貴差唔多$2。
馬鐵通車前86C的確大把大圍學生客,好大程度是因為無得揀焗搭;但馬鐵通車後,呢班大圍學生客大部分搭哂鐵,86C就開始變得兩邊都唔討好,大圍客嫌貴唔抵比,馬鞍山客嫌兜,搭得既多數都唔想轉黎轉去,或者返大圍至乙明去深長荔見車就上,除非趕時間。
86C改第一城上公路,應該要早就係馬鐵通車/兩鐵合併果陣改,而唔應該用黎做86A既替代品。當年九巴就係想用呢個如意算盤做大圍客,但可惜失敗。因為回程方向,當同樣青山道寶血醫院出發,86A係快過86C返到新翠,86A係嘉頓後直入石硤尾,86C仲要出返長沙灣道。另外就係係大圍選擇多既問題,當年除左86A和87B,仲有286X既前身86B和287X既前身87A,4條做到石硤尾或深長荔沿線既車,人地點解一定搭86C先?
而家86C停埋新田圍,根本唔洗旨意再改快。
當然亦正如你咁講,睇九公肯唔肯改,睇下今年RDP 86A個建議就知啦,雖然都唔算係個好建議。
不過我覺得好難,唔到你唔認,睇下條286C而家做到咩樣先,反映九公根本無誘因再改快86C。
LL3850
edhong 發表於 2022-2-25 23:14 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2022-2-25 23:07
九仔司馬昭之心姐,我只能話唔一定係開疏d平車就等於可以迫人心甘情願上貴車。
要人上貴車,都要個差價比 ...

其實咧南昌街加埋欽州街一段嘅燈位同食正紅燈次數都比四小龍多囉,重點不如話整死咗86C之後石硤尾同哥歌和老街一帶無車坐而已,其餘我真的看唔到再搞好條86C(包括唔減到30/60)有咩好處。
簽名被屏蔽