hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 試行重整 796E/797/特
開啟左側

試行重整 796E/797/特

LAK2 發表於 2022-2-22 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:現有資源錯配
797 康城直出有戰略作用,但九龍段客量九唔搭八導致就算朝早有將工特都係客量稀少。
797 特車行將南段,與正線康城段相比相對遠離鐵路
可以考慮稍為發大黎做,以維持偉業街基本服務
同時補充現時未有的將南直出路線, 當然九龍段路線都需要執執,
包括走入啟德住宅區開拓另一方向通勤客、將軍澳方向加停觀碼
(想像下$8.9做天寰獨市往觀塘) 。
796E 主力客源尚德調景嶺往返九龍灣,
前往九龍灣至蘇屋一段比796C慢;康城段陪兜將南毫無吸引力;
將工段與返放工客流相反客量同樣歸零。
因此成條線只有中段有生意做,頭尾段都係全無意義。

建議如下:
797 取消
康城段由796E(分拆成797A/797P)取代
九龍段由797特(改編號796A)取代

797 特
改編號796A, 只開平日兩繁/考慮加星期六日
調景嶺站←→啟德站
調景嶺<>將南(唐賢街、至善街)<>寶邑路<>環保大道<>將隧<>現797路線<>宏照道<>經宏天廣場直接往返啟德站,另回程加停觀塘碼頭
星期一至五:早繁每方向2-3班/晚繁每方向2-3班
星期六/假日:視乎車源情況考慮以類似8H/264R的服務時間開大半日,30分一班的話用4部車

796E 不再途經將南、尚德、調景嶺
將軍澳工業邨←→九商←→蘇屋(797P)/九龍城(797A)

797P開車時間比現時796E略為提昇
將軍澳出入城通勤由4去1回加至4去2回
另加2班早上蘇屋→將工,及2班將工→蘇屋,
由796C抽調

797A即797P世運調頭段棍
除797P服務時間外全日行走
班次大約接近現797, 收費維持$8.9
非繁用車預計5部

假若客量上升及車源充足
可考慮合併797A/P全日直達旺角
但若全日往蘇屋則會與796C重疊造成資源浪費
除非連同795X進一步重組
不過暫時唔講咁遠

終極懶人包:
797 - 取消
797特 -> 796A
將軍澳段逆走、九龍灣後只往啟德站、回程停觀碼
兩繁雙向數班車
796E -> 來回不經將南調景嶺
繁時雙向數班將工↔蘇屋(797P)
非繁世運調頭(797A)

歡迎研究
cx838 發表於 2022-2-22 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
如果新線都係8.9,嘩可以做
 樓主| LAK2 發表於 2022-2-23 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-2-22 19:59
如果新線都係8.9,嘩可以做

如果指797A(將工<>康城<>將轉<>九龍灣<>世運)
收$8.9都係跟返現有796C/E/X>797轉乘價
typhoon_york 發表於 2022-2-23 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層

啟德站只需搭一個站就到鑽石山,去將軍澳只需25分鐘,好懷疑啟德站去康城有幾大需求
typhoon_york 發表於 2022-2-23 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-2-23 17:39
如果指797A(將工康城將轉九龍灣世運)
收$8.9都係跟返現有796C/E/X>797轉乘價

反建議797A拉上慈南,做斧山道,四美街 ,啟晴啟麗,九龍灣,將轉,再入寶順路,寶邑路做將軍澳站及將南,然後去康城總站,最後返將工。

除左做返原來797嘅客,仲擴大客源至慈雲山去九龍灣及將軍澳,以及將軍澳去啟麗啟晴嘅客,仲食埋797M。
 樓主| LAK2 發表於 2022-2-24 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2022-2-23 22:04
啟德站只需搭一個站就到鑽石山,去將軍澳只需25分鐘,好懷疑啟德站去康城有幾大需求 ...

所以唔會直接拉797去啟德
而係用797特車做(796A)
將南有酒店、入境處、專上學院等
點都好過純住宅康城
連埋九商觀商,幾班車唔會無得做
typhoon_york 發表於 2022-2-24 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

RDP建議796C及E合併,796E代替797似乎不可行
typhoon_york 發表於 2022-2-24 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-2-24 12:29
所以唔會直接拉797去啟德
而係用797特車做(796A)
將南有酒店、入境處、專上學院等

個人認為797唔只康城需求有限,九龍區沿線需求細嘅問題更致命。而家九龍灣加觀塘工商區嘅需求連兩繁都撐唔起,就算拉入啟德都無補於事。啟德去將南嘅酒店同專上學院點解唔搭鐵?

所以我建議797唔入啟德,行啟麗啟晴斧山道上慈雲山南,就係睇中呢啲地區遠離鐵路,797可以做幾種流水客,同時擴大新巴將隧轉乘網絡。而且797本身用緊8架車,做20分鐘一班其實連資源都唔使加
 樓主| LAK2 發表於 2022-2-24 15:50 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2022-2-24 14:44
個人認為797唔只康城需求有限,九龍區沿線需求細嘅問題更致命。而家九龍灣加觀塘工商區嘅需求連兩繁都撐 ...

點解依家797觀九商做唔掂係因為兩邊住宅不足
一邊有紫線另一邊有綠線

去天寰做觀九商貴客
點都好過去慈雲山/新蒲崗同15A/74A呢D頹線玩泥漿摔角
屎水鍾意攬炒係另一個故事
typhoon_york 發表於 2022-2-24 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2022-2-24 15:50
點解依家797觀九商做唔掂係因為兩邊住宅不足
一邊有紫線另一邊有綠線

天寰隔離就係啟德站,去將南唔使25分鐘,佢地會唔會改搭巴士?

慈雲山新蒲崗唔係冇需求,15A同74A客量差係因為有3D同74X兩條線皇。慈雲山啟麗直達將軍澳,斧山道入九龍灣工商區有咩競爭對手? 就係冇!