hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度葵青區RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度葵青區RPP

GW4866 發表於 2022-2-25 06:22 | 顯示全部樓層

31/235:
繼續搵笨,根本兩條都唔應該上去
本身有綠小同36,亦可以搭其他車青山公路國瑞路公園落車行入去

35X:
成件事錯哂,應該行西廊既行咗去大埔道,調返轉應該行大埔道既36X走咗去西廊
如果35X回程唔係一開始打開咗石蔭特快缺口既或許認同宜家咁改
開咗個頭先話黎改石蔭反檯都似,改得成既相信呢班客唔會再死等35X而係倒返落地底轉235M
同埋葵涌道行外線基本上唔會受到光輝圍倒塞影響

36B:
早就應該,再進一步應該要全日轉做36X(及更改回程走線)

37X:
希望佢有資源至少搞半全日
回程可考慮直接油麻地折返

40B:
居然唔用40A去改
同埋葵芳內街走去用條上荔景山既線去做
另外上得荔景山路又唔行埋清麗苑九華徑果邊落美孚
寧願將條40兜入興芳路再直上公路好過,美孚交比40B全日(問46拎車)

43B:
都係果句,搵243M改比較好,唔使兩條線係大河道做交叉走線
另外咁改似係舖路比42C第日飛青衣中(套車比X42C)

46S:
唔覺得吸到幾多客,另起爐灶拉埋無城隧全日車既位做大圍荃灣好過

234C:
竟然改行上路,初頭諗唔明,諗諗下諗到佢想做埋華員邨返學客 反正本身都做緊返學線
至於話做埋上葵入面來往深井就算吧啦,無人會專登行出去等你果一兩班車
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-2-25 06:50 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-2-24 23:42
到時希望40轉行青山公路飛走葵芳,38轉行葵涌道專心做興芳盛

經過反覆思考38倒返轉行其實唔可行
光輝圍一帶以至葵興一定會慢過宜家既38太多

40要搞都係搵33B分工最好,就算唔搵33B搵返自己條40B拆好過
GW4866 發表於 2022-2-25 08:46 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-2-24 19:38
宜家石蔭儲左批客又可以倒走晒佢

人地淨係諗自己之嘛

-
咁岩前晚搭35A專登留意下後面班35X又作比較
A開1950,X開2000
無記錯就2043石籬落車,睇ETA部X仲有7分鐘先到
換言之35X返到石籬車程上只係快到3分鐘左右
賽後檢討:
35X石蔭嬴哂就一定架啦,石籬就根據往績最多都係快得8分,通常只係快約5分左右
假設他日將35A轉哂做35X對石籬就貴得唔值
石蔭好似宜家RPP咁建議改走佢個頭站實倒返客走,同時石籬都係唔會快得多
相信佢又唔會肯將35X同36X一齊互相分工,同時懶係要來回程走線對稱,係上葵入面因道路配置等問題唔會做到呢樣野先囉
倒不如35X繼續維持現狀唔好改線同全日分拆,還掂A同X之間點拆車係一個問題

相反,另一邊廂既36B仲有條32替補下將36X轉全日先好過,只要回程改返直行彌敦道上大埔道
收貴人$1都貴得有道理先,對梨木樹一定快咗又去到尖沙咀
對石籬就算比起35A快唔得幾多起碼價錢相若先,嫌要行返上去咪搭返35A
對石蔭雖然無35X咁快,但就肯定快過35A由頭碌到落尾先,只要肯係和宜合道落車行返上少少
係爭東邨/禮石樓要行得多d,如果係住石宜路附近果堆仲就腳咗
什至進一步黎改直接分走石籬二邨及石蔭客分擔35A油尖旺段,雍雅軒後跟935上大白田街+梨木道,
停 葵涌花園-裘錦秋-石蔭東-石蔭邨

另外,35X去程簡直垃圾中垃圾,全區無點快過就咬貴人一蚊
成條線最有用既回程石蔭直達特快就cut走
wing 發表於 2022-2-25 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

一直都覺得35x對於石籬人係搵笨,當然石蔭就絕對係快,但石籬快得好少仲要比貴咗。加上太子到北河街呢段仲會疏咗車甚至上唔到,依家改行大埔道對石籬來講絕對係好事
TJ2223 發表於 2022-2-25 09:40 | 顯示全部樓層
35X咁改,石蔭輸晒,石籬亦都唔見得會快好多
samuelho668 發表於 2022-2-25 09:49 | 顯示全部樓層

有心搵笨既自然會拆開 35A 同 35X 焗你搭
唔好話我話佢, 如果安蔭總站夠位, 佢應該一早拆左兩線同用車隊

Catlui 發表於 2022-2-25 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層

不如直接把43B做循環,經海盛路,大涌通上荃灣路返青衣好過。
rusf101001 發表於 2022-2-25 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-2-25 08:46
人地淨係諗自己之嘛

-

我初頭以為佢咁醒目停完打磚坪街就上裘錦秋(又可以比安蔭既早d落車)落返石蔭,然後直接返安蔭算,中間係金花擺個站當做左石籬lo。夜晚行大埔道都勉強,朝早唔塞車最冇so
rusf101001 發表於 2022-2-25 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-2-25 06:22
31/235:
繼續搵笨,根本兩條都唔應該上去
本身有綠小同36,亦可以搭其他車青山公路國瑞路公園落車行入去

31/235呢樣野宜家不如屈荃富街個邊d人去搭32H再加40P/43X可風前落車回水算la

35A全日回程行大埔道唔加價就得
成區西九線要大執

36B全日改晒36X,雖然加價但多個尖沙咀

37X佢想順便做埋過海,冇優惠都係19蚊

46S開返45X入埋新田圍算

ATE7025 發表於 2022-2-25 10:58 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-2-24 21:04
43B 咁行,美其名德士古道特快,表面長安及碼頭變成贏家,網絡擴大之餘又多個塞車逃生門,實際將 43B & 2 ...

據悉 249X 同 948E 都會喺第五波疫情完結後加密班次。

至於 42A 其實好難搞,客量數據上的而且確真係爆哂棚,但再加車落去好似真係冇乜效率。本身最容易解決嘅方法就係42A+43C+242X 三條路線重新整合,剩係留返43C+242X,以41A+44 嘅形式運作,但聽講係九巴因為驚改完之後收入會比以前少咗,所以一直都唔敢大改 42A。只能夠話九巴喺呢件事上面真係太過保守。

按照第五波疫情前嘅數據,948,948E,948P,948X 四條線都夠晒數加班。至於點解一直都唔加嘅,原因大家都知。有巴士公司寧願將怡和街啲quota射落海,俾25入返怡和街,都唔肯幫948 加班加車。有人同車剩就攞晒去將軍澳做793+795,但叫佢幫948 系加班就好似死老豆咁款。經過今次之後,大家都知道新巴成日話自己冇人,冇車,冇quota 究竟係堅定流。

948系列嘅服務再唔改善,問題遲早跟雪球一樣越滾越大。只能夠說好戲在後頭。