hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度葵青區RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度葵青區RPP

rusf101001 發表於 2022-2-25 19:02 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2022-2-25 17:34
37X 落到天星轉船 唔使 BBI 都平你一大截
使鬼逼上去 960 961 968 978 塞入隧道咩

咁搭船只係去到有限既地方
冇優惠可以等城巴
西隧上車都係企一陣好快到

936收皮935全日
rusf101001 發表於 2022-2-25 19:16 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2022-2-25 11:46
42A咁多客,但點解242X全日唔到幫輕42A?
點解無一年RPP會搞全日分拆,
葵青荃D線成日一線走天涯就算

如果係咁索性改242X直落尖沙咀博一博好過
好過37X

42A同舊68X一樣既問題
但係42A路線短由佢la
242X落旺角都係快42A 1-2班車冇意思

936收皮935全日
rickywk 發表於 2022-2-25 20:05 | 顯示全部樓層
35X北行大埔道(即係36B當時嘅快速版),要塞多幾支燈,根本唔會快過行下路,我覺得係紅小有壓力比運吉就真
rusf101001 發表於 2022-2-25 20:56 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-2-25 20:05
35X北行大埔道(即係36B當時嘅快速版),要塞多幾支燈,根本唔會快過行下路,我覺得係紅小有壓力比運吉就真 ...

安蔭個邊既紅小好似改左跟35X直上石蔭商場門口再上安蔭
以前仲同石籬車搶金花客

不過小巴佬咁廢,半粒鐘一班車都搶到佢客

936收皮935全日
GW4866 發表於 2022-2-25 21:13 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-2-25 11:55
一黎油佐客 $7.2 會加到 $9.4
二黎拆線班次會疏左

所以一直話直接cut咗條43C換242X全日最易搞
42A果到大不了將1/3車開深水埗短棍返長亨
打開門,行出去,去遠啲!
andy92 發表於 2022-2-25 21:14 | 顯示全部樓層
37X 停雅翔道似係想搶 930/B 既過海客
Tummy 發表於 2022-2-25 21:30 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-2-25 21:14
37X 停雅翔道似係想搶 930/B 既過海客

搶唔係問題嘅 但係佢伸隻腳落到天星
我驚厹最後得返 $8.6 落袋

搶埋 37M 嗰三架車非繁嚟用 開埋工半都可以
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
s3n370 發表於 2022-2-25 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2022-2-25 13:30
搶唔係問題嘅 但係佢伸隻腳落到天星
我驚厹最後得返 $8.6 落袋

九巴就算得$8.6都有賺。
葵涌嘅過海客,九巴頂多袋37M果程錢。
搭緊935過海嘅唔似會過檔。

頂多係搭935但九龍站落嘅,改搭37X後會袋少佐。
但明顯呢類客搭鐵無得輸,會吼935嘅極少。
kingprowm 發表於 2022-2-26 00:28 | 顯示全部樓層
eecc 發表於 2022-2-24 18:31
其實睇唔明241X由櫻桃街點樣行亞皆老街直落中電

好明顯只能跟 18 咁行

然後如果咁行既話,就應該要係新填地街和旺角道加站,跟 18 同站

果份嘢真係整得馬虎
GZ9464 發表於 2022-2-26 01:49 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2022-2-25 20:56
安蔭個邊既紅小好似改左跟35X直上石蔭商場門口再上安蔭
以前仲同石籬車搶金花客

紅van咁樣行咗最少十年啦
收$13客滿即走, 繁時做到3-5分鐘一班, 非繁10分鐘內都一定開到車
朗豪坊返石蔭12-15分鐘就到

本身依家安蔭坐35A 石蔭坐35X 石籬見車就上就fit曬
35X做咗4年回程儲落一堆30分鐘都肯等既睇app客
一個反手就倒返曬比紅頂, 真係笑大人個口