hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃

edhong 發表於 2022-2-24 18:13 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-2-24 18:11
咪開273A輔助線,老實講,九巴點會睇得起上水北。係都所有可行方案踢哂經華明。
...

價錢牌唔吸引
簽名被屏蔽
busnrail_fans 發表於 2022-2-24 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
T270來回可唔可以停欖隧口兼join埋欖隧BBI,幫補下279X, 978都好吖
edhong 發表於 2022-2-24 18:21 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-2-24 18:04
其實仲有大型巴士總站喺嗰邊,所以我覺得佢咁做應該係衝住B7。
如果真心插旗,273A爭議一定會最細。同樣 ...

B7固然有好大威脅,但78A嘅成功,就係想再複製玩法。

273系已經無空間再收客,要去華明就只可以拉273D;79K剩餘運載力相當大,至於去邊境真係bonus而已。
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2022-2-24 18:22 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-2-24 18:07
呢個玩法先無客喎,九公徑就係得尖西用,彌敦道就尖西、尖中都會上車,你叫尖中去尖西上車不如午睡好過。 ...

尖中多客呢個現象,
究竟係事實,定係一個慣性?

而家尖中多客,
其實唔排除係來自唔同既內街(e.g. 金馬倫、加連威老)。

如果一條下繁特別線由尖東 / 紅磡站開,
經漆咸道南做尖東,梳士巴利道做尖南,九公做尖西,
其實已經cover 左好大個尖沙咀。

而彌敦道以東既內街客,行去漆咸道並唔罪過;
而彌敦道以西既內街客(如海防),行去九公亦都算合理範圍之內。

TST -> 新東,要做到下繁真特快,只有兩個選擇:
1. 尖東 / 紅磡站 -> 漆咸南 -> 梳士巴 -> 九公 -> 廣東 -> 連翔 -> 青沙
2. 廣東道 -> 梳士巴 -> 漆咸南 -> 公主窩打不停站 -> 獅隧
如果要堅守彌敦道 / 佐敦客,
咁對唔住,271、81C已經係最快走線。
其他咩260X、新271X、現281E、將來287D、現281A既上公路方式,
全部對尖沙咀來講,都唔係特快。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
fatpear 發表於 2022-2-24 18:22 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-2-24 16:46
笑左,270A、271、87D 三條線,
客量最少係270A。

根本十年前一有青沙271放工時間可以廣東道兩站可以坐滿大躉嘅年代就應該要開,
而唔係走去開條完全無快過嘅271X,
但可惜現時下繁青沙出口塞車塞到咩咁,開嚟都無用,
T270都係走大欖可以避開青沙又做到上水特快反而作用最大,
終於有條九龍線唔駛喺粉嶺死兜難兜先入上水

KC3555 發表於 2022-2-24 18:23 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-2-24 18:21
B7固然有好大威脅,但78A嘅成功,就係想再複製玩法。

273系已經無空間再收客,要去華明就只可以拉273D; ...

如果咁講,拉78K仲過癮。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
edhong 發表於 2022-2-24 18:27 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-2-24 18:23
如果咁講,拉78K仲過癮。

啱啊,不過佢係建議79K梗係又係想出少少資源奶到盡啦
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2022-2-24 18:27 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2022-2-24 18:22
根本十年前一有青沙271放工時間可以廣東道兩站可以坐滿大躉嘅年代就應該要開,
而唔係走去開條完全無快過 ...

呢間公司後知後覺慢十拍,都唔係今日既事了。
睇下74X要拖到今年先識得做下繁全面分拆,就略知一二。

#不過都好過對家懶醒開埋堆以為搶到客,但蝕過蝕水既線……
#雖則202都係極品
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
edhong 發表於 2022-2-24 18:33 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-2-24 18:22
尖中多客呢個現象,
究竟係事實,定係一個慣性?

內街果堆外表好爛嘅爛樓其實極多小型企業做office,唔係全部都住人,尖西就真係大企業而已。另外行九公係做唔到柯士甸道客,斷估唔係要客行出廣東道食風掛,倒不如直接落柯士旬站咪仲快。

而且大家嘅習慣⋯唉,走咗架乜乜乜我企原位仲有物物物搭呢。

簽名被屏蔽
odwinkinglam 發表於 2022-2-24 18:33 | 顯示全部樓層

373 唔知係窩打老道執唔封到D客呢