hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度油尖旺區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度油尖旺區巴士路線計劃

JX9097 發表於 2022-2-26 11:12 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2022-2-26 07:23
大角嘴去九龍東方向啲九巴路線都係統一行福全街嗰邊,建議N293照跟返日間路線咁行 ...

九巴應該係希望總行車時間不變嘅情況下入大角咀
所以會用最短最直接嘅路線出入
吳宗錡 發表於 2022-2-26 11:42 | 顯示全部樓層
點解280X返沙田方向唔改做行九龍公園徑,同T270一樣?
leslie 發表於 2022-2-26 20:09 | 顯示全部樓層

睇完份嘢, 最載空的竟不是蝕水20A(11%)而是九汽202(8%), 九汽是用單層定雙層計出8%? 如果單層就可怕了。

蝕水交出11%條數, 仲衰過去年未改28%, TD洗唔洗問責? 明幫暗跣蝕水每日放原本一個月的血...

入正題, 20A改入郵碼同雙向總站, 只解決了司機過勞(近1小時45分鐘落唔到地去廁所)問題, 但客源問題仍是未解決 - 九龍灣商貿區唔入當佢因跨區, 但兒童醫院都唔入, 只靠郵碼附近的樓真夠支撐? 條郵碼-尖沙咀循環招標線走線,有D似我去年俾過TD同九汽改5A (不過是唔入郵碼而是啟晴開), 但呢條線又會入兒童兒院WOH?

兒童醫院是一個重要的point of attraction, 本身果個位交通不便, 如果20A入兒童醫院到真的幫到佢執到D佐敦到太子去睇醫生客, 應至少蝕少D, 但有蝕水高層私下向我表示是TD唔俾佢地入...一方面如果投標線九汽中, 20A連佐敦尖沙咀客都執唔到, 招標線一定快過20A到佐敦...20A, 對郵碼客仲有幾大的吸引力???

蝕水20方面, 其實"正常"社會下, 早上在維港灣一直有分流78/78A小巴做一大班返學客去富榮, 無咗呢, 78更易站頭打爆, 中匯街, 奧運站 往尖沙咀的客上車更難...九汽12又咁"頻密", 3小巴又相對慢...

如果要補返維港灣20個這個洞, 不妨考慮將2條某部門想改行海泓道自肥的青沙線(W3, 287D)其中一條改行一號銀海/維港灣果邊而唔行深旺道, 俾返過雙向分段攪掂, 比較建議W3, 因是全日線, 但要加返青沙轉乘。但無啦啦叫人行過橋去上車, 對本來去廣華醫院, 九龍醫院的客咁行, 到底TD有無用過個腦!? 呢個叫合理Walking Distance!? 攪得來, 不如20照來回都入一入維港灣好過啦...(係, 13D可做九龍醫院, 但廣華呢?)

271X回程踢去上海街右轉佐敦道, 下繁只有慢了同塞車, 但咁攪不如維持現狀好過...都唔知是否為287D改路自肥而改...
293S借延長去美孚加價, 要佢俾返個TKO-MK雙向分段啦。

904只做上下繁,不如905提速上環起跳西隧, 904做晒堅城, 西環, 上環好過...

L. Chan - 我們堅持才有希望!
kay 發表於 2022-2-26 20:40 | 顯示全部樓層

世界大戰鬥到啟德
下路都有5D 22M鬥
郵碼九巴報仇比佢報到都唔意外

雖然競爭既話都係買九巴贏
但城巴係九龍想點都係問題
越搞越多野但又無明顯業績改善
開條線唔係為賺錢咁又想點
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-2-26 20:45 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-2-26 11:42
點解280X返沙田方向唔改做行九龍公園徑,同T270一樣?

280X作為全日線,返沙田的確有必要行彌敦道儲客

281E同287D先係真正應該行九公徑
趕客路上 理_得你
leslie 發表於 2022-2-26 20:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-26 20:40
世界大戰鬥到啟德
下路都有5D 22M鬥
郵碼九巴報仇比佢報到都唔意外

22M 早該執咗佢啦, 收費又同22一樣, 客源又重疊...

反而如果蝕水投到條郵碼-尖沙咀招標線, 拜託唔好再俾20A入廣東道自轉, 兜九龍站執幾粒M+客好過入尖沙咀自轉惡化塞車...佐敦道直接轉彌敦道走啦唔該, 你搶唔到九汽1/1A/3C/281A客架, 自量下啦....
leslie 發表於 2022-2-26 20:55 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-2-26 20:45
280X作為全日線,返沙田的確有必要行彌敦道儲客

281E同287D先係真正應該行九公徑

以前OFFICE在海防道, 未有屯馬線時我都是華源大廈個站叫兩飛, 280X/286X 或 81C/88K/803K咁回家, 不過有咗屯馬, 尖沙咀-大圍黨捷完勝, 非月票客唔會等巴士, 特別是收車嚴重時期, 屯馬線20分鐘尖東-大圍到咗, 邊個仲企街頭食西北風架巴士影都未見...

287D 要食返87D客, 好難唔跟彌敦道走, 因為要行去九龍公園徑1881外等車的步行環境唔理想, 仲無埋佐敦批客
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-2-26 21:04 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2022-2-26 20:55
以前OFFICE在海防道, 未有屯馬線時我都是華源大廈個站叫兩飛, 280X/286X 或 81C/88K/803K咁回家, 不過有咗 ...

問題就係食87D客呢度,塞油麻地內街去見「凱婷」之後,同87D行車時間差距更加唔會收窄而本身287D都貴過87D

改行九公徑可以做廣東道放工客,呢班客行去九公徑/中港城站係會近過去搭正線/落地底

正如今次建議開嘅去程都係行廣東道
趕客路上 理_得你
k20031103 發表於 2022-2-26 21:31 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2022-2-26 20:09
睇完份嘢, 最載空的竟不是蝕水20A(11%)而是九汽202(8%), 九汽是用單層定雙層計出8%? 如果單層就可怕了。

...

我唔太支持905縮短去上環,因為904,905非繁兩條線都唔夠客,但905都起碼可以試下做灣仔、金鐘、中環客
而且904無太大改路空間,同附近過海線重疊位太多
leslie 發表於 2022-2-26 21:38 | 顯示全部樓層

k20031103 發表於 2022-2-26 21:31
我唔太支持905縮短去上環,因為904,905非繁兩條線都唔夠客,但905都起碼可以試下做灣仔、金鐘、中環客
而且 ...

我意思是905灣仔-上環, 904堅城-上環。

905 就算中環過MK, 我都覺得慢到唔想坐, 因為要入西環...

提早上路應吸到返一部份放棄了巴士去保鐵的人, 相反MK過中環都係...

不過, 904攪成咁, 最開心是西-旺紅小, 留返一口飯俾佢...