hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啲巴士路線編號係咪應該要重整一下?
開啟左側

[問題] 啲巴士路線編號係咪應該要重整一下?

edhong 發表於 2022-3-6 23:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2022-3-6 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-3-5 04:04
城巴629係絕對會令人覺得經東隧來往中環碼頭及順利, 再加上收費令人覺得係會特快過九龍, 應該要快D改名, 不 ...

呢個只係你嘅聯想。

P.S. 一般搭客有幾可會記到自己唔會搭嘅路線?更遑論乜嘢聯想同規律?

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Fuk19805 + 3 完全諗唔到關順利咩事

查看全部評分

ryumew 發表於 2022-3-7 04:07 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-3-5 12:04
城巴629係絕對會令人覺得經東隧來往中環碼頭及順利, 再加上收費令人覺得係會特快過九龍, 應該要快D改名, 不 ...

應該叫69就岩
ryumew 發表於 2022-3-7 04:16 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2022-3-4 12:53
香港專營巴士路線編號,係頗為混亂,有必要大執一下,避免重覆及不合理既編號。

首先要統一路線編號系統, ...

4同死發音接近,4字頭應該放在拜山專線
即3s變403,14s變414,56s變456,港島就347變447,388和389變488和489
Fuk19805 發表於 2022-3-7 05:28 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2022-3-6 20:16
4同死發音接近,4字頭應該放在拜山專線
即3s變403,14s變414,56s變456,港島就347變447,388和389變488 ...

咁應該個編號唔可以有4字有冇人諗下點改曬有4字嘅路線,同埋青衣應該用咩字頭

有時真係唔知點解香港巴膠想像力咁豐富,又死字又629去順利,得閒做下暑假功課啦
的確都曾經諗過究竟外國人睇到呢個香港咁多重疊冧把會唔會覺得混淆,但係其實問題唔係個路線編號,而係你個人喺邊度;如果真係驚人撈亂,就更加唔應該改啲巴膠眼中釘嘅所謂錯誤,最多跟番地區而加個prefix,例如港島1字頭,原本城巴1號變1001,九龍2字頭,原本九巴1號變2001,新界3字頭,原本30號變3030,過海同機場不變,你仲有6000個quota,夠你玩埋北部都會區古洞,發展埋明日吐露港,明日龍鼓灘,明日西貢咁都夠啦

暑假時期唔可以亂上italk,成班無聊人士上嚟(8+1)up
IG: mhlam307_photospam
石頭 發表於 2022-3-7 10:56 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-3-3 16:00
乜有乘客搭錯車咩?唔通搭去梨木樹會上錯車去老鼠樂園?

你唔可以咁問架,始終"同區"同號碼,

佢會答你"有人搭錯有幾奇"!

Choi 發表於 2022-3-7 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-3-7 05:28
咁應該個編號唔可以有4字有冇人諗下點改曬有4字嘅路線,同埋青衣應該用咩字頭

有時真係唔知點解香港巴膠 ...

台灣搞過四碼公車,但移撥後又變返三碼,何必呢?
Choi 發表於 2022-3-7 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2022-3-7 04:07
應該叫69就岩

629叫返做74,或者75P仲好(當然唔會,否則減價)
Phoenix 發表於 2022-3-7 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層

一方面習慣難改變,另一方面潮流興復古。
個人亦希望有機會把冗長的號碼簡化,但亦知道這樣做影響會很大。故現在只求新開的路線編號能簡單易記,也能跟歷史有一定的聯繫。例如:  

安峰-鑽石山:3
安峰-九龍站:13

安峰-欽州街:可考慮19
觀碼-尖沙咀:25

到時候,九龍市區1-29號就只餘下4號未『歸位』了。

edhong 發表於 2022-3-7 15:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽