hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A疑似提早一日停開
開啟左側

[突發!] 20A疑似提早一日停開

superbus 發表於 2022-3-4 12:08 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-3-4 10:01
呢個人邊識做正經野架
成個啟德/將南蝕錢都係佢傑作
22M一早要行承啟道九巴咪唔會而家5D入去

797未改路之前
megabox個站響收工時間起碼上到三幾十
開源道都一定有條龍
一改完路之後就乜都冇哂

bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:13 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-3-4 11:46
Simon 哥不嬲都淨係識得幫間公司放血,個人離地到不得了,一日到黑就係諗住要食紅鬼同埋霸地盤,然後亂咁 ...

低B黃本身編更垃圾一個九巴有月票同轉乘網根本係打唔到架
你班人又唔出月票
一日到刻搶投新線最慘係拎到全部垃圾仲要當寶
好地地
皇后山人地一條78A就密佢+月票已經得
屯門54區67A直出+月票, 仲要有鐵巴

九巴只要用現有路線延長/改路都可以玩死你BRAVO

edhong 發表於 2022-3-4 12:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE7025 發表於 2022-3-4 12:23 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-3-4 11:55
其實玩爛間公司都係佢既事
最慘佢係玩埋班客

玩班客只不過係面嗰層,底嗰層係Bravo 已經搞亂咗香港交通生態

聽到個故仔,上年九巴入紙拎 290B 做全日,兼且走線改為工業村-康城-百勝角-康城-將藍-觀繞-啟祥道-彩虹交匯處-龍翔道原線,當時九巴係諗住額外加多四架車落去做,全日30分鐘一班,不會在其他綫抽車,但結果TD 話290B因為喺啟祥道有站,會同793 重疊,所以就唔批290B 改線兼做全日

bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:25 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-3-4 12:17
你咁講法小粉黃會好唔同意㗎喎

79X係運輸署搞
的確旺角係特快
但行龍山唔做粉嶺北以皇后山人口根本好難做起
非繁頂盡開20一班
仲要城巴最近廠係屯門/西九成本唔低
青沙轉乘又無

論公眾利益好應該俾九巴做

3ASV174 發表於 2022-3-4 12:30 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-3-4 12:23
玩班客只不過係面嗰層,底嗰層係Bravo 已經搞亂咗香港交通生態

聽到個故仔,上年九巴入紙拎 290B 做全日 ...

我又覺得唔使咁認真,凱婷唔批點都作到個理由俾你,
無 793 咪話有 290X 唔批囉,你縮埋 290X 咪話同港鐵重疊唔批囉

凱婷可以批 98D 康城特車同 796P 同一日開線
可以批 796P 改到同 296D 九成一樣
有 1A 又可以批 20A,根本龍門本身都係任搬

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 根本龍門本身都係任搬

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
ATE7025 發表於 2022-3-4 12:36 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:13
低B黃本身編更垃圾一個九巴有月票同轉乘網根本係打唔到架
你班人又唔出月票
一日到刻搶投新線最慘係拎到 ...

九巴入咗紙想將67A 改屯公直出,但印象中係未批,城巴嗰邊就一直千方百計想踩入良田/景峰
可能最後係67A 成功改直出,但交換條件係要俾城巴踩入良田圈,咁就好睇了

城巴要救市,目標應該係要做一啲收費高+唔塞車+冇競爭嘅路線,東涌已經係一個好例子,但佢哋做咗咁多年都一塌糊塗,淨係搞好E11/21/22系已經可以賺到好多,起碼東涌冇競爭,而且收費貴

bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:42 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-3-4 12:36
九巴入咗紙想將67A 改屯公直出,但印象中係未批,城巴嗰邊就一直千方百計想踩入良田/景峰
可能最後係67A  ...

話知佢入良田圈啦
反正月票+屯轉已經夠打
以低B黃一定會係咁所有線係屯門係咁兜插旗插到趕客

青富-青衣站已經係咁建議
mtrA279-262 發表於 2022-3-4 13:10 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:25
79X係運輸署搞
的確旺角係特快
但行龍山唔做粉嶺北以皇后山人口根本好難做起

淨係條270B都做到一PAT屎咁
算鬼數啦

九巴一向都係北區獨市
所以hea做
係依家有城巴插旗先係咁比優惠同佢鬥

3ASV174 發表於 2022-3-4 13:21 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-3-4 12:36
可能最後係67A  ...

東涌唔係真係咁易做,至少呢一刻係,尤其點樣拎走市中心一帶既車去俾其他地方都係煩
而且鐵路車速高又少站,佢條公路唔塞車,車程都會俾東涌線拋離好難同鐵路競爭,未計你公路唔塞,入到市區都係慢車

城巴東涌線價錢牌唔多靚,又係另一問題
再者你今日谷完東涌東西,玩多幾年開新站都係俾港鐵直接打殘
如要討論,請先自貼差餉單一次