hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A疑似提早一日停開
開啟左側

[突發!] 20A疑似提早一日停開

ATE7025 發表於 2022-3-4 19:36 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2022-3-4 14:07
好奇一問,啟祥道同793何來重叠?

TD 話 793 臨華街有站,所以就重疊⋯⋯
ATE7025 發表於 2022-3-4 19:43 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-3-4 12:42
話知佢入良田圈啦
反正月票+屯轉已經夠打
以低B黃一定會係咁所有線係屯門係咁兜插旗插到趕客

屎水仲有一個大問題就係人手問題

而家玩125,流失率高度喊,好多新人入去做完一兩個月之後就過檔紅公司,而家個市麻麻嘅時候已經咁樣,遲啲個市好返嘅時候點算?

仲有呢班新人因為休息唔計鐘,結果全部揸車揸到養生咁樣,長遠落去班客聽到城巴新巴啲司機咁樣都唔會想坐車啦
ATE7025 發表於 2022-3-4 19:56 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-3-4 19:35
其實我又覺得長遠而言 放jill bill俾屎水係有需要嘅
香港島而家黨鐵個coverage已經好高 令巴士好惡做
通埋 ...

放水俾屎水唔係唔得,但前提係佢哋應該做好左自己嘅規劃工作先。

我諗如果跟晒你嗰堆建議做,呢間公司已經唔使月蝕$2500萬,最多都只係微蝕,咁到時分分鐘都已經冇需要放水俾屎水啦
FBI2 發表於 2022-3-4 20:35 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-3-4 19:56
放水俾屎水唔係唔得,但前提係佢哋應該做好左自己嘅規劃工作先。

我諗如果跟晒你嗰堆建議做,呢間公司已 ...

如果我搞屎水策劃,會立刻爭取行政指令以下建議:
1/ 5B,5X合併,用5B抽一半車去開5,一班5一班5B咁運作,5去威菲,5B去大球場,各線開16-30分架,5X全線取消
2/ 4全日去深灣,減到全日20分一班,取消71,48改為只開平日繁時和假日全日
3/ 20A改為早晚繁只開一班車
4/ 23B取消下繁
5/ 25非繁和假日減至30分鐘一班
6/ 4X和30X合併
7/ 66取消,加密6
8/ 取消75
9/ 78X改為皇后山至觀碼,出老隧後先經啟德,再去九龍灣和觀塘
10/ 91,95,97非繁和假日減至30分鐘一班
11/ 40,40M非繁和假日減至30分鐘一班
12/ 全日分拆106,106P
13/ 976減至2班車,取消開辦976A,改為將其中一班969C延長至小西灣
14/ N8P改為02:00尾車
15/ N8X繞經耀東,取消N8
16/ 797取消非繁和假日服務,並改經啟德,不經彩虹
17/ 取消E11A,同時加密E11B至20分架
18/ E22S改去將工,不經寶林坑口將南

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
edhong 發表於 2022-3-4 21:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bennyho1004 發表於 2022-3-5 13:54 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-3-4 19:56

我諗如果跟晒你嗰堆建議做,呢間公司已 ...

最起碼搞月票先

但老實講港島巴士係蝕死
odwinkinglam 發表於 2022-3-26 21:00 | 顯示全部樓層

20A 其實做得唔好,做得好,都該似203C咁有固定客量
Sita1004-1017 發表於 2022-3-26 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-3-4 20:35
如果我搞屎水策劃,會立刻爭取行政指令以下建議:
1/ 5B,5X合併,用5B抽一半車去開5,一班5一班5B咁運作,5去 ...

取消E11A?你將E11改回全日?

唯一一條常規港島機場線都要搞佢?
A19-AD4807 發表於 2022-3-26 23:21 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2022-3-26 23:56 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2022-3-26 21:00
20A 其實做得唔好,做得好,都該似203C咁有固定客量

203C 有一堆獨市位呢......
大坑東邨、又一城、又一村 - 旺角、佐敦、尖沙咀
旺角、何文田內街、QE etc