hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴重整將軍澳數條巴士線之編號,走線及班次等不變 ...
開啟左側

建議九巴重整將軍澳數條巴士線之編號,走線及班次等不變

3ASV174 發表於 2022-5-18 01:10 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-5-18 01:08
91 91M 91S 92 92R 96R 鄉郊線編號有何改的必要?亦沒出現特車正線同一ETA的混亂情況

當然,歡迎你也可 ...

咁散場車 298R 又有咩必要改編號?佢同邊條線 ETA 溝亂左?點解 297 297P 又要改編號?

你前面咁講架嘛:
改動前,寶琳乘客 睇得"297P係快,297係慢"嚟 都已經直接轉投屯馬,
坑口乘客 睇得"搭正開嘅98B係快,搭半開嘅98B係慢"嚟 都已經繼續保鐵

改動後,寶琳乘客睇住98字頭嘅車就得,坑口乘客睇住298字頭嘅車就得,
亦避免咗「中過一次伏 下次冇回頭 長久下去更多將軍澳人唔識搭巴士」嘅情況

即係唔關 ETA 事啦

98B 個問題,其實坑口直出班次改做 P298 咪得囉,咁咪夠晒尊貴
其他改黎真心多餘,98D 個 ETA 溝乜亂呢,有坑口直出既時間,98D 都唔入坑口圈,坑口圈 ETA 架架都係尊貴直出班次黎架啦
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| 214P_world 發表於 2022-5-18 01:23 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-18 01:10
咁散場車 298R 又有咩必要改編號?佢同邊條線 ETA 溝亂左?

冇溝亂 只係分返開,情況類似796E變793
獨學而無友,則孤陋而寡聞
3ASV174 發表於 2022-5-18 01:29 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-5-18 01:23
冇溝亂 只係分返開,情況類似796E變793

分返開乜野呢?796E 都仲叫有車費同服務時間改動,當然唔改都得,只係「新巴鍾意」

咁 298R 改左乜野要分返開呢?因為「你鍾意」?
 樓主| 214P_world 發表於 2022-5-18 01:44 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-5-18 01:29
分返開乜野呢?796E 都仲叫有車費同服務時間改動,當然唔改都得,只係「新巴鍾意」

咁 298R 改左乜野要 ...

何以見得796E改名793只係「新巴鍾意」?
3ASV174 發表於 2022-5-18 09:06 | 顯示全部樓層
為免乘客唔知邊架車先係坑口直出
諗得嚟都搭咗鐵路
建議 A29 同 798A 都跟從樓主建議
改為 A298 同 298K
JX9097 發表於 2022-5-18 10:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-18 01:10
咁散場車 298R 又有咩必要改編號?佢同邊條線 ETA 溝亂左?點解 297 297P 又要改編號?

你前面咁講架嘛: ...

公道啲講
明德邨同厚德邨分站正正就係正線特班ETA炒埋一碟
不過,我認為由root cause改起(即係成個ETA系統)會比起另外改一個號碼好

3ASV174 發表於 2022-5-18 11:54 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-5-18 10:53
公道啲講
明德邨同厚德邨分站正正就係正線特班ETA炒埋一碟
不過,我認為由root cause改起(即係成個ETA系 ...

咁公道講,樓主都只係東拉西扯啲似是而非嘅理由
真正目的路人皆見,297 297P 298R 呢啲根本無風起浪

我覺得真係會引起混亂嘅只有 98B
ETA 對 98D 特車呢啲定點班次影響不太大
一來多數站點唔同
二來日日搭同一班定點班次,其實你唔會朝朝開 ETA
JX9097 發表於 2022-5-18 12:32 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-18 11:54
咁公道講,樓主都只係東拉西扯啲似是而非嘅理由
真正目的路人皆見,297 297P 298R 呢啲根本無風起浪

認同297系唔需要改
(我第一篇回覆都有講)

98D嗰度我就唔認同
可能我唔係坐坑口北開嗰班
所以我都會開ETA睇住架車嘅位置
好似今日咁就遲咗成10分鐘先到厚德
有時又會比一般早3/ 4分鐘
而且巴士公司係有責任提供清晰資訊畀乘客
that's why我係會話由ETA系統入手

3ASV174 發表於 2022-5-18 13:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-18 12:32
認同297系唔需要改
(我第一篇回覆都有講)

的確係
無理由叫條線改 no 就 ETA
甚至佢系統暗地 Set 另一個 no 俾佢,放出街照用舊 no 都得

根本討論個重點係
點解全香港編號都無嘢,但坑口直出要有專用編號辯識,然後唔係坑口直出就要改 no 讓路之嘛
即係點?唔係去坑口就千其唔好上錯 298 系列路線入坑口自轉?
JX9097 發表於 2022-5-18 14:29 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-5-18 13:52
的確係
無理由叫條線改 no 就 ETA
甚至佢系統暗地 Set 另一個 no 俾佢,放出街照用舊 no 都得

你講嘅方法喺唔投放資源去徹底改善ETA問題的話係一個可行嘅拆解方法
(backstage係咩號碼唔重要,app入面show咩資料先重要)