hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益,齊救新城
開啟左側

[問題] 集思廣益,齊救新城

marcolam205 發表於 2022-3-26 23:38 | 顯示全部樓層

Ivannnn 發表於 2022-3-26 21:00
112 開 15 真係搞唔掂
堅拿道留後廿幾三十個
不過冇啦

鬼係送晒啲客去九巴 落晒地鐵咋
假設個個時段2X 112開多2架車做10分班,以當時銅鑼灣人流我相信都會爆車
我地落...落鵝頸橋打小...小人
ksmbh 發表於 2022-3-26 23:44 | 顯示全部樓層
明明將南呢五年好多新樓新鋪開
但偏偏新巴又細搶唔到生意!
Steven_BUS 發表於 2022-3-27 00:08 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2022-3-26 23:44
明明將南呢五年好多新樓新鋪開
但偏偏新巴又細搶唔到生意!

新巴 將軍澳區淨係識走去尚德搶九巴客
新發展區而服務真空左嘅地方, 天晉,藍塘傲 果邊起好左之後,
大慨2017年到現在,本身九巴就以上新樓無咩反應,
不過新巴反應就更慢, 淨係將796C/X 兜一兜至善街就算...無咩點做過新搞作
跟住紅鬼290X開埋, 康城+調景嶺站插旗, 又有馬游塘前下車分段收費,
都唔關屎水事,果陣新巴仍然係新創建<成班管理層都無反應點提升 將軍澳南 競爭力

JC8385 發表於 2022-3-27 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Ivannnn 發表於 2022-3-26 21:00
112 開 15 真係搞唔掂
堅拿道留後廿幾三十個
不過冇啦

十年河東十年河西
以前就話九巴時段118避之則吉
而家就真係掉轉啦
Sita1004-1017 發表於 2022-3-27 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2022-3-26 19:17
港島區難有肉食,大部分地方要快既搭地鐵或的士,唔趕時間就搭電車。加上又有南港島線近年通車。睇黎真係要 ...

依家明明大把車就一部車都唔肯去加 變相自己玩殘自己再倒走晒啲客
KelvinSJ743 發表於 2022-3-27 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-3-27 11:26 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2022-3-27 10:15
其實可不可以賣走部分車去九巴止血

請問九巴有甚麼誘因買這批車?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
PatPatLeo 發表於 2022-3-27 11:29 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-3-27 10:09
依家明明大把車就一部車都唔肯去加 變相自己玩殘自己再倒走晒啲客

膠層諗法就係要榨乾每班車嘅載客能力,班次少,用最低成本(少車、司機)就賺最多,多咗司機俾佢坐喺度等都唔加車
問題係你識計,人哋都會諗

話就話冇錢咩都慳,但佢哋又會使錢喺無謂地方例如做公關洗底、膠層辦公地方內部裝修  
前線慳到盡原來為咗自肥,救嚟都嘥氣

A19-AD4807 發表於 2022-3-27 11:48 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-3-27 12:45 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2022-3-26 13:58
港島月票就更加無意思啦。貴線集中柴小赤柱,本身就已經獨市;平線就只令到條數更爛 ...

咁係好理想層面去睇
的確有機會做到每個月收多班客少少
例如有班客完全唔理短途線
變做屍水收多佢50-100俾佢亂搭

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過