hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益,齊救新城
開啟左側

[問題] 集思廣益,齊救新城

Choi 發表於 2022-3-15 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

JB5571@3B/103 發表於 2022-3-14 23:32
合併兩巴,唯一出路

唔爭在學埋澳門咁
公辦交通再招標路線
Choi 發表於 2022-3-15 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層
VK4642 發表於 2022-3-14 22:02
20A、22M、797回復原狀

當初就唔應該開
做好20/22班次
跟住793做埋797
又加價 發表於 2022-3-15 00:52 | 顯示全部樓層
港島唔蝕嘅應該一隻手數得晒,一堆出血線要加價/cut線先

然後要政府配合比新市場佢做,如果唔係困死喺港島同少量九龍新界嘅exclave,住嘅又suffer (唔夠客量去支持服務),公司又suffer(唔夠客量支持營運)

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
neoplan720p 發表於 2022-3-15 00:57 | 顯示全部樓層

唔駛救,亦都唔應該救。私人公司自己生意自己救,何需外人插手?
客觀講,新城走到今日咁既地步,有外在因素,亦都有內在因素。

外在因素黎講,港島人口下跌 + 老化,係致命傷。
而從未來角度去睇,東鐵過海,隧道線盈收必然倒退(差在多與少既問題),
再加上呢3年政府玩弄疫情,令機場、邊境線一盆死水。
同時,以往靠A、B線發圍既城仔,無左賺錢支柱。

另一外在問題係全港性既:移民、換血、老化。
先講老化,人口老化,對交通需求未必低左好多。
(喂,而家60歲先中年,70歲仲可以搭$2周圍走黎走去)
問題係,就算有政府補貼車費,人口老化始終令整體平均座上客既盈收少左。
至於移民,呢3年走既人已經多?
未必,其實大把人想走,只不過因為種種原因(如家人、儲錢、疫情等)而仲未走,
可見將來,如果香港既社會繼續差落去(都唔駛如果,一定係),
只會更多人走。
而呢班人走,好多都係一家大細且相對有經濟能力。
咁成個交通需求,已經要重新評估。

總會有人話,香港人走,咁咪換血成功,人口未必會跌架。
係架,每日150個腥港人,
只不過呢150人對交通需求又會係點既呢?
諗下腥港人拎住綜緩,由安達臣坐車落觀塘飲茶,巴士公司收幾多錢;
同原來未移民既香港人,由大西北坐車出中環返工,巴士公司可以收到幾多錢,
已經睇到就算人口不變甚至上升,
但人口結構唔同左,
巴士公司既盈收都會有所衝擊。

講完外在因素,
到內在因素,
亦都係點解咁多人呢幾年唔妥屎水既原因。(講明先,唔係撐狗,認為兩間都係一擔擔,不過屎水呢幾年完全無眼睇咁解)

公司要Maximize profit(利潤最大化),
簡單來講,必然係開源節流。
撇除其他非車務收入唔講,
如何從路線之中開源節流就係重點。

屎水有無嘗試開源?
有,好積極添,不過策發部班高層咩質素,
咪搞到積極完唔單止開唔到源,反而仲蝕多左。
無錯,有時招標線唔係好好做,甚至會係豬頭骨,
但唔代表呢間公司亂咁改就會變好。
W1政治線無得好講,
但20都勉勉強強唔太差,做咩要夾硬開20A去搶1A客,然後先發覺自己根本無能力去搶之餘,仲日日載空燒錢?
又如797條走線一定無98咁靚,但係咪延長去新蒲崗(仲要用萬年塞偉業街天橋),就解決到問題?最後,就係唔單止無多左客,反而仲因為脫班,趕走埋九商僅餘既客。
又或者796C要加成10部車以上去拆線,又係咪可以增加到咁多客,去cover呢10部車既成本?我完全見唔到有可能。

好啦,開源唔到,仲可以節流。
屎水有無節流?
有呀,不過節流節錯哂嘛。
有客既線就不斷收車、cut班、取消。
當年18、720系推左幾多客落黨鐵?
要記住,推左落地底,
就唔好期望班客會上返水面。
呢個亦都解釋左,
點解18死死氣地認輸改返全日之後,
客量依然無未cut非繁之前咁好。

更加唔好講堆流水線2A、82做得咁差,
俾堆隧巴線102、106、116做左幾多流水客。
表面上,屎水既呢堆隧道線多左內陸流水客,
但同時間,有一半客係過左去狗公到。

相反,真正蝕錢既線,25、27又唔去搞。
咁,你想我地點幫你呢?
執左佢算啦。

評分

參與人數 6aPower +15 HugeC +41 收起 理由
Tony07 + 10 英雄所見略同
tomy2001 + 1 + 10 英雄所見略同
pcckw + 2 + 5 在基本盤未站穩或是「自我放棄」的情況下去.
PD7829 + 7 屍水都好鍾意奕晴架
流星☆雨 + 1 + 6 奕晴
HV7025 + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
又加價 發表於 2022-3-15 01:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-3-15 00:57
唔駛救,亦都唔應該救。私人公司自己生意自己救,何需外人插手?
客觀講,新城走到今日咁既地步,有外在因 ...

仲有好多搞咗好多年都唔成功嘅線喺度獻世

例如12, 63, 971, 973

係就係私人公司,但提供公共服務,你估政府用超必接收生意會改善到服務咩....

瘀血始終都要走,但間公司個文化咁中意自己友圍威喂,圍內熟人揸旗而唔係比有心有經驗嘅人做,恐怕都係難逃一劫
中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
Sita1004-1017 發表於 2022-3-15 05:32 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-3-14 21:43
E21A再唔提速,滿逸啲客應該未等到東涌西站開已經走清光。

依家E21 E21A咁既服務水平真係好難接受到佢拆線,隨時變60分鐘一班
HV7025 發表於 2022-3-15 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-3-15 00:57

師兄分析準確獨到
A、B線清零係不可抗力(邊個會估到有COVID),無計無得怪
新線就算基本面唔太好,要投我覺得都無得怪,for長遠擴大版圖係必要
大環境就更加唔多講了

但舊線亂改趕客,新線又亂改倒米,就係佢哋公司自己問題,與人無尤
如果唔趕咁多客走,唔倒咁多米,前者收多一百幾十萬,後者怪番一百幾十萬,埋數起碼唔係月蝕幾千萬先啦
FBI2 發表於 2022-3-15 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-3-14 21:43
E21A再唔提速,滿逸啲客應該未等到東涌西站開已經走清光。

E21A早繁拆線係應該,但全日或半日拆線就有問題。
nwfb1001 發表於 2022-3-15 09:16 | 顯示全部樓層

2A/82、18/720呢兩單,想upgrade班客,結果upgrade不成,連原本個幾蚊都收唔返

評分

參與人數 2aPower +10 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 諗起抽2A、82車去做8H,再望下而家8H客量就.
PD7829 + 7 經典相片

查看全部評分

Sita1004-1017 發表於 2022-3-15 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-3-15 08:51
E21A早繁拆線係應該,但全日或半日拆線就有問題。

佢唔好再喺度加兜就得,遲啲仲要入裕雅苑嘅話淨係行東涌北嗰段已經等如以前E21A行晒成個東涌嘅時間

反正E21無客不如將E21兜埋入逸東而不入客運大樓,E21A東涌北後改去機場取代S56咪算

新E21B服務範圍咁細,我驚佢開60分鐘一班倒走晒啲客添