hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議276和276P分家、63X改以洪元路為總站
開啟左側

建議276和276P分家、63X改以洪元路為總站

S3bl430 發表於 2022-3-15 18:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為清晰化276的定位,建議作出以下改動:

276 天水圍站<>上水
路線改動:(1)縮短至屏欣路,(2)改經東城里至大生圍的一段青山公路/新潭路,往上水方向不停博愛醫院,(3)上水方向經媽橫路
班次:日間20分鐘一班,晚間30分鐘一班

276P 洪水橋(洪福邨)<>上水
路線縮短至洪福邨,元朗區走線依68X,不經媽橫路
班次不變
63X改以洪元路為總站

63X讓出洪福邨泊位供276P使用,改以洪元路為總站

歡迎討論

錯字連篇
天空之神 發表於 2022-3-15 19:23 | 顯示全部樓層

其實276 可以用 E6M 情況下

應該改洪元路總站,經廈村,天水圍站,屏山,然後直去元朗,博愛

順手殺埋 276P,反正老九一早睇佢唔順眼同 276 重疊左咁耐以前屏山問題無得用雙層大車,而家E6M 都分擔唔少
.
JH_LE4612 發表於 2022-3-16 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-3-15 19:23
其實276 可以用 E6M 情況下

應該改洪元路總站,經廈村,天水圍站,屏山,然後直去元朗,博愛

做咩無端端要殺 276P呢?依家 276又唔係去到用到 E6X,殺左 P仔即係無端端要加多堆 E6M同埋一堆司機,博愛圈又無端端多左堆冇人上落嘅車 (博愛去天水圍正經搵翻 K74做好過,又唔係多客到養到五分鐘一班車)。同埋咁行法洪水橋去到元朗都要好多時間,似廈村插旗意義居多。展望大搞北部都會區又有香園圍口岸,元朗養兩條甚至三條特快北區線唔見得有咩問題。的確P仔喺有 E6M之後的確係可以減翻少少班嘅,不過長遠相信都會加翻班。

回應翻樓主改法,某智曾經指出洪福去天水圍站都有啲客,連同276元朗去天耀嘅客都應該要考慮下係咪送比鐵就算。同埋 276改下路預計會慢幾多分鐘,定係閣下認為落隧道加下路嘅行車時間會同塞博愛差唔多?唔係質疑只係想搞翻清楚。

其實最簡單真係大搞 276C,或者搵 276上朗屏/橫州算,當然啦又翻翻去區內客呢個死胡同……
 樓主| S3bl430 發表於 2022-3-16 09:35 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-3-16 09:11
做咩無端端要殺 276P呢?依家 276又唔係去到用到 E6X,殺左 P仔即係無端端要加多堆 E6M同埋一堆司機,博 ...

276的部份:
276兜博愛已經比276P慢, 我覺得再改慢一點的阻力唔會好大
特別係有幾次坐76K/踏單車經過Park YOHO時見到都有班客等76K返上水,數量不小(10個左右).
我諗果度係有快車需求

276C/朗屏上水線:
另外,我有諗過276C(朗屏<>上水/華明)
但我諗唔到點協調資源使用,實際上好難和276P組成聯合班次
將276改經元朗北係一個方法,不過應該唔夠客,可能要全日30分鐘一班

276P天水圍站<>洪福邨:
依個我覺得係港鐵的責任

錯字連篇
天空之神 發表於 2022-3-16 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-3-16 09:11
做咩無端端要殺 276P呢?依家 276又唔係去到用到 E6X,殺左 P仔即係無端端要加多堆 E6M同埋一堆司機,博 ...

276P 出現既原因係當年 276 只可以用 AM
但條線有大車需求

既然而家 276 都可以用 E6M
個人認為係一個機會谷返密 276 ,好過而家無聯合班次一齊到一齊開

最重要係 276P 需求跌左好多
元朗客多數見車就上

博愛其實如果堅持要飛走咪搵 53 或者 K65 補返位
KW2523 發表於 2022-3-16 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層

E6M載客量同直梯12米差唔多 但276系用E6M真係夠晒?
而且276回車長 (雖然276P唔見得回車有幾快)
天空之神 發表於 2022-3-16 18:43 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-3-16 14:48
E6M載客量同直梯12米差唔多 但276系用E6M真係夠晒?
而且276回車長 (雖然276P唔見得回車有幾快)
...

其實 276 276P 行車路線唔同
成日元朗市最後變聯合一齊黎班次
咁不如合併左佢順便理順班次好過
.
10598C 發表於 2022-3-16 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-3-16 09:35
276的部份:
276兜博愛已經比276P慢, 我覺得再改慢一點的阻力唔會好大
特別係有幾次坐76K/踏單車經過Park  ...

責任還責任,九巴應該多少想用276P搶天水圍來往洪水橋街客
雖則撇除呢樣嘢,用276做曬天水圍流水,換276P縮短減車都係可取

276兜博愛慢過276P的確係有啲尷尬,而同時276改經鳳池村代276P都係已成定局
所以,個人覺得276倒不如東行改經朗屏路鳳池村,係朗屏邨掉頭
然後飛走博愛,同276P睇齊;屏山至博愛流水搵經常行單層嘅53延長去峻巒做,順便做峻巒來往元朗大馬路流水
北區段沿粉嶺南、祥華延長去皇后山,擴闊係粉嶺服務範圍(貪276班次比較疏,延長唔洗加太多車)

至於沙埔一段... 其實有啲尷尬,話多唔多話少唔少
只係九巴角度未必想多隻香爐多隻鬼,而家76K都算夠做,車程亦唔算太過分
276改快仲可以cut 276P車,慳番啲資源做其他嘢
 樓主| S3bl430 發表於 2022-3-16 19:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-3-16 19:14
責任還責任,九巴應該多少想用276P搶天水圍來往洪水橋街客
雖則撇除呢樣嘢,用276做曬天水圍流水,換276P ...

我咁睇

1. 276如果要兜朗屏總站,倒不如直接縮短至朗屏,
我認為自從276P繞經洪水橋後, 276經屏廈路(屏山鄉)的必要性減少了許多.
天水圍站有276A, 青公有276P, 坐276就只係得返"唔駛行"優勢

2. 276P天水圍至洪水橋車程都要5分鐘,如果縮短, 咁可以在唔減班情況下減1架車,
以香港每日巴士營運成本約3-4000元計,你覺得九巴要搶幾多天水圍流水才能填得到多1架車的經營成本
(至少要搶多3-500個客)

3.沙埔村仍然有樓盤發展,例如park yoho 2期就會多1150伙單位,沙埔棕地再多7000伙單位, 加起來會有3萬個居民以上.再考慮到未來的香港人以北望神州為主, 沙埔需唔需要上水特快車只係時間問題

4.如果276本身唔經博愛醫院,我真係有諗過建議276延長至粉嶺南/北.
不過依家傾向延長276P,
如果276P客量再跌, 非繁忙班次減至12-15分鐘一班, 相對上延長路線所需資源會減少,同時亦能穩定班次服務
錯字連篇
10598C 發表於 2022-3-16 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-3-16 19:47
我咁睇

1. 276如果要兜朗屏總站,倒不如直接縮短至朗屏,

咁講,我認為276屏山段係社會責任居多,但好難講地區肯唔肯用53延長去放走276
如果解決到地區問題,276縮短去朗屏的確係一個選擇

至於沙埔段,如果落實起北環線,九巴或許有心競爭做沙埔上水特快
不過師兄你咁講,我突然諗起一個同樣需要上水線嘅地方:元朗南
或者咁,成條276元朗段大改,德業街開經朗屏、元朗南、YOHO、沙埔之後再去北區
唯一缺點應該係代替唔到鳳池村

但就始終慢過276P,冇得透過分流276P去偷車
不過講到北區段,276我沿粉嶺南拉去皇后山,多少係想做北佢區內流水,所以先拉到咁長
而且276P可預見將來都係大線時,276每20分鐘一班延長的確會唔使用咁多車
如果276縮短去朗屏同稍為減班,換北區段延長,可能加一部車都夠玩