hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗 ...
開啟左側

[飛行報告] [翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗

szeto993 發表於 2022-3-20 19:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗
*你哋問返italk點解啲相會自動轉向

已經有成2年無坐過飛機,所以已經計劃好嘅行程都再三拖延落去,受各位版友啟發就將一篇未曾喺hkitalk發佈亦未有原稿留底嘅飛行報告重新撰寫。

日期:06JAN2018
時間:10:25-1325
航班:JL736
機型:Boeing 787-9 JA865J

點解當年會選擇JAL?首先係當年買唔到員工優惠機票,第二係飛日本已經坐過一次ANA,網上亦甚少有關JAL 787-9嘅飛行報告,所以先揀JAL。
大約10點正左右會開放航空公司會員及商務艙乘客登機,之後再安排經濟艙第50行起嘅乘客登機,過程順暢無阻滯。
座位已經準備好備品,屬標準配置
座椅採用JAL SKY SUITE,相對同公司嘅787-8更似新機同更舒適,2+4+2座位佈局鮮見於營運787嘅航空公司,闊啲當然好啲啦

IFE係JAL MAGIC IV,流暢度同新CX機嗰套差唔多,而且登機時已經可以用到IFE
坐慣香港同台灣航空公司,對住日本航空公司套系統就會覺得好少嘢睇,叫做當年同ANA比就好好多
機上雜誌、安全卡、機上WiFi、飲品目錄同嘔吐袋
當期飛機餐:水果盒、蕎麥麵、沙律、小餐包、煎龍俐柳配白汁螺絲粉、哈根大師雪糕曲奇味,坐我隔離嘅Cabin crew仲問我要唔要多個

機上WiFi
新飛機通常都會標準配備WiFi網絡,JAL 機上WiFi分3種Plan但全部無限用量
落地之後就直奔JR售票窗口買N’EX來回車票,之後直奔市區去酒店安頓好先再去食飯,展開5日4夜嘅行程
好啦,有時間就再寫埋另外兩篇放埋上嚟,希望隨著各國開始與病毒共存嘅政策,係不久嘅將來可以再次睇到航空版會有更多新嘅飛行報告

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +24 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 8 多謝分享
DIH + 2 + 6 多謝分享

查看全部評分

ijlkijlkijlk 發表於 2022-3-21 21:41 | 顯示全部樓層
2019年中我坐JL-736/JL-735時 已改為用788 但全機滿座 2014年就仲係用767-300ER 兩次都有旅行團
 樓主| szeto993 發表於 2022-3-23 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ijlkijlkijlk 發表於 2022-3-21 21:41
2019年中我坐JL-736/JL-735時 已改為用788 但全機滿座 2014年就仲係用767-300ER 兩次都有旅行團 ...

用763嗰期我第一時間諗不如坐返ANA好過
但偏偏ANA啲767又係惡頂
Waiyin12 發表於 2022-3-24 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2022-3-23 20:30

JAL B763 又唔算太差,Sky Wider 767 仲正過 B787-8
而且767 2-3-3排法,比787一般3-3-3/2-4-2方便

我第一次(亦係唯一一次)搭 B787 就係JAL,當時係 Last Minute Equipment Change,由763變788
285 發表於 2022-3-24 16:26 | 顯示全部樓層
WiFi 個價錢係美金?
 樓主| szeto993 發表於 2022-3-24 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-3-24 10:07
JAL B763 又唔算太差,Sky Wider 767 仲正過 B787-8
而且767 2-3-3排法,比787一般3-3-3/2-4-2方便

JAL Sky Wider舒服過ANA hard shell 位就真嘅
 樓主| szeto993 發表於 2022-3-24 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

285 發表於 2022-3-24 16:26
WiFi 個價錢係美金?

係美金,價錢其實都係同CX差唔多
LH797 發表於 2022-3-24 23:04 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-3-23 20:30

但其實兩款凳嚟講三四個鐘都可以接受, 至少唔係惡頂
 樓主| szeto993 發表於 2022-3-24 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-3-24 23:04
但其實兩款凳嚟講三四個鐘都可以接受, 至少唔係惡頂

ANA 767新款202座嘅hard shell 無得挨後+Red eye係雙重夾擊,舊款214座嗰款厚凳反而仲舒服,我自己就覺得不及JAL Sky wider
Waiyin12 發表於 2022-3-25 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2022-3-24 23:46
ANA 767新款202座嘅hard shell 無得挨後+Red eye係雙重夾擊,舊款214座嗰款厚凳反而仲舒服,我自己就覺得 ...

214座 > 202座 其中一樣應該係AVOD Screen大咗

印象中 JAL 有 Sky Wider B767 飛長途,疫情前見有B767飛 NRT - YVC,ANA 應該無B767飛長途
而且JAL Sky Wider B767 有34' legroom,ANA B767 得31'