hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 南區 (華富/置富) 巴士路線重組
開啟左側

[建議] 南區 (華富/置富) 巴士路線重組

天空之神 發表於 2022-3-24 16:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
由於 新城於港島南各線皆有流失及蝕本經營
建議重組路線節省資源

組合一: 4/4X/30X/48/71/78

新巴 4X: 取消, 由 4 延長至中環碼頭 , 新線 4A 及 30X 部分時間繞經華富南取代
城巴 71: 取消, 由 4 全日延長至深灣取代
城巴 48: 取消, 由 4 繞經華富北, 增加 華富邨內 <> 深灣雙向分段 , 78 延長至深灣取代

新巴 4: 全日延長至水深灣 > 中環碼頭循環線 , 全日 10-15 分一班 , 新增 華富邨內 <> 深灣 雙向分段 $3.8 , 田灣特不變
新巴 4A: 新線由華富南 > 中環碼頭 , 早繁單向服務 , 20 分一班 , 路線同 4X 但不設回程
新巴 30X: 服務延長至 2200 , 非繁忙時間繞經華富南 (1000-1600, 2000-2200) , 延長至金鐘計劃不變
新巴 78: 全日延長至深灣 > 田灣循環線 , 增加班次取代 48

組合二: 33X/38/42

新巴 33X: 建議改為全日雙向服務 (0700-1930, 全日 20 分一班), 延長至嘉亨灣, 回程糖水道直達高樂花園
新巴 38: 建議非繁忙時間繞經華富 (1000-1600, 2000-尾車) , 來回程經黃竹坑道天橋
新巴 42: 縮短服務時間至繁忙時間服務 (頭車-1000, 1600-2000, 來回程不經黃竹坑道天橋, 受影響可改乘 38 及 77 線

組合三: 7/37A/37B/37X

城巴 37B: 取消 , 由 7, 37A, 37X 取代
城巴 7: 全日不入華富 , 全日改經置富花園 , 延長至金鐘(西) , 不入中環碼頭 , 並增加班次
城巴 37A: 改為置富花園 <> 金鐘(東) , 回程經香港仔隧道 , 不經西營盤
城巴 37X: 縮短至 置富花園 > 灣仔北 , 不經香港仔隧道

歡迎討論
.
KW2523 發表於 2022-3-24 18:12 | 顯示全部樓層

4行晒成個華富, 會同4A/30X唔同上車站
同埋48朝早班學生會令將來4好難處理
我諗一至五朝早6-9要維持現狀

同埋37AB都冇必要去搞
源兒的源 發表於 2022-3-24 23:27 | 顯示全部樓層
想搞4X應該縮短至上午繁忙時間提供服務,早繁後用車倒落4號。
48唔洗趕盡殺絕,雖然佢同78都係做黃竹坑站接駁,但一條係華富,一條係田灣,兩者合併節省的資源其實有限,但原本華富班客可能就唔會搭兜田灣的新48,得不償失。
37系我都曾經建議過,不過咁改法中環會冇左車返置富。
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-3-25 00:44 | 顯示全部樓層

淨係組合一見到要30X兜華富已經唔洗諗,呢條線北面總站延長有得傾,要兜華富大家都知結果係點
另外4A又係奇怪,明明4X改單向就已經做到
而4號難得做返啱加返個總站,又唔明點解要轉循環,南行又再無限甩過
4食48固然係新城嘅終極目標,但如上所講4號食唔曬學生客,呢個時段又會點分配?
78改做田灣循環,到底係改循環點定唔入華貴?

最後組合三又係老問題,37A+37B呢個組合好地地儲到客,點解無啦啦又要郁佢
香港仔黃竹坑去大道中、大道西無咗架車(定係你認為D客會喺信德行入去?),中環又無啦啦無咗架車返香港仔華富邨口同置富,70越搞越疏又食唔曬D客,呢part咁辛苦改嚟做乜?
m1210h 發表於 2022-3-25 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
其實37AB真係唔好搞,你仲要用7嚟食,咁即係變咗要用多啲車踩香港仔水塘道,咁維修保養費點都唔夠俾啦
whzzzz 發表於 2022-3-25 06:08 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-3-25 00:44
淨係組合一見到要30X兜華富已經唔洗諗,呢條線北面總站延長有得傾,要兜華富大家都知結果係點
另外4A又係奇 ...

其實我覺得30x 兜華富可以傾, 非繁倒走一半數碼港客都可能比現在好, 因為做埋華富客

同埋要與當年m49 做區分: 現在北面總站接駁大大條東鐵, 回程不行皇后大道

但下繁也要拆出班次行原路

另外33x 夠客全日? 有少少懷疑
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-3-25 11:02 | 顯示全部樓層

whzzzz 發表於 2022-3-25 06:08
其實我覺得30x 兜華富可以傾, 非繁倒走一半數碼港客都可能比現在好, 因為做埋華富客

同埋要與當年m49 做 ...

好壞就難講
華富過兩年就會開始逐步少咁一批人,都可以預期30X兜華富(特別係下邨)幫補唔到幾多嘢,到時見有問題先再飛走華富,原本班客仔都已經同你講88囉(可以參考改嚟改去嘅43、46X)
30X非繁忙時間如果真係頂唔住,仲有條件減到30分一班
未來個勢係應該要擔心4X仲做唔做得住,長遠4號應該要改成南行域多利道入華富上邨>下邨>石排灣道出、北行石排灣道入下邨>上邨>域多利道出
至於48洗唔洗死,就等復課睇數據再傾,但除非好似九記咁落車先啪咭,否則雙向分段一定唔係應有嘅做法

樓主| 天空之神 發表於 2022-3-25 20:47 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-3-25 00:44
另外4A又係奇 ...

其實 4X 到華富重建都應該終須一死反而諗下點處理 30X 好過

4+71 有諗過來回要逆時針入華富北返華富南
不過行車時間無著數
終極目標要殺 48,短途客交哂比 78 做,剩返華富用 4 雙向分段處理
78 無變,一樣先兜華貴後田灣

至於 37A 37B/37X 同 7 仔
其實變左 37A 同 7 仔非繁計至少慳到 1/4 既車
開少左班次同埋少左特班
咁睇下呢 1/4 既車開支貴,
定係多左車上香港仔水塘道果段貴

如果覺得行唔到大道中既問題
不如踢新 7 仔去金鐘方向入中環街市
當做左香港仔去中環中心果頭既客

.
 樓主| 天空之神 發表於 2022-3-25 20:49 | 顯示全部樓層
whzzzz 發表於 2022-3-25 06:08

同埋要與當年m49 做 ...

33X 夠唔夠就唔知,不過拎黎打劫 回程既18X

值得一試

.
whzzzz 發表於 2022-3-25 23:25 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-3-25 20:49
33X 夠唔夠就唔知,不過拎黎打劫 回程既18X

值得一試

18x 本身不是太多客, 會不會累鬥累?