hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重整新城港島北岸頹線
開啟左側

建議重整新城港島北岸頹線

KU_7002 發表於 2022-3-25 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

組合1:2、5X、99及930
2 上環(港澳碼頭) 往 嘉亨灣
- 只保留上環於0100開出之班次

5X 堅尼地城 – 威非路道
- 改為只在上午繁忙時間提供服務

99 愛賢街 – 海怡半島
- 延長至愛賢街,增設雙向分段往來炮台山及愛賢街($4.9) [往南區方向,分段只限愛賢街上車之乘客]- 往海怡半島方向不入鯉景灣

930 荃灣西站 / 愉景新城 – 北角碼頭
- 延長至北角碼頭
- 往北角方向:按現有走線至港澳碼頭後,跟2前往北角碼頭,但不入交易廣場
- 往荃灣方向:按81走線至大坑,經怡和街,軒尼詩道,返回原有走線
- 增設港澳碼頭/皇后街往返北角碼頭之雙向分段($4.9)
- 增設與40/40M BBI

組合2:23B、25、25A及26
23B 寶馬山 – 羅便臣道 / 柏道
- 改為只在上學日上午行走,取消0815班次

25 天后站 往 中環碼頭
- 縮短為天后站經寶馬山前往中環碼頭,改為只在平日上午繁忙時間行走
- 在上學日上午時段增設特別班次由中環碼頭開出,經龍和道、會展站及維園道前往天后站,再與常規班次直通運轉前往中環

25A及26
- 取消

26A 寶馬山 – 港澳碼頭
- 新增服務,與26B提供最密10分鐘聯合班次
- 全程:$8.2
  - 寶馬山 <> 灣仔:$4.9
  - 勵德 <> 上環:$6.0
  - 史釗域道 > 上環:$4.9
- 設有26A (往寶馬山) >26A/26B (往中環)的BBI,只收第一程車費
- 設有與2X/8/8P/11的BBI
- 寶馬山開:雲景道、勵德、怡和街、軒尼詩道、金鐘道、雪廠街及干諾道中
- 港澳碼頭開:德輔道中、遮打道、金鐘道、軒尼詩道、怡和街、勵德、天后廟道

26B 寶馬山 往 荷里活道 (循環線)
- 新增服務,- 與26A提供最密10分鐘聯合班次
- 全程:$8.2
  - 寶馬山 <> 灣仔:$4.9
  - 勵德 <> 荷里活道:$6.0
  - 史釗域道 > 荷里活道:$4.9
- 設有26B (往寶馬山) >26A/26B (往中環)的BBI,只收第一程車費
- 設有與2X/8/8P/11的BBI
- 寶馬山開:雲景道、勵德、跟26走線返回勵德及天后廟道

26X 天后站 往 中環碼頭
- 新增服務,在上學日下午時段提供特快服務由寶馬山前往銅鑼灣/會展站/中環/中環碼頭
- 全程:$9.0
- 天后開:經天后廟道、寶馬山、雲景道、勵德、告士打道、會展站、龍和道

組合3:18、18P、27及85

- 改為只在上學日上午及下午提供服務

85 小西灣 往 寶馬山 (循環線)
- 來回程改經炮台山道,全日前往寶馬山

18/18P 堅尼地城 – 北角(健康中街)
- 堅尼地城開出的部份班次到達百福道後,加停寶馬台,再返回健康中街,班次為60分鐘一班,寶馬台往炮台山站總車費為$4.2
JX9097 發表於 2022-3-25 20:05 | 顯示全部樓層

26A/ B去程夾聯合班次唔難
回程點夾呢?

85依家落山係特快
一下搬去炮台山道落山
而所謂嘅「補位」只有春秧街一帶
真係有需要?
 樓主| KU_7002 發表於 2022-3-27 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-3-25 20:05
回程點夾呢?

回程就真係好難夾啦,不過可以係荷里活道加定時點。至於85,百福道落山塞埋電照街快極有限,加上重組後寶馬山會無左好多資源,再抽走直達北角核心地區既線不太理想。
JX9097 發表於 2022-3-27 12:57 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2022-3-27 01:32
回程就真係好難夾啦,不過可以係荷里活道加定時點。至於85,百福道落山塞埋電照街快極有限,加上重組後寶 ...

雖然七姊妹道有時會少塞但觀感上百福道直衝落山已經贏哂
電照街行番去新光都只係兩個街口
overall都比27快些少

唯一真係春秧街一帶喺正49M同85中間
不過呢段路都只係日間買餸有需求
所以我都係prefer keep番27返放學時間就算喇
 樓主| KU_7002 發表於 2022-3-30 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-3-27 12:57
雖然七姊妹道有時會少塞但觀感上百福道直衝落山已經贏哂
電照街行番去新光都只係兩個街口
overall都比27 ...

如果殺27,85就要補番天后廟道,就算照經百福道,點都會無左寶馬山山頂經百福道直衝落山既效果。
JX9097 發表於 2022-3-30 19:57 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-3-30 19:43
如果殺27,85就要補番天后廟道,就算照經百福道,點都會無左寶馬山山頂經百福道直衝落山既效果。 ...

上山唔使搞任何嘢
落山就算啦...指秧街需求極低

若果真係要直車
一係我之前講過留番返放學幾班車
(反正呢啲時間唔係正常繁時,車隊資源較易處理)
一係好似其他板友提過,41A每粒鐘抽一班車上寶馬山當補償
Ravenclaw 發表於 2022-3-30 21:31 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-3-25 20:05
回程點夾呢?

以85東行果種行,落山唔叫特快,去QB應該只系比炮台山道落山快一支燈...

因為佢要食電照街燈陣,仲要行足成條渣華道,而唔系跟18X盡快去翻英皇道...

坐得多北角走人既東隧線應該知咩事...

85炮台山道落其實唔洗加車...

百福道落系因為529年代食左寶馬台同柏立基健康院呢2個獨市位...

特別系寶馬台上山,記住,佢地唔系坐落山,而系坐上山,系遊完成個寶馬山然後同你系寶馬台落車...

寶馬台落山反而唔重要,因為有樓梯可以行落112總站...

同27既道理一樣,天后廟道系坐上山,遊完成個寶馬山然後同你系天后廟道落車...

落山天后廟道有好幾條樓梯可以行落山,可以落長康街、明園街、北角站、交通安全城...

最容易行果條系落北角站,Z字形落,夠闊,唔斜...

所以想當年冇左25C,其實天后廟道既人好唔高興,搞到佢地要遊花園...
JX9097 發表於 2022-3-30 22:23 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-3-30 21:31
以85東行果種行,落山唔叫特快,去QB應該只系比炮台山道落山快一支燈...

因為佢要食電照街燈陣,仲要行 ...

落山特快只係指北角
比起27絕對快一截
(即使去新光都好)

其後路段對寶馬山而言就係一程過,方便
cky 發表於 2022-3-30 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-3-30 21:31

因為佢要食電照街燈陣,仲要行 ...

85 落山唔會只快一支燈位吧
而且寶馬山用行樓梯代替
無論落炮台山又好,北鰂都好
都唔會係合理範圍
山腰同山頂已好大分別

係要殺 27 落山客
咪先計一下用 25 代替 27 個幾個站嘅補償夠唔夠
電廠街就炮台山地鐵站行返去,一般般遠
糖水道同書局街咪賣下大包晌七海整個免費 BBI 算罷啦
Ravenclaw 發表於 2022-3-30 23:32 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-3-30 22:55
85 落山唔會只快一支燈位吧
而且寶馬山用行樓梯代替
無論落炮台山又好,北鰂都好

85落北角,七姊妹道燈陣順,唔塞車,咁唔止,但去QB真系快一支咁上下,因為渣華道堆燈好慢...

天后廟道行樓梯落山唔算遠,雲景道當然唔得,當然落大兩又另計,尤其是落明園西街果條長命樓梯落新都城,都幾可怕下...

炮台山道至百福道既天后廟道其實都系頭尾有少少客,中間真系廢既,但就算有,近炮台山道果座有村巴,變相坐27上落都系好少...

系近百福道上落山口個站先有d客(翻學時間外),包括上25去中環方向...

最慘寶馬山上落東區,有唔少屋苑有村巴,上落和富仲有shuttle bus,所以搞到27落山都唔系好客(居民)...

落電廠街就小巴49M啦...