hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 58X減班
開啟左側

[服務調整] 58X減班

ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-29 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-3-29 19:06
一早就應該咁做
不過60x大減班會畀安友嘈,另外63x畀藍地、鐘屋村綁住,唔會畀63x縮落屯門區
遠期洪水橋 ...

洪水橋新發展區同而家洪水橋青山公路相距甚遠
當插咗旗就唔得嫁啦,但搏帶旺埋周邊原有洪水橋都仲ok嘅
天空之神 發表於 2022-3-29 20:44 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-3-29 19:06
一早就應該咁做
不過60x大減班會畀安友嘈,另外63x畀藍地、鐘屋村綁住,唔會畀63x縮落屯門區
遠期洪水橋 ...

藍地同鍾屋村都係屯門區,乖
.
HG6729 發表於 2022-3-29 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-3-29 15:04
58M已經密車,冇乜必要加埋入去喎,寶田建生一帶亦有大量市區線。就算唔停屯轉,額外嘅轉乘客量都會令58X ...

寶田 寶怡 盈豐 良景有58M 258 260 同960
58X入去又做乜呢….
XL2135/D343344 發表於 2022-3-29 20:58 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-3-29 20:44
藍地同鍾屋村都係屯門區,乖

Sorry, 記錯
不過洪水橋就真係限制條線發展
JH_LE4612 發表於 2022-3-29 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-3-29 20:58
Sorry, 記錯
不過洪水橋就真係限制條線發展

其實,所謂嘅 ‘’63X係元朗區路線所以頹做‘’,指嘅好似唔係因為佢個總站喺元朗區,而係因為佢派車係由元朗廠派,但盈利唔計落佢度,呢點搞翻清楚先...
Twinings 發表於 2022-3-29 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-3-29 20:46
寶田 寶怡 盈豐 良景有58M 258 260 同960
58X入去又做乜呢….

屯轉返良田,唔係帳面咁多選擇
良田人多數上260X,因為58M相對兜
建生寶怡人多數上58M,因為260X相對兜
更兜路嘅258D/960主要係大興人多

正如碼頭人都未必想上以往要經VIP區嘅259D(但有頻密59MX)
VIP區人都唔會想上61M(但有60MX/61X/259D/263/961大量直接路線選擇)
GD1570 發表於 2022-3-30 08:47 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-3-29 18:40
睇豬紙,58X 又唔係斬得好過份。絕大多數多客時段,班次依然維持 10 / 12 分鐘以下,以長途線黎計合格有餘 ...

長荔深入屯市,甚至係安定及大興都有客係首選58X的,一路都唔係太覺客少咗。

至於良田發展係咪成定局,我又唔係咁睇。
至少西北泳池後面有一條新邨定新居屋都起咗六成,
加埋寶怡三楝私樓已經入伙,
其實你話定局咩我又唔可以太認同。
至少睇吓田景路嗚琴路晚晚啲違泊就可以睇到其實反而人多咗的。
不過,相比起同區嘅其他地方,發展係放緩咗嘅。
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| AVBWU291 發表於 2022-3-30 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-3-30 08:47
長荔深入屯市,甚至係安定及大興都有客係首選58X的,一路都唔係太覺客少咗。

至於良田發展係咪成定局, ...

違泊嚴重咗係因為早年搬入去嗰啲人開始儲咗錢買車代步。多咗人買車,但同時車位數目冇加過,所以咪多咗違泊。亦因為咁,巴士客係的確少咗。

呢個現象唔少發展咗廿年嘅新市鎮都有
UR7523UV7523 發表於 2022-3-30 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
#37 和田已經整晒,菁田仲有一座起緊
S3BL343@66 發表於 2022-3-30 16:51 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2022-3-30 09:34
違泊嚴重咗係因為早年搬入去嗰啲人開始儲咗錢買車代步。多咗人買車,但同時車位數目冇加過,所以咪多咗違 ...

違泊嚴重咗係因為建生兩塊爛地場拎左去起樓