hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 N30 改路並提升至全晚服務及停辦 NA37 ...
開啟左側

建議 N30 改路並提升至全晚服務及停辦 NA37

GU9338 發表於 2022-3-31 14:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
屯赤大幅拉近東涌、機場及大西北之間的距離
雖然已有 N30 及眾 NA 線覆蓋,但該等路線並未全晚行走
因此為進一步加強兩地連繫,建議 N30 改路並提升至全晚服務及停辦與其大幅度重疊的 NA37,以最少新增資源達至目的

建議
1. N30 更改總站為元朗站 - 東涌(逸東邨),路線中途改動如下:

- 往元朗方向改經元朗家計會、不經水邊圍邨 (跟隨 NA36 走線)
- 來回天晴邨 - 虎地改經濕地公園路及青山公路 - 藍地、洪水橋段,不經天秀路及元朗公路 (跟隨 NA37 走線)
- 來回豐景園 - 屯赤改經龍門居及蝴蝶灣,不經龍富路 (跟隨 NA33 走線)
- 機場及東涌段改為逆走
- 客運大樓區只停暢連路 (往元朗) 及地面運輸中心 (來回),不經暢達路
- 來回繞經亞洲空運中心

元朗站開 : 0000 - 0430 30 分/班
東涌(逸東邨) 開:0020 - 0450 30 分/班
派車 7 部

收費
全程:$28 (不變)
地面運輸中心 -> 東涌(逸東邨):$5.2
蝴蝶灣 -> 元朗站:$9.1 (提早原於豐景園起的分段)
天水圍站 -> 元朗站:$6.9

2. NA33
配合 N30 改經龍門居
NA33 蝴蝶灣 - 豐景園段改經悅湖山莊、屯門碼頭及屯門泳池,不經龍門居 (即 A33 走線)

3. NA37
路線停辦
- 往來機場及國泰城可乘搭改路後 N30,車費由 $33 減至 $28
- 往來港珠澳大橋香港口岸可乘搭 N30,於屯赤轉乘 NA33 及 NA36,兩程 BBI 合共 $33
- 天水圍市中心及洪福邨登車乘客,需移步至嘉湖山莊 / 天瑞 / 石埗村乘搭 N30

建議完,歡迎討論
請用文明來說服我。
tina 發表於 2022-3-31 15:18 | 顯示全部樓層
龍運會唔會咁好先
265B 22年不變
Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-3-31 15:18
龍運會唔會咁好先

價錢吾差得遠我諗唔大問題,但係唔會咁好死30分鐘一班啦,N31都45

同埋就算係都唔應該取代NA37,N30行車時間太長(依家去程都要80分鐘),佢呢個方案仲要加多咁多個站
如果真係做嘅寧願屯元天跟返依家N30走線,但班次改為:
元朗開:00:45 02:00 03:25 04:20
東涌或機場開:00:25 01:15 02:30 03:30 04:50
要龍運加多五部車做睬你都傻啦
 樓主| GU9338 發表於 2022-3-31 15:52 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 15:35
價錢吾差得遠我諗唔大問題,但係唔會咁好死30分鐘一班啦,N31都45

同埋就算係都唔應該取代NA37,N30行車 ...

就係知道貿貿然加五部車落 N30 係無可能
睇返 NA33 良田獨市而 NA36 實在太快
所以要開刀就只有搵同 N30 最似既 NA37
將佢四 / 五部車加落 N30 身上 , 埋單全晚都只係開多兩三班車

而正正因為要隊 NA37
所以 N30 就要上埋天北同埋落藍地洪水橋 , 呢個係減 $5 偷 NA37 車過黎既 trade off

至於龍門居
深夜差距都係 2-3 分鐘 , 影響微不足道順手做埋咁解

班次個度
F1 出 post 開 45 分 (或更疏) 一班車,唔俾人問候就奇
N31 都係第五波先搞到開 45 分者

請用文明來說服我。
Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 16:23 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-3-31 15:52
所以要開刀就只有搵同 N30  ...

但NA37以服務時間計係單向路線,N30係雙向路線喎

依家NA37只係開4班車,返天水圍頭尾兩班仲可以一架車私牌做晒或者有啲頭尾可以搵其他E車去order,所以到頭來咪又係要加資源,但係機場主要收工時間基本上而家NA已經覆蓋晒有車,剩低嘅時間根本冇咩客何來support到

龍門路事少仲要兜埋濕地公園喎又入埋AAT,加埋行車時間同N42有乜分別(依家N30個行車時間都要80分鐘),AAT唔入龍運就係想減低行車時間吖嘛
話時話我都唔知原來E34B改咗E36之後係縮減左服務時間,去機場23:30尾車
tina 發表於 2022-3-31 16:36 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 15:35

同埋就算係都唔應該取代NA37,N30行車 ...

5蚊喎
E37 E36一毫子都唔減,E33都要屈多你3蚊。龍運冇你想象中咁好
265B 22年不變
tina 發表於 2022-3-31 16:38 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-3-31 15:52
所以要開刀就只有搵同 N30  ...

你慢5分鐘都死啦,冇人想浪費時間去行一啲本應唔係N30行嘅區
265B 22年不變
Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 16:48 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-3-31 16:36
5蚊喎
E37 E36一毫子都唔減,E33都要屈多你3蚊。龍運冇你想象中咁好

其實有幾多客要俾多個$5都係問題 兩條線員工價一樣

我建議咁開4-5班車(即係只係比而家加多兩班)就差唔多,30分鐘一班就真係冇乜可能(依家NA37都唔止30分鐘一班),N30行車時間仲要咁長,佢呢個建議真係同E22A冇分別
 樓主| GU9338 發表於 2022-3-31 16:51 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-3-31 16:23
但NA37以服務時間計係單向路線,N30係雙向路線喎

依家NA37只係開4班車,返天水圍頭尾兩班仲可以一架車私 ...

NA37 頭尾好似唔係同一架喎
不過我好耐無睇 , 如果閣下有睇過不妨講低

或者唔好理有幾多架車
我既計法就係
新界方向 2 N30 + 6 NA37 變咗 10 N30
機場方向 2 N30 + 4 NA37 變咗 10 N30

無錯係要加資源但都係 2 - 4 班車既事 , 已經縮到無得再縮
除非開到 45-60 分,但 N11 N21 正常個期都唔使縮皮到咁啦

至於兜多幾個位
講真 N30 而家飛起天北 + 藍地 + 龍門路 + AAT 都要行 80 分
就算原線反轉擺逸東都唔差得遠 , 俾 90 分連休盞跑到傻
不如俾夠 100 / 110 分行 , 用多幾分鐘兜埋呢幾個位送埋 NA37 上路
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2022-3-31 16:58 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-3-31 16:38
你慢5分鐘都死啦,冇人想浪費時間去行一啲本應唔係N30行嘅區

深夜時間真係差好少
平 $5 仲送埋全晚服務仲想點

好似 960X 無啦啦入良田兜個圈就話者
而家 N30 加經既位都算係一路直去

回埋 #6
RPP E43 表示:
同埋要做全晚 N30 又唔隊死 NA37 咪即係累鬥累
龍運應該更加唔肯咁樣倒資源落去
請用文明來說服我。