hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解277E往天平方向會在馬會路調頭?
開啟左側

[問題] 點解277E往天平方向會在馬會路調頭?

ryandroid 發表於 2022-4-2 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

天平調頭改翠麗做總站才是正道,依家咁行兜走哂天平邨/皇府山啲客,依家想加班或者飛清河都難
KC3555 發表於 2022-4-3 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-4-2 23:49
天平調頭改翠麗做總站才是正道,依家咁行兜走哂天平邨/皇府山啲客,依家想加班或者飛清河都難 ...

此言差矣,繁忙時間無論返天平方向定係天平開出,277E車上乘客數量一定係天平大過翠麗一截。我又唔覺天平居民討厭277E。至少我返工只會討厭佢經清河,但無誘因要我天平居民唔坐277E。
#利申:藍田返工
dennis28a 發表於 2022-4-3 03:53 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-4-3 00:36
此言差矣,繁忙時間無論返天平方向定係天平開出,277E車上乘客數量一定係天平大過翠麗一截。我又唔覺天平 ...

我深信上水人覺得 277E 最趕客係出入清河。未改路前馬會道原地自轉頂盡 5 分鐘咩都行完。

天平班人而家想快係跑過龍豐花園上車。
惡意回復是不道德的行為。
busnrail_fans 發表於 2022-4-3 13:11 | 顯示全部樓層

此言差矣,繁忙時間無論返天平方向定係天平開出,277E車上乘客數量一定係天平大過翠麗一截。我又唔覺天平 ...

另外,如果277e改做翠麗總站來回兜天平嘅話,由新運路上火巴士站返翠麗,咁就少咗條過咗市中心之後直達翠麗嘅巴士線

雖則而家翠麗第1-3座同埋天平山村客,都係因為落車之後嘅步程問題,即使喺上火等車見到有70K/天平方向277EP到站先,都係死等翠麗方向270,得4-6座客先至會270/70K/277EP叫幾飛

再者天平嗰邊唔計天平方向270,就得粉嶺方向261先至係過咗市中心之後直達天平,而且自從261延長咗去粉嶺之後,咁樣搭就會收粉嶺價

(不過都有唔少天平人為咗要BBI,都會專登搭70K返入去)
ryandroid 發表於 2022-4-3 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

天平人口基數多翠麗咁多
點兜都會翠麗少過天平
重點係兜翠麗會趕走唔少天平客去搭更平更穩定嘅港鐵
277E 收得貴就應該要有返相應質素
依家要天平陪兜少人嘅翠麗
就犧牲部份天平嘅客源
天平行得去龍豐搭277E
翠麗都可以行去天怡樓搭277E
重點係依家兜翠麗搞到唔夠客加班或飛清河

277E 塞吐公塞大隧已經倒走好多客落鐵路
兜翠麗兜清河更加趕走唔少天平客
天平總站多客只係因為想揀位坐嘅人繼續搭
多把想快嘅人已經棄巴保鐵
樓上C Hing話天平人搭277E 係走去龍豐而唔係近啲北區運動場
就已經明明白白反映出277E 嘅走綫相當失敗
我行得去龍豐
不如行埋去火車站搭鐵
東鐵過多一兩個月換哂9卡提速之後
277E 只會越做越頹
KC3555 發表於 2022-4-3 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-4-3 14:12
天平人口基數多翠麗咁多
點兜都會翠麗少過天平
重點係兜翠麗會趕走唔少天平客去搭更平更穩定嘅港鐵

我的意思係天平人無嫌棄過出九龍要兜翠麗。
歷史以來,天平人出九龍嫌棄只有兜華明同清河。
反而天平人經常主張要照顧埋翠麗。
例如270D,A44等。
673反對經翠麗,天平聲音都唔大。

又曾建議270C應該由翠麗開經天平再去聯和墟出尖沙咀。

所以你咁講,真係匪夷所思。
再者,發生經常塞車的地方,就無論點樣都趕客。試問7:20後華明坐270A出尖沙咀的人有幾多?7:50後華明坐277X出觀塘又有幾多。就算區區有直達都無意思,只係令到道路更塞。
ryandroid 發表於 2022-4-3 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-4-3 14:32
我的意思係天平人無嫌棄過出九龍要兜翠麗。
歷史以來,天平人出九龍嫌棄只有兜華明同清河。
反而天平人經 ...

你住天平?你代表天平人?
喺齋talk冇人出嚟嫌棄代表真係冇人嫌棄?
只係天平歷屆區佬都太廢先出唔到聲
唔嫌棄兜翠麗 就唔會有天平人寧願龍豐搭277E 都唔去天平總站/北區運動場搭
更多嘅一早棄巴保鐵懶得嘈

你覺得天平人唔嫌棄兜翠麗嘅
我都相信翠麗人都唔會嫌棄兜天平

客觀上嚟講
想儲多啲客只有翠麗做總站兜天平先有機會飛清河
一直嫌棄清河但唔理順上水北嘅走綫吸客
講幾多清河都只不過係齋talk
 樓主| ricky 發表於 2022-4-4 10:04 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-4-3 14:52
你住天平?你代表天平人?
喺齋talk冇人出嚟嫌棄代表真係冇人嫌棄?
只係天平歷屆區佬都太廢先出唔到聲

可否改為翠麗花園開出?眼見天平邨總站都唔係好大,都夠放277E啲車。對天平邨頭站來講,最費時係經清河邨。第日277A做到全日,可以沙頭角至聯和墟用277A;277P做番全日,部分繁時班次保留現時九龍段走線,但非繁同假日九龍走線跟番277X。原277X取消。

前荃葵青區居民
AE367 發表於 2022-4-4 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-4-2 16:31
厹+運吉:當區有270就已經係萬能㗎喇,其他巴士線已經係Bonus嚟
至於有冇對外線嘅BBI,屬巴士公司嘅商業決 ...

270一直只係同270A系列有BBI,其他上水轉車站的路線呢,班區佬一直要求同270有BBI,講到口水乾,但九巴賴死都唔肯加。
XL2135/D343344 發表於 2022-4-4 12:05 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-4-4 10:47
270一直只係同270A系列有BBI,其他上水轉車站的路線呢,班區佬一直要求同270有BBI,講到口水乾,但九巴賴 ...

即係只有去九龍西先有BBI?
去九龍東有277E,不過去其他地方就連BBl都冇?
即係運吉當去九龍以外嘅人係透明