hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議967, 969逆通勤班次合併為969D
開啟左側

建議967, 969逆通勤班次合併為969D

KW2523 發表於 2022-4-4 14:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相關建議 : 967上午往港島延長至銅鑼灣

中環, 灣仔的逆向需求較差使967, 969不符天水圍通勤方向的班次客量偏低, 故建議兩線上午北行合併及969天恩邨班次簡化走線, 兩者重編為969D, 以節省資源。

967往天水圍改為頭班11:30, 次班12:00, 後回復現時班次
969往天水圍頭班車改為11:20, 取消所有天恩邨開出班次
969D 天水圍市中心 <-> 銅鑼灣 (摩頓台)
往天水圍市中心
1. 銅鑼灣 (摩頓台)
(大坑道天橋)
2. 舊灣仔警署
3. 分域街
4. 海富中心
5. 皇后像廣場
6. 砵典乍街
7. 永安中心
8. 皇后街
(西區海底隧道)
9. 西區海底隧道收費廣場
(西九龍公路, 青葵公路, 長青隧道, 汀九橋, 大欖隧道, 元朗公路, 朗天路)
10. 聚星樓 (分段收費起點)
11. 天盛苑
12. 嘉湖山莊賞湖居
13. 天水圍公園        
14. 天瑞邨
15. 天華邨
16. 天恩邨
17. 天澤邨
18. 香港濕地公園
19. 香港青年協會李兆基書院

# 天頌苑
20. 嘉湖山莊美湖居
21. 天水圍市中心
往銅鑼灣 (摩頓台)
1. 天水圍市中心
2. 嘉湖山莊景湖居
3. 嘉湖山莊麗湖居
4. 天晴邨晴雲樓
5. 慧景軒
6. 香港濕地公園
7. 天逸邨逸潭樓
8. 天富苑欣富閣
9. 天頌苑
10. 天瑞邨
11. 天水圍公園
12. 天耀邨耀盛樓
13. 天耀邨耀民樓
14. 天祐苑
(朗天路, 元朗公路, 大欖隧道, 汀九橋, 長青隧道, 青葵公路, 西九龍公路)
15. 西區海底隧道收費廣場
(西區海底隧道)
16. 西消防街 (分段收費起點)
17. 港澳碼頭
18. 海港政府大樓        
19. 怡和大廈
20. 政府總部
21. 香港演藝學院        
22. 入境事務大樓
(大坑道天橋)
23. 銅鑼灣 (摩頓台)
收費按969, 新增在西區海底隧道/上環轉乘930/X, 962/B/X, E11往返天水圍及中環/灣仔/銅鑼灣內街共$24.7優惠
服務時間及班次
每天
往天水圍市中心
不經天水圍北 (不停粗體車站, 改停註#車站)
06:00 - 06:25  25
06:25 - 08:45  20
經天水圍北 (停粗體車站)
09:05 - 10:05  20
10:05 - 11:05  15
往銅鑼灣 (摩頓台)
18:45 - 23:05  20
23:05 - 23:55  25

Thanks for reading
tina 發表於 2022-4-4 18:03 | 顯示全部樓層

不解點解要skip咗怡和街,仲要對天水圍居民0補償
265B 22年不變
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-4 23:51 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-4-4 18:03
不解點解要skip咗怡和街,仲要對天水圍居民0補償

天水圍住宅為主, 中環灣仔相反, 逆向需求自然特別低
逆向時段嘅967/969有時客量都坐唔滿架小巴
倒不如加快回車, 做好順通勤班次, 得益嘅天水圍居民仲多
GU9338 發表於 2022-4-5 10:20 | 顯示全部樓層

967 開得中段幾粒鐘唔湯唔水
不如索性半日 967X + 半日 969D 食埋成條 967
請用文明來說服我。
tina 發表於 2022-4-5 15:03 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-4 23:51
天水圍住宅為主, 中環灣仔相反, 逆向需求自然特別低
逆向時段嘅967/969有時客量都坐唔滿架小巴
倒不如加快 ...

其實加快回車唔等於會令到對頭車加班
967同9合併有眼睇,對頭方向都要睇客量加班

btw理順天水圍走線我個人係支持嘅
265B 22年不變
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-5 20:12 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-4-5 15:03
其實加快回車唔等於會令到對頭車加班
967同9合併有眼睇,對頭方向都要睇客量加班

併咗逆向967/9增加私牌車數量 點都會free到資源出嚟
冇點加班可能係因為967同步改X拉入銅鑼灣
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-5 20:23 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-4-5 10:20
967 開得中段幾粒鐘唔湯唔水
不如索性半日 967X + 半日 969D 食埋成條 967

967X做埋中段應該要另外加車搞

反而諗969D服務時間內有冇得將967去程拉入銅鑼灣
唔知東鐵過海抽出嘅怡和街quota本身有冇其他用途

同埋如果967系入銅鑼灣嘅時段越嚟越多
嘉湖北仲應唔應該繼續全日都同時有967/969共存?
lsc04d11 發表於 2022-4-5 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層
啲站位完全唔同嘅話  俾客投訴死啦…
GU9338 發表於 2022-4-5 23:15 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-5 20:23
967X做埋中段應該要另外加車搞

反而諗969D服務時間內有冇得將967去程拉入銅鑼灣

中段呢樣野其實可圈可點

舉個例
一至五
出城 頭車 - 1200 967X + 969 , 打後就 969D
入城 頭車 - 1500 969D , 打後就 967X + 969

969D 服務時間越長要加既車就越少
當然 12 / 15 cutoff 要天北大半日兜天南係係相對狠
不過唔留 967 就可以美其名話天北全日有出銅鑼灣直車
請用文明來說服我。
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-6 08:53 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-4-5 20:37
啲站位完全唔同嘅話  俾客投訴死啦…

要同另一條線一齊叫兩飛嘅話站位會有大影響
但969D服務時間內冇967/969 時段唔同影響就冇咁大

以前嘅62X/259D 以至720東行都係一個例子
考慮埋逆向967/969客量 我諗可接受