hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議東涌東交匯處設置巴士站
開啟左側

建議東涌東交匯處設置巴士站

hvshe 發表於 2022-4-12 23:01 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-4-12 22:43
應該要分開服務機場客同東涌客。例如:E11系列
取消 E11S,E11改為不停東涌、直達機場,E11A改為跟E11咁 ...

巴士公司係唔會俾平成倍嘅線錢搶走A線嘅生意(E22P,E22X因歷史原因不在此限),而直入機場島嘅"C"線都唔會入機場客運大樓

我反而對E11A,E23A線嘅安排表示理解,因為城巴想將條線搞慢啲,推啲客上A線
龍運就用服務範圍嚟索性唔俾好多人搭E線(e.g. A33,A34,A38,A41P服務範圍;E31,E43唔入機場島逼人搭A31,A43(P))
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 07:30 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-4-12 23:01
巴士公司係唔會俾平成倍嘅線錢搶走A線嘅生意(E22P,E22X因歷史原因不在此限),而直入機場島嘅"C"線都唔會 ...

結果依家A車無得做,E車兜到咁咪變成東涌北専線,將原有路段啲客倒晒落地底

開呢個站就算遲啲新發展區要兜入去,起碼唔使再行文東路同埋食東涌北燈陣
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 07:34 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2022-4-12 22:31
E21A服務東涌嘛,唔入迎東點服務迎東邨居民?

迎東邨入伙咗四年先開始E21A兜入去,咁佢地頭4年已經習慣咗行出迎禧路搭又無端端改入去做乜?仲未計怡東路裕雅苑
裡面得單線行車又多工程車出入真係迫到hihi
thorchan 發表於 2022-4-13 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 07:34
迎東邨入伙咗四年先開始E21A兜入去,咁佢地頭4年已經習慣咗行出迎禧路搭又無端端改入去做乜?仲未計怡東路 ...

掉轉嚟講入伙4年先入去已經俾迎東話遲得濟,知道有得入去的時候個個拍爛手掌。
E500facelift 發表於 2022-4-13 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2022-4-12 22:43
應該要分開服務機場客同東涌客。例如:E11系列
取消 E11S,E11改為不停東涌、直達機場,E11A改為跟E11咁 ...

應該係E11,E23保留原線

E11B改跟E11S路線但滿東做總站,唔入市中心,E11A,E11S取消

E23A都改跟E11S路線,逸東做總站,唔再入機場島同市中心
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-13 11:49
應該係E11,E23保留原線

E11B改跟E11S路線但滿東做總站,唔入市中心,E11A,E11S取消

講就簡單,你睇吓呢啲路線依家開咩班次先啦,市面已經正常返仲未肯加返班次

再拆線條條60分鐘一班搵阿某坐?
E500facelift 發表於 2022-4-13 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 11:53
講就簡單,你睇吓呢啲路線依家開咩班次先啦,市面已經正常返仲未肯加返班次

再拆線條條60分鐘一班搵阿某 ...

到班次正常返果陣就唔係咁講la

btw有冇疫情都要拆,一黎2線真係太兜(部份班次),二黎東涌西,東涌北交通不足
mak5052 發表於 2022-4-13 13:54 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-4-11 14:10
條條入絕不可取,真係嚴重影響機場客,如果上屯赤更加要兜返轉頭

依家迎東路得6條全日路線又得單線行車又 ...

屯赤的話,E36A 將來可能要拆線?(東涌東、文東路、天水圍一條;東涌西、逸東、市中心、元朗一條(或者 E43 全日變呢條?))另外 E11、E21 系列也可如此?(E11B、E21B、E21D 全日,取消 E11A、E21A,E11 恢復全日雙向)

樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 14:44 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-13 13:26
到班次正常返果陣就唔係咁講la

btw有冇疫情都要拆,一黎2線真係太兜(部份班次),二黎東涌西,東涌北交通 ...

某巴唔係咁樣諗吖嘛,E11A E21A搞搞吓個行車時間已經去到E22A咁長

再講E23/A邊度夠客拆線?東涌有幾多需求去佐敦/九龍城(依家仲要有屯馬轉一次車就得)
E500facelift 發表於 2022-4-13 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-13 14:44
某巴唔係咁樣諗吖嘛,E11A E21A搞搞吓個行車時間已經去到E22A咁長

再講E23/A邊度夠客拆線?東涌有幾多需 ...

拆唔到咪直接還原做E23,東涌北靠E21A同E23既轉乘優惠,但東涌西/北對外交通就會仍然不足

又或者新E23A改行油麻地至旺角一段彌敦道同大角咀,之後上返三號幹線,縮短到黃大仙做總站,開30分鐘一班都可以接受