hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [大帝級]新巴 8 更改路線建議
開啟左側

[大帝級]新巴 8 更改路線建議

ATSE40 發表於 2022-4-11 16:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:現時新巴 8 與 8P 及 8X 重疊,但班次及走線未如理想,導致 8 於客量偏低。因此建議新巴 8 改為專門服務杏花邨及太古城來往銅鑼灣及會展站以接駁未來東鐵綫,以開拓新客源。

8:更改為會展站循環來往杏花邨
分站:
1. 會展站($7.2)
2. 史釗域道
3. 杜老誌道
4. 崇光百貨
5. 維多利亞公園
6. 興發街($5.2)
7. 太古城中心
8. 柴灣工業城($7.2*)
9. 翠灣邨
10. 香港專業教育學院(柴灣分校)
11. 杏花邨
12. 杏花新城(西翼)(*)
13. 太古城中心
14. 百德新街($4.9)
15. 會展站
* 內分站上車及落車時拍卡可獲$3.3分段。

班次:
每日
杏花邨開單向特班
0530、0550、0610、0625、0640
會展站開
0615 - 2115(20)
2115 - 2145(15)
2145 - 2325(20)
2345 - 0045(20)(只往杏花邨)

行車距離約 24.4 公里,預計行車時間約 77 分鐘,繁忙時間用車 5 輛(-2),非繁忙時間用車 4 輛

在以上建議下,柴斜及柴灣站將失去直達銅鑼灣的路線。受影響乘客可轉乘 8P/8X/19/780/780P 或以下增設轉乘:

A. 回程全費乘客可於 75 分鐘內可免費轉乘去程 8/8P;
B. 增設 2X<>81 轉乘,兩程合共等同 $7.2。
腦補當真,真要補腦
757 發表於 2022-4-11 17:42 | 顯示全部樓層
太古城比唔比你兜架車入太古城道先
XL2135/D343344 發表於 2022-4-11 18:21 | 顯示全部樓層
咁樣8x應該係假日加維園出入公路特車
原本想加埋平日繁時,但係公路塞車,680同681若果同時係銅鑼灣開出,680有機會快過681入東隧
hvshe 發表於 2022-4-11 20:19 | 顯示全部樓層

柴灣道、柴灣 - 灣仔/銅鑼灣?直車應該唔會放手囉

8X去銅鑼灣真係好慢
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
 樓主| ATSE40 發表於 2022-4-11 21:49 | 顯示全部樓層
757 發表於 2022-4-11 17:42
太古城比唔比你兜架車入太古城道先

其實純粹只係等行車時間可以夾到開車時間,令到要過車嘅客唔需要等太耐。如果太古城係唔同意太早/太夜仲有車行嚟行去都可以縮短入去嘅時間。另一方面 8 出灣仔都比 720 比少少,亦都去到 720 系去唔到嘅銅鑼灣/杏花邨。
腦補當真,真要補腦
brianso198 發表於 2022-4-11 22:20 | 顯示全部樓層

如果太古肯嘅我唔太反對方案。太古唔肯嘅話,條線係需要諗過第二個經營模式。

不過杏花邨肯唔肯放棄條經柴斜線就另一問題。

andy1010 發表於 2022-4-11 22:20 | 顯示全部樓層

樓主放棄無鐵既柴斜去做有鐵既太古城同杏花邨,勇氣可嘉
但杏花邨同柴斜填唔到位

有諗過類似既方案但都係會得失柴斜既做循環線:
逆時版
1. 灣仔碼頭 (未來會展站出入口)
2. 史釗域道
3. 杜老誌道
4. 崇光百貨
5. 維多利亞公園
6. 興發街
7. 明華大廈
8. 大潭道
9. 東區醫院
10. 康民街
11. 金源洋樓
12. 翠灣村
13. 香港專業教育學院(柴灣分校)
14. 杏花邨
15. 杏花新城(西翼)
16. 百德新街返回頭站
或者
順時版
1. 杏花邨
2. 杏花新城(東翼)
3. 張振興伉儷書院
(經柴灣迴旋處前往柴斜各站)
n. 百德新街
n+1. 灣仔碼頭n+2. 史釗域道
n+3. 杜老誌道
n+4. 崇光百貨
n+5. 維多利亞公園
n+6. 興發街
返回頭站

Ravenclaw 發表於 2022-4-11 22:22 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-4-11 20:19

8X去銅鑼灣真係好慢

8既死症系佢服務一個會肯行去 地鐵站搭鐵/張振興搭8P 既康翠台+柴西工廠區,同埋一個大部份人肯碌北角既興民+興華...

8X因為北炮個用量真系好大,所以佢落銅鑼灣真係慢,但問題唔系慢到大部份人肯死等8...

8想柴西老銅灣仔有客,要將8X縮短到做唔到老銅,同埋8要經環翠道...

但已經太遲,要做系應該day one改特快就做...

因為人口老化,就算呢一刻改正,過多幾年都會開始因需求問題而冇客...

移加就比8X玩到冇客,將來就需求降到冇客,雪上加霜...

本來需求低既地方可以靠拉上補下既方式去維持服務,但問題n年前已經做起左8P...

向東,冇得拉柴東做,向西,筲箕灣巴總一帶本身就唔多人用2X,筲箕灣有客果個叫新城街...

做新城街就一定要西灣河走,即系重2X重疊,但2X又要做鯉景灣愛碟灣,又唔殺得,但西筲養又唔起2條線,仲未計西灣河走,除時慢過8X...

個結論就系,痴東痴西都唔得,所以個結論就系,柴西老銅灣仔線冇得救...
brianso198 發表於 2022-4-11 22:26 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-4-11 22:22
8既死症系佢服務一個會肯行去 地鐵站搭鐵/張振興搭8P 既康翠台+柴西工廠區,同埋一個大部份人肯碌北角既 ...

叫8杏花邨後直接上東廊落筲箕灣經南安街落愛秩序灣,然後經海皮去西灣河行個圈再上東廊
換2X專心做筲箕灣同西灣河站
咁都可能有得傾,但柴斜都係無得救。
8X行北炮無錯慢,但佢嘅速度唔至於會趕客坐8先大問題

不過本人建議果條8到時夠唔夠客,真係唔識答
始終海皮班人因為架架巴士都兜到無譜,要坐巴士嘅話已經習慣行去大路坐

樓主| ATSE40 發表於 2022-4-11 22:30 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-4-11 20:19

8X去銅鑼灣真係好慢

但係 8 就算喺獨市嘅柴斜都唔算太多客,灣北幾條計出得最多細車都係佢。翠灣至環翠唔係上唔到車都唔會特登上 8 唔上 8P。就算拉返去柴斜都係杏花邨出
腦補當真,真要補腦