hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 六號幹線有感
開啟左側

六號幹線有感

s3n370 發表於 2022-4-30 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

既然有人認為啟德區會“有好大需求”,又即管睇下有幾大。

據政府網頁,啟德預計人口9萬,工作人數8萬*。

啟德人口大部分都圍繞兩個重鐵站發展。去舊區係步行距離。
而呢兩個重鐵站去舊路,尤其是向東行經太子道東,會方便過落六幹。
都仲有兩條專屬入口入中九龍幹線。
(雖然跑道入口果條,都吸到九龍灣近兒童醫院嘅交通)。

天水圍人口280000人,重鐵站側埋一邊。
大路對外接駁,得洪天路同朗天路兩條共4線(單向計)。
都未聽過頂唔順。

北區逾300000人口,未有香園圍公路前,
由白石凹掃到落和合石得4南2西共6個公路入口。
就算而家大頭嶺同掃管埔飽和,都講緊係食佐幾乎全港各區經北區嘅跨境交通,先至會咁。

剩係呢堆數,啟德對外接駁嘅基建已經好充裕。
如果咁都叫唔夠,要有幾大貪,吹到幾大先至得?

註:工作人口同住戶嘅通勤方向基本上係相反。
s3n370 發表於 2022-4-30 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
icecone 發表於 2022-4-30 05:11
又係行舊路既問題
去康城計多4個路口同約長1.5公里
當然唔係接受唔到,但起得條新路緊係想物盡其用,邊有 ...

- 想要同需要係兩回事,呢點我諗今日唔係幼稚園最遲小學都會教。

- 當然起佐嘅基建要物盡其用。新路用唔盡固然唔好。
當行舊路嘅車分佐去行新路,舊路唔夠物盡其用時,咁又係咪好事?

- 你自己都要挖到唔知幾多人受惠嘅啟德-康城,先至叫做有D用。
咁你想起果條支路可以有幾物盡其用,相信你自己都有答案。

- 樓上都講佐車行邊條路,要考慮好多因素。長D順暢D,定短D塞D/捱燈陣都有辣有唔辣。
條路新唔新幾時會係考慮之列?

- 都係果句,每樣基建固然有其好處,但係咪唔駛考慮壞處?
jpoon 發表於 2022-5-1 12:49 | 顯示全部樓層
icecone 發表於 2022-4-30 13:11
又係行舊路既問題
去康城計多4個路口同約長1.5公里
當然唔係接受唔到,但起得條新路緊係想物盡其用,邊有 ...

係咖,用啟福道去比都睇唔到新舊之比,如果用馬鞍山、大埔去比呢?要行新路只能夠經青沙,油麻地交匯處入中九龍幹綫,兜大圈之餘,馬鞍山去青沙仲要用返沙田區內道路

而將藍設計亦無預畀坑口、寶琳嘅人用,呢邊去將藍要響寶邑路食十字路燈,更加唔駛講將藍、T2得兩條行車綫,未來仲有佛堂澳一邊發展,睇下到時應唔應付到了
http://jpoon9394.blogspot.com/
Toz 發表於 2022-5-2 09:32 | 顯示全部樓層

T2 連接啟德既出入口可以之後再加建, 但就會同中九龍幹線連接跑道區既出入口打交

T2 由海底上岸再入地底,中間露天路段並唔長,要再加建出入口,成本效益唔一定比加強其他道路連接好,比如話改善茶果嶺道,連接觀塘碼頭同跑道尾

啟德道路規劃多多少少都有為鐵路讓路既感覺, 宜家已經不合時宜,要全盤再考慮

jpoon 發表於 2022-5-2 14:11 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-5-2 09:32
T2 連接啟德既出入口可以之後再加建, 但就會同中九龍幹線連接跑道區既出入口打交

T2 由海底上岸再入地底 ...

我一路都講緊規劃時無諗過加出入口
同埋T2同將藍得雙綫,其實未必夠用
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| icecone 發表於 2022-5-6 13:37 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-4-30 20:05
- 想要同需要係兩回事,呢點我諗今日唔係幼稚園最遲小學都會教。

- 當然起佐嘅基建要物盡其用。新路用唔 ...

==>當行舊路嘅車分佐去行新路,舊路唔夠物盡其用時,咁又係咪好事?

至少係將軍澳呢個case我唔覺得會發生
基本上寶坑都一定行返舊路快
尚德調景嶺除咗行東隧都係行舊路快
真正行新路快只有康城同少量將南,

而家連康城都有大量車要行返舊路(按你建議),明顯地分流去新路既車唔夠多,有機會舊路照塞

當然,就算只係分流咗10-20%既車都會有交通都有明顯改善既,但至少"舊路唔夠物盡其用"我唔見得會發生
s3n370 發表於 2022-5-6 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

,icecone 發表於 2022-5-6 05:37
==>當行舊路嘅車分佐去行新路,舊路唔夠物盡其用時,咁又係咪好事?

至少係將軍澳呢個case我唔覺得會發 ...

我嘅原則係新舊路都要物盡其用。

雖然响理論上,將隧同將藍都可以直駁幹線公路。
但你太睇少駕駛者行新路嘅決心。
新路太過方便,好易打爆新路。

好似三幹入紅隧嘅實例咁,無論你响邊出發都好,
經舊路入紅隧經過又要停嘅路口,一定少過經三仔,
小弟個人實測,舊路實際上有八九成快D添。
(所以小弟行得三仔過海,一定直接飛西。
見紅隧OK就一定走舊路,最多去到海富苑,
再視乎情況決定轉唔轉軚)
咁點解咁多人情願跑完三仔,再瓹窿瓹罅入紅隧,都唔行唔駛點停嘅舊路?

甚至回程塞完紅隧+理工死亡交叉呢個combo,
都要响駿發落橋,停多兩盞燈落連翔道,
而唔係直去基本上無乜鑊氣嘅西九龍走廊?
(註:係中九龍幹線工程,封佐果欄去連翔道條橋後,先至少佐車咁做)

又,八幹嘅出入口夠唔方便,
附近又有城隧同大埔道舊路分流,
用量早已同大老山隧道睇齊。

返去將軍澳,雖然理論上將隧同將藍都直駁幹線公路,
但將隧極易受觀塘交通影響。
入東隧更加要停燈。
可以預期全將軍澳往返東隧,甚至可以改行六幹嘅,
幾乎會用哂將藍。
原因係今日將南燈陣幾惡啃都好,
前路一定通(除佐上將隧),唔駛經老母區買大細。

更何況將藍一通,一定會改過將軍澳嘅燈號,等D車快D入將藍?
正如中環及灣仔繞道通車後,中區交通燈都執過一樣。