hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議20A/79X改道, 開辦79P
開啟左側

建議20A/79X改道, 開辦79P

KW2523 發表於 2022-4-17 10:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相關建議 : 20延長, 22M取消
在油麻地及尖沙咀, 20A因班次疏落及已有1A服務而對九龍城的乘客不吸引, 對啟德則相比20/鐵路太迂迴
而79X也因走線迂迴而不吸引長沙灣, 深水埗客源
建議20A擴展至全日服務, 兩線對調旺角後之服務範圍, 以為皇后山/啟德提供更實用的交通服務

20A 啟德郵輪碼頭 ⇄ 長沙灣 (深旺道)
往長沙灣 (深旺道)
(按RPP建議走線至太子道東)
8. 九龍城警署
9. 雅麗居
(亞皆老街天橋)
10. 太平道
11. 通菜街
12. 弼街 (分段收費起點)
13. 塘尾道
14. 石硤尾街
15. 桂林街
16. 深水埗公園
17. 蔬菜統營處
18. 香港專業教育學院 (黃克競分校)
19. 光昌街
20. 碧海藍天
21. 長沙灣 (深旺道) 總站
往啟德郵輪碼頭
1. 長沙灣 (深旺道) 總站
2. 碧海藍天
3. 光昌街
4. 香港專業教育學院 (黃克競分校)
5. 麗翠苑
6. 麗閣邨麗蘿樓
7. 北河街
8. 石硤尾街        
9. 白楊街
10. 旺角維景酒店
11. 旺角中心
12. 嘉道理道
(亞皆老街天橋)
13. 醫院管理局大樓
14. 香港眼科醫院
15. 播道醫院
(太子道東起返回RPP建議走線)
取消永星里往西九龍站$ 5.5分段收費
新增弼街往長沙灣 (深旺道) $ 4.2分段收費
服務時間及班次
星期一至五
往長沙灣 (深旺道)
06:15 - 07:35  20
07:35 - 08:05  15
08:05 - 10:45  20
10:45 - 17:15  30
17:15 - 17:55  20
17:55 - 18:40  15
18:40 - 20:00  20
往啟德郵輪碼頭
07:00 - 07:40  20
07:40 - 08:25  15
08:25 - 09:55  20
09:55 - 16:25  30
16:25 - 17:05  20
17:05 - 17:50  15
17:50 - 21:10  20
週末及假日
往長沙灣 (深旺道)
06:15 - 19:15  30
19:15 - 20:00  45
往啟德郵輪碼頭
07:00 - 20:30  30
20:30 - 21:10  40
新增時段用車5輛

79P 粉嶺 (皇后山) ⇄ 旺角
往旺角
(按79X走線至青沙公路)
12. 碧海藍天 (分段收費起點)
13. 光昌街
14. 香港專業教育學院 (黃克競分校)
15. 麗翠苑
16. 麗閣邨麗蘿樓
17. 北河街
18. 石硤尾街
19. 白楊街
20. 旺角維景酒店
21. 旺角中心
往粉嶺 (皇后山)
1. 弼街
2. 塘尾道
3. 石硤尾街
4. 桂林街
5. 深水埗公園
6. 蔬菜統營處
7. 香港專業教育學院 (黃克競分校)
8. 興華街
9. 長沙灣廣場
10. 饒宗頤文化館
(青沙公路起按79X走線)
收費和79X相同
服務時間及班次
星期一至五
往旺角
07:45, 08:15
往粉嶺 (皇后山)
17:40, 18:10

79X 粉嶺 (皇后山) ⇄ 西九龍站
往西九龍站
(按現有走線至旺角道)
16. 銀行中心
17. 信和中心
18. 永星里 (分段收費起點)
19. 彌敦酒店
20. 恆豐中心
21. 金巴利道
22. 金馬倫道
23. 中間道        
24. 九龍公園徑        
25. 中港城
26. 柯士甸站
27. 西九龍站總站
往粉嶺 (皇后山)
1. 西九龍站總站
2. 高鐵西九龍站上落客區
3. 柯士甸道
4. 中港城
5. 北京道
6. 半島酒店
7. 九龍公園
8. 柏麗購物大道
9. 南京街
10. 九龍中央郵政局        
11. 文明里
12. 長沙街        
13. 雅蘭中心
(返回亞皆老街原線)
往西九龍站中滙街起分段收費改為$ 6.6
新增永星里往西九龍站$ 5.5分段收費
新增轉乘優惠
深旺道 ⇄ 20A ⇄ 旺角 ⇄ 79X ⇄ 皇后山 共$15.5
啟德 ➝ 20A ➝ 旺角 ➝ 79X ➝ 西九龍站 共$6.6

歡迎討論

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 有創意,我鍾意

查看全部評分

typhoon_york 發表於 2022-4-17 12:20 | 顯示全部樓層
79X要入尖沙咀我諗擺紅磡站好啲,可以同796X轉乘,將皇后山網絡擴展去紅土。至於20A,我懷疑運吉唔會俾佢離開西九龍站
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-17 12:41 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2022-4-17 12:20
79X要入尖沙咀我諗擺紅磡站好啲,可以同796X轉乘,將皇后山網絡擴展去紅土。至於20A,我懷疑運吉唔會俾佢離開 ...

紅磡站冇位喇, 而且屎水想霸住睪鐵站個站位

而20A喺睪鐵站都冇乜特別用途
不如拎去做啟晴德朗-深水埗長沙灣
唔駛白拎走條79X然後乜都冇
typhoon_york 發表於 2022-4-17 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-4-17 12:41
紅磡站冇位喇, 而且屎水想霸住睪鐵站個站位

而20A喺睪鐵站都冇乜特別用途

紅磡站執一執A20同A21就有位,反正3條線都唔會同時好多車喺紅磡站。

正正係屎水想霸住高鐵站,運吉又情投意合,20A先冇可能離開高鐵站。想做啟深線請打其他路線主意,未計啟深線同296C高度重疊
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-17 15:00 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2022-4-17 14:05
紅磡站執一執A20同A21就有位,反正3條線都唔會同時好多車喺紅磡站。

正正係屎水想霸住高鐵站,運吉又情 ...

20A而家都係同1/1A重疊, 又做唔到296C嘅九龍灣觀塘
而且太子道東-深水埗仲有更吸引嘅12A/42
(應該話, 出到太子道東起計都冇可能唔重疊...)

霸個站位唔係事必要用20A嘅, 亦唔見得運桔好支持
今年先ban完20A以現有九龍西走線拉去郵碼全日

反而運桔鍾意起緊野嘅地方開線行經其他新發展區
荔枝角道起緊堆樓抽走條新區線, 唔塞返另一條
咁先唔啱運桔口味
hvshe 發表於 2022-4-17 15:46 | 顯示全部樓層

我反而想20,20A調離啟晴德朗(邊個會想同老九條5A同24硬鬥咩),做碼頭同承啟道生意

20就改太子道-彌敦道-西洋菜街-亞皆老街-上海街返翻窩打老道原線,回程窩打老道轉入砵蘭街-登打士街-彌敦道跟返20A行

20A就專注做九龍佑寧堂以南嘅生意,如果城巴投到碼頭尖咀線嘅話

79X繁時先開特班落尖沙咀咪得囉,原線就唔好搞啦
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
mak5052 發表於 2022-4-17 20:11 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-4-17 15:46
我反而想20,20A調離啟晴德朗(邊個會想同老九條5A同24硬鬥咩),做碼頭同承啟道生意

20就改太子道-彌敦道-西 ...

將來啟德除了兒童醫院, 仲有間綜合醫院, 定 20 拉去九龍灣 / 雅麗道 ? (行體育園, 啟德橋, 連繫九龍中聯網幾間主要醫院, 做九龍版 8H)
至於 20A, 建議改埋行傲雲峰入啟德 (同 24 分家, 做 24 服務不到的地方)

樓主| KW2523 發表於 2022-4-17 20:41 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-4-17 15:46

20就改太子道-彌敦道-西 ...

體育園+沐泰街私樓其實唔好得過啟晴德朗幾多
咁改會倒走20現有客源, 但難吸到多咗新客
想同九搶地盤嘅屎水亦唔會肯放棄半個啟德

79X九龍段走線問題個人認為始終要處理
而家旺角都算有客 但深水埗長沙灣客量接近零
呢個空載路段來回加埋都可能用八個字
mak5052 發表於 2022-4-17 22:17 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-17 20:41
一個體育園+沐泰街私樓 其實唔好得過啟晴德朗幾多
咁改會趕走晒20現有客源, 但難吸到多咗新客
想同九搶地 ...

或者看準 270D 的漏洞 (不經祥華, 不到旺角, 沒有回程), 開條塘坑上公路, 四小龍上公路 (大約即是北區似 78A, 九龍似 E21 或者 32) 的 79X 支線?
 樓主| KW2523 發表於 2022-4-17 23:28 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2022-4-17 22:17
或者看準 270D 的漏洞 (不經祥華, 不到旺角, 沒有回程), 開條塘坑上公路, 四小龍上公路 (大約即是北區似  ...

行粉嶺一邊上唔係屎水地盤入邊, 比較難批
當然運桔肯嘅屎水應該會鍾意搶客
不過270D個奇怪走線都係好應該執下