hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 299X 假日分拆特快新線 299R
開啟左側

[建議] 299X 假日分拆特快新線 299R

XL2135/D343344 發表於 2022-4-18 22:54 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-4-18 22:41
我建議拉到入天水圍
大欖都有得轉乘好唔好?

其實都過咗火
所以荃灣都夠,順便分擔48x、49x

不過又應該開條西貢去旺角嘅線
1181174166 發表於 2022-4-18 23:01 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-4-18 22:54
其實都過咗火
所以荃灣都夠,順便分擔48x、49x

回車又唔係快
搵幾班上午荃灣開/下午去荃灣都仲可以試試,92R都未全日(或者應該要去旺角),荃灣觀望下先
TuNg''=) 發表於 2022-4-18 23:20 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-4-18 23:01
回車又唔係快
搵幾班上午荃灣開/下午去荃灣都仲可以試試,92R都未全日(或者應該要去旺角),荃灣觀望下先
...

下午做散場, 西荃真係值得試幾班
經城隧落埋荃灣, 食哂成個新西客
KW2523 發表於 2022-4-19 07:26 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-4-18 21:49
最憎呢啲打劫居民同郊遊客嘅R線,唔support 299R,做好99R服務先講呢啲新線
...

出得去郊遊都唔會理車錢, 願者上釣
至於居民, 有R線分流仲方便佢地上車啦

而且如原po所講, 99R個班次同大學站環境注定做唔大
1181174166 發表於 2022-4-19 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-4-18 23:20

新西唔係無得諗,不過覺得住到大西北特登出嚟已經辛苦一次,就算返去,喺荃灣食埋嘢都未遲
LauCT 發表於 2022-4-19 11:00 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-19 07:26
出得去郊遊都唔會理車錢, 願者上釣
至於居民, 有R線分流仲方便佢地上車啦

冇用㗎,有R線分流原線仍然係咁滿,總有班唔願意搭貴車嘅郊遊客坐

既然99R個班次同大學站環境注定做唔大,咁不如取消咗佢將車源投放到299X、99、289R,或者用來開新路線
西貢區居民
LauCT 發表於 2022-4-19 11:07 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-4-18 23:01
回車又唔係快
...

要試就試埋幾班平日上午去荃灣/下午荃灣開啦
西貢已經夠晒多R線,No more please, thanks!

應該研究吓92R全日,喺尖沙咀兜返上去旺角?(可以做到268B咁嘅經營模式就最好)

西貢區居民
YY487 發表於 2022-4-19 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-4-19 16:23 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-4-19 10:47
新西唔係無得諗,不過覺得住到大西北特登出嚟已經辛苦一次,就算返去,喺荃灣食埋嘢都未遲 ...

所以一條線係一雞幾味

Citcalag 發表於 2022-4-19 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-4-18 23:20

同意,散場可以下繁5-6開兩三班。

泥涌尾站應該直去城隧轉車站,中間乜鬼都唔好停。

落到荃灣只係停返眾安街,大河道,荃西三個站就夠。其他大西北/葵涌客自然會轉車(地鐵/西鐵)。西貢出來通常都無需要直接返屋企樓下,可以喺荃灣市中心再食埋飯先走。