hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據)

KM8453 發表於 2022-4-19 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-4-19 22:19
好心做人唔好咁離地啦

轉車最大問題係要等車,40 98 A29 都唔係密車,甚至 102 牛頭角/油站長期飛站,10 ...

以出入葵芳計,唔同將軍澳地區都有各自最快選項,我就睇唔到 40 點樣對大多數人都係最快。

山上 - 290
寶琳 - 290(10M 行去小巴站太慢)
頌明厚德 - 102 + 40
坑口圈 - 102 + 40
調景嶺 - 290X
尚德 - 296A + 40
將軍澳站 - 290
康城清半 - 98 + 40

話就話果啲區搭小巴 / 98 / 296A 出觀塘轉 40 係最快,但係觀塘一塞車就慢;40 脫班 / 遇到大碌神就出事;290 系班車手一般都揸得快;荔枝角塞車可以玩 10-15 分鐘,點解要走去搭 40?

除左山上同寶琳,最快嘅其實係地鐵,搭得巴士多數都係貪個位同舒服。我識班人去程為張櫈搭 290,回程反而落地鐵返將軍澳,因為葵芳邨未必上到車,而且下繁龍翔道成日塞車。。。

走去計危危欲墜嘅 5-10 分鐘,吹捧隧道有乜用呢。。。

話事話,唔知一陣有無人貼張葵芳差餉單出黎呢?lol
10598C 發表於 2022-4-19 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-4-19 22:36
離地果個係你,荃葵果程唔係剩係得 40
38 42C 都上得, 唔介意錢仲有 33B,

So?有幾飛揀唔等於唔使等車
一但要轉車,你走去計淨車程就係離地
樓主呢個 case 堆荃葵線已經係聯合到站啦

未計回程 10M 102 98 A29 一係難等車一係就疏車
仲未計呢堆線去嘅地方根本唔同,平日去荃灣一樣得 40,大窩口同葵涌先叫多 38/42C

可以睇第一程 ETA 等車,但一但要轉車,第二程根本就預唔到時間車駁車
當然你鍾意搞一大餐去滿足你隧道意欲同「有機會」 慳到少少時間,悉隨專便

最慘所謂慢線係慢幾多?如果離地淨車程咪 5-10 分鐘
如果轉車要等 5 分鐘(which is 正常情況),就所謂慢車拍返住轉車
簡單啲講:多舊魚
10598C 發表於 2022-4-19 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-4-19 22:19
本身諗住叫三飛 38 + 40 + 40P,平均來講應該等10分鐘內
如果有38去葵芳我應該會照上,
不過觀塘道聯合到 ...

觀塘道路況其實好難講,中午至下午時分觀塘碼頭出黎堆車都好有可能比內街倒塞塞死
Tummy 發表於 2022-4-19 22:57 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-4-19 22:50
樓主呢個 case 堆荃葵線已經係聯合到站 ...

唔好話將軍澳去荃灣 任何情況下我都唔會想坐 40 西行
寧願坐 42C 再行入去好過
不過其實都唔使覆佢㗎喇 反正我哋都係喺度自說自話
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
 樓主| Citcalag 發表於 2022-4-19 22:58 | 顯示全部樓層

我諗到觀塘轉車既好處,就係去完荃灣行街,喺觀塘行多陣買外賣返屋企夜晚食 (因為康城商場堆野食到厭哂)

我就係咁黑仔,去邊都好,次次去到觀市就走左班98

反正好似150分鐘內轉到就有BBI,唔想白等廿分鐘,偶然就會喺裕民坊附近行下
起碼觀塘轉車,都好過喺將轉食風

去程就無啦,美亞附近真係唔知有乜好行

KW2523 發表於 2022-4-19 23:02 | 顯示全部樓層

坑口起步轉車去新西, 淨係計有bbi嘅話冇記錯係91M最好

290差唔多時間但好貴 (BBI完都係同91M/98A原價差唔多)
98A平但係好慢
290A就又貴又慢
不過91M同290正線都唔係咩密車線 RPP縮短完就更加

其實嫌慢嘅搭黨鐵 一定穩陣過任何轉車甚至直車方法
有黨鐵競爭之下巴士轉巴士其實好唔吸引
Lelouch 發表於 2022-4-19 23:14 | 顯示全部樓層

真係趕時間既話行過去坐觀荃紅頂仲快
10598C 發表於 2022-4-19 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-4-19 22:45
以出入葵芳計,唔同將軍澳地區都有各自最快選項,我就睇唔到 40 點樣對大多數人都係最快。

山上 - 290

康城唔係所有人都近地鐵,而 290X 要兜將南真心唔快,所以去搭 98 轉 40 好合理
但其他地方,的確如你所講搭得巴士都係貪舒服
繁忙時間趕時間,就算寶琳都會落地底,路面龍翔道都係唔可信

大家成日話將廣係 290 一個小客倉,但將軍澳搭地鐵又快過坑口一個站,290 上車又慢啲,點解都咁多人搭?
係咪坑口啲人特別趕時間,定係只係「少數個別激進分子」生活係平行時空?
GW5878 發表於 2022-4-19 23:38 | 顯示全部樓層

淨車程即係講緊假設條 290 直達線係行觀塘道, 佢既圈速一定快過行山, 咁簡單既道理都唔明?
不過就算落返地,唔計淨車程,計由離開出發至到達目的地所需時間,轉車都係快過直達線,呢D又選擇性無視?
其實講到底都係行山真係好慢,唔到你唔認。

而轉車叫N飛雖然有時未必發揮到功用但點都會比次次死等一架車好

arfung 發表於 2022-4-19 23:45 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-4-19 23:02
坑口起步轉車去新西, 淨係計有bbi嘅話冇記錯係91M最好

290差唔多時間但好貴 (BBI完都係同91M/98A原價差唔 ...

請教一下,一般情況下坑口上車去到龍翔道(彩虹村)通常要幾耐?
平日下午搭過2次91M,上車後要用近35-40分才到,其實是算快還是慢?

感覺搭左好耐都未到,尤其上斜蟻速,不計價錢,觀感上好像用290快一些。