hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田紅隧線170 182及提升982X為每天服務 ...
開啟左側

建議重組沙田紅隧線170 182及提升982X為每天服務

樓主| EX-TL 發表於 2022-4-20 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-4-20 23:11
170南行計多數都有半車人入南區,不過講咩都假,沙中開左就知咩環境,銅鑼灣隨時都跌客 ...

無錯, 所以要行到沙田最入, 沙中後盡快上公路, 放棄大圍 車公廟, 沙角擦邊走, 南區北上亦要簡化, 飛走港島北, 但來回保留停九龍中 何文田, 113 170 182三線做到晒港島東南西北, 仲剩幾多客揀巴士之後再算.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-20 22:44
我會建議982X非繁做返富豪第一城
北角版182上水泉澳(上繁北行+下繁南行改經市中心/沙田站,不經沙角街) ...

富豪保得住中區線係好, 但亦要考慮一城有88R之下再畀982X作用唔大.

182本來我唔諗住入沙角街, 學81C行乙明邨算, 但182去咗東區 銅鑼灣唔入沙角街好似爭啲, 富豪都係焗搭嘅, 索性入番沙角街吸客.

如果可以縮, 182直程一城都放棄埋, 擺濱景, 一城搭680.

水泉澳版182行原線落新翠 大圍 車公廟, 然後轉入文博去沙中? 唔經沙中時段唔入沙角街如何上水泉澳, 仍去愉翠苑?
流星☆雨 發表於 2022-4-21 00:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-4-21 00:08
富豪保得住中區線係好, 但亦要考慮一城有88R之下再畀982X作用唔大.

182本來我唔諗住入沙角街, 學81C行乙 ...

88R九巴冇份,富豪之外亦唔好忘記河畔都係冇鐵區

水泉澳版182可以咁行:
上繁北行停文博、希爾頓、市中心、田園閣、李嘉誠,轉入多石街上山
下繁南行經多石街落山,停多石、沙田站、(市中心不停站)、帝都、文博

愉翠我prefer 只提供982X,非繁水泉澳應該仲擺得落182
如果冇位真係唯有沙田圍/沙田站止步

碩門就算有位都有其他更值得擺嘅路線,
再加上980A價錢問題,相信唔會入到去
趕客路上 理_得你
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 00:54 | 顯示全部樓層

停李嘉誠嘥咗, 上落山用番博康好啲, 人流聚集啲, 雖然多石街有新私樓. 落山停完水泉坳街轉右走人.

愉翠擺晒182 982X兩線都可以, 班次疏, 車少咗, 管理又易啲.
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-4-21 09:11 | 顯示全部樓層
純研究,170沙田區改路係值得考慮,但去到黃泥頭就有D遠
調返轉有無可能北行飛九龍塘(至少沙褔道前上橋,南行不變),沙田改行大圍、銅鑼灣村、沙田市中心、禾輋(總站,或者火炭總站)
N170順手都跟隊延長禾輋/火炭
HM3044 發表於 2022-4-21 09:21 | 顯示全部樓層
點解新170唔行新田圍落?
S3bl430 發表於 2022-4-21 09:38 | 顯示全部樓層

1. 如果982X全日取代182功能
最大問題應該是沙田方向停唔到新翠邨,果一個站先係182最大客源,
如果有方法可以解決這個問題會更加好
另外,982X沙田走線基本和港鐵正面衝突,唔認為非繁會有足夠客源

車程方面,灣仔經西隧應比紅隧慢,不過依個人多次搭182和900的經驗,
晚上非塞車時段分別不會很大,經西隧會慢5-10分鐘左右,
相信唔會太影響乘客,反正灣北客正路都會改搭港鐵,灣仔客源會明顯減少

2. 170沙田方向銅鑼灣只停堅拿道西和自殺分別不大,
不計及閣下建議的182會直接爭客的問題外,
堅拿道西一般只有10-20個客上車,
唔認為170單靠南區客可以全日.

3.灣仔缺總站,170南區客又唔多,可考慮982X延長至南區作總站

錯字連篇
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 10:17 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-4-21 09:11
純研究,170沙田區改路係值得考慮,但去到黃泥頭就有D遠
調返轉有無可能北行飛九龍塘(至少沙褔道前上橋, ...

濱景 黃泥頭只係諗本身冇南區線, 橫掂對170唔樂觀, 拉到最入做埋源順圍 石門工業區同附近嘅第一城, 唔理有冇長途客.

九龍塘飛埋地鐵站 映月台冇異議, 最好慳到嘅時間對北行客量有良好影響.

至於經大圍, 臨發佈之前170沙田走線有兩個choice, 一個係大家睇到呢個, 另一個係大圍站總站, 逆走經美輝街 新城市 沙角街 新田圍, 做番大圍 沙中呢兩個大位, 唔求大圍多人搭, 主要想加快沙中 沙角車程, 惟既然都係, 完全放棄大圍, 無論點快都鬥唔過, 拉埋去源禾同過番去河東做到更多本身冇南區車嘅小社區.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 10:23 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2022-4-21 09:21
點解新170唔行新田圍落?

初時係諗用新田圍上落獅隧, 沙角邨又好難完全放手, 除非停麗豪酒店當做咗.

用新田圍上落係好, 除咗新田圍, 文博 新城市順住去, 不過根據建議走線, 停市中心會同284完全重疊, 停沙田站包括咗呢個考量.

最後寧願揀沙田圍上落, 新田圍唔好意思.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-4-21 09:38
1. 如果982X全日取代182功能
最大問題應該是沙田方向停唔到新翠邨,果一個站先係182最大客源,
如果有方法可 ...

其實本建議有個前設, 不過寫完出嚟自己睇番覺得突兀, 最後刪咗冇出.

參考咗02年將軍澳線通車後, 將軍澳三條過海巴士客量一夜間暴挫九成, 原因同當年將軍澳居民對新線路期待已久, 通車後立即棄巴投鐵, 巴士公司必須有快手應變, 而應用到沙田就係本建議重點.

所以, 無論重組完170 182, 全日咗982X後客量如何, 已經係做咗嘢, 令冇鐵區繼續有巴士搭, 有鐵又順路經埋就繼續經.

你問我嘅話, 170單靠南區同九龍中一定唔夠客, 沙田好多位都有鐵, 再做大圍冇運行, 走入啲搵吓客, 港島北留畀182 982X, 本來建議170堅拿道西/跑馬地都唔停, 咁我揀咗行源禾 黃泥頭, 先加番呢對站.

唔夠客應該直接轉兩味, 假日全日, 如果同982X綁埋一齊, 香隧塞車影響埋灣仔 中區返沙田客, 華富 田灣 香港仔北上沙田要經灣仔兜番去西區, 冇人會接受到, 咁改法亦冇咗九龍中.

沙田方向982X想停番正新翠邨唔係難, 只係要喺新翠 隆亨 顯耀 名城兜個圈, 即係兜完一圈仲喺大圍站, 對往後路段冇晒吸引力.

或者好似先前板友建議留幾班182X做番世界花園 新翠邨, 咁會好啲.