hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 大圍係紅van沙漠?
開啟左側

[列舉] 大圍係紅van沙漠?

ricky 發表於 2022-4-25 15:09 | 顯示全部樓層

紅van只做到大圍舊墟,沙田其他地方都差唔多全部禁區,無生存空間。
前荃葵青區居民
kaiyip24 發表於 2022-4-29 10:53 | 顯示全部樓層
有無熱心人士可以提供紅小在大圍可以行走的範圍供討論?我睇Google Map搵唔齊啲金剛圈。

印象中以前紅小停到美林都係偷雞,不過舊時就順路,而家見到條81兜嚟兜去都未上山已經唔開胃……
ccicoltd 發表於 2022-4-29 20:54 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2022-4-29 10:53
有無熱心人士可以提供紅小在大圍可以行走的範圍供討論?我睇Google Map搵唔齊啲金剛圈。

印象中以前紅小停 ...

這是我對大圍紅小「准許區域」的理解 (藍色)。用了中原底圖因此不直接 upload 上來。

由於小巴禁區是以道路而非路口訂立,雖然經由銅鑼灣山往美田路西行沒有金鋼圈,但我對美田路西行 (粉紅色) 通行紅小的合法性有質疑。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
loveandpeace + 2 + 10 Thanks for sharing!

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| noname617 發表於 2022-4-30 00:23 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2022-4-29 20:54
這是我對大圍紅小「准許區域」的理解 (藍色)。用了中原底圖因此不直接 upload 上來。
https://upload.cc/ ...

呢段你唔講都唔知銅鑼灣山路原來可以咁通番過黎美田路!睇見個灰色地帶類似科學園未填海前!優景里係掘頭路一樣

不過積存街總站個路口應該可以直出大埔公路大圍段的
SSBT 發表於 2022-5-2 01:05 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-4-30 00:23
呢段你唔講都唔知銅鑼灣山路原來可以咁通番過黎美田路!睇見個灰色地帶類似科學園未填海前!優景里係掘 ...

睇返google 地圖,美輝街有幾個 小巴禁止停車牌,
似乎美輝街係可以街
(https://goo.gl/maps/1Fig9CES4aKHqbLs7)

雖然青沙落美輝街燈口前有金剛圈,
但美田路/大圍道交界冇
可以由大圍道右轉進入美田路
同理, 美田路上銅鑼灣山都冇金剛圈

另外, 積信街都係可以行的
=0=
 樓主| noname617 發表於 2022-5-2 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2022-5-2 01:05
睇返google 地圖,美輝街有幾個 小巴禁止停車牌,
似乎美輝街係可以街
(https://goo.gl/maps/1Fig9CES4aKHq ...

師兄睇清楚喎!美田路,應該只開放至積運街果段止步,不過由美林過黎果段,佢限死只可以經大埔公路大圍段入積存街!積信街係有金剛圈係近右邊車房頂上
SSBT 發表於 2022-5-3 01:42 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-5-2 17:35
師兄睇清楚喎!美田路,應該只開放至積運街果段止步,不過由美林過黎果段,佢限死只可以經大埔公路大圍段 ...

我講緊大圍道西行係可以右轉美田路北行
美田路南行亦可以於積輝街交界燈口掉頭去返北行
=0=
 樓主| noname617 發表於 2022-5-3 11:07 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2022-5-3 01:42
我講緊大圍道西行係可以右轉美田路北行
...

原則上無禁止調頭牌,係可以!類似太和路近南運路交界,埔旺紅van都係咁調頭!

大圍道西行係可以右轉美田路北行

果到睇番政府map係大圍道google map重疊曬!一向都可以係右轉到,但最盡只可以經美輝街調頭返美田路南行
kaiyip24 發表於 2022-5-6 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-4-29 20:54
https://upload.cc/ ...

多謝製圖!

睇完之後加埋觀察路況,發現政府根本無積極幫紅小做生意,一係用金剛圈封死你、唔俾你入小路(例如大圍舊墟一帶小路),等你冇得入去兜客;一係就用全日二十四小時紅小禁區來阻住你上落客(例如大圍工業區內),要做大圍一帶生意,真係只能安分守己喺美林邨對面個紅小總站上落客,但係個位比較遠離火車站啲旺位,除非條線真係好吸引,班次派車等又穩定,否則好難吸到客;仲有就係如果要離開大圍向南行,就算響工業區使出,都係要經積運街上返山先至返到大埔公路(北行反而簡單一啲,兜個美林圈就可以上到公路),我諗呢點就係大圍紅小攞命之處。

不過都有幾樣嘢可以研究吓:
1.有啲小巴禁區係寫朝七晚十二,咁其實可以做到通宵客掛(例如凌晨九龍入大圍,又或者大清早出九龍)?不過都係果句,要離開大圍返九龍紅小條路好蝕章。

2.大圍道左轉積輝街出美田路南行北行原來唔俾紅少行,但係只要兜遠少少經返美林邨對出一段又可以出返美田路,咁樣唔俾紅小行積輝街為乜?政府大可以整個二十四小時小巴禁區牌就搞掂啦。

3.大圍道雖然感覺成日人多車多,但原來要合法上落客都唔容易,如果大圍道甚至村南道一帶有合法上落客位置,咁就容易有生意做。

4.成全路左轉大埔公路原來唔俾上斜出九龍!呢個又係攞命位,其實上到去上面都有金剛圈禁止紅小返落大圍或者入青沙公路,一定要好似81咁上大埔公路,但係政府又唔俾喎,係要你兜去積運街先准上去。以前未天翻地覆改路前都准紅小南行直上大埔公路。

5.青沙公路北行右轉落美田路北行有金剛圈,但係如果一直沿美田路地面北行又冇問題喎,仲好似可以一直去埋美松苑添?我有無睇錯?

6.最後想問吓喺未天翻地覆改路之前,紅小去上水過咗美林邨之後係點樣返番上大埔公路?我肯定踏搭過(黃金紅小去上水返中大),但已經完全無印象,係咪有條單線天橋駁返上去城隧公路個位?條天橋個入口即係今日邊度?

多謝各位熱心人士。😊😊
 樓主| noname617 發表於 2022-5-7 09:34 | 顯示全部樓層

2.建議同當區運輸主任傾!佢會搵番歷史係種錯定係有問題!提番你青沙公路經積運街落大圍塊牌()係有問題,運輸主任已備悉!
3:可以咁理解!但村南道有綠van總站,大圍道要去到明星先有巴士站,好難吸到火車客!同時紅van如果開線要同附近的屋苑入邨貼榜先會有人知下!
4:係2019年開放青沙公路禁區時block左唔俾紅van用呢個路口上大埔道,因為呢個路口可以上青沙!因為政府只准紅van用青沙公路只限往沙田,沙田無法經青沙沙公路往九龍,唔知係咪巴士霸權!
5:直去線旁邊塊版應該標示曬兩條線都唔可以往美田路喎!無理解錯!
6. 燈柱CE0834未有條小路往青沙公路就可以新城市上番大埔公路