hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議調整途徑沙咀道之巴士路線數量
開啟左側

建議調整途徑沙咀道之巴士路線數量

3tw2527 發表於 2022-4-26 01:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟喺荃灣都叫住咗近20年,要論荃灣邊條路最塞車,相信好多人都會答沙咀道/眾安街/禾笛街一系街市影響嘅道路。今日想討論下沙咀道,因為係荃灣咁多條塞車嘅路入面巴士影響得最大嘅一條,喺巴士路線上面嘅調整某程度上對沙咀道嘅塞車情況會有明顯改善。

現況
據一般觀察,沙咀道作為一條四線來回分隔道路(每邊兩線),不時會有違泊車輛佔據慢線,導致部份時間只得一條行車線可供使用。另外,沙咀道係荃灣三大橫街之一(另外兩條係青山公路同楊屋道),眾多區內外巴士路線都會途徑,巴士嘅密度據小弟某日不專業統計係每小時超過80部(15分鐘有20部巴士經過任一方向),加上區外線廣泛使用12.8米巴士,好經常會見到有巴士埋站就會癱瘓成條路。
沙咀道另一個問題係燈位太多而唔順,舉例由寶石大廈到戴麟趾,停鹹田街、眾安街、川龍街、大屋街、禾笛街一共5盞燈,當中大屋街同禾笛街燈位之間撇除黃格只可以停一部12米巴士,好容易因為太多車或者巴士埋站,就會導致過唔到燈,而為照顧多條道路需要,沙咀道燈位唔會優先放行大路車輛,燈與燈之間亦冇協調,所以如果各位有試過搭巴士經過呢段路,都應該會有感覺行路係快過巴士。

路線總覽
小巴暫時唔打住,打埋應該條list長到上太空

- 大涌道至大河道一段 aka咁多年冇見過塞車
[東行]
滿樂大廈:30 30X 40 48P 48X 234X 235 268M 930X N930 A31 NA31
[西行]
不設分站,268M 930X A31 NA31途徑

- 大河道至聯仁街/關門口街一段 aka同觀塘老母有得揮
[東行]
戴麟趾夫人診(療)所:30 31 33 33B 34 36 43 235 848 930X
川龍街:E31 E32A N31
鹹田街:33 33B 36 43B 243M
寶石大廈:30 31 34 43 235 848 930X E31 E32A N31
[西行]
寶石大廈:31 34 36 43 43B 930 930X 933 E31 E32A N31
鹹田街:30 33 33B 39A 238M 243M 243P
川龍街:31 E31 E32A N31
戴麟趾夫人診(療)所:30 33 33B 34 36 39A 43 43B 238M 243M 243P 930 930X 933

- 聯仁街/關門口街至德士古道一段 aka睇工廠區心情
[東行]
名逸居:30 31 34 36 43 235 848 930 E31 E32A N31
[西行]
尚翠苑:34 36 43 43B 243M 243P 930 N31

路線分析
單係上面一張表,都可以分析到沙咀道最多巴士行(aka最塞)嘅一段就係大河道至到聯仁街一段。
如果凈係針對呢一段去郁,其實所有路線大概可以分做以下四group:
1. 來回途徑嘅短途線:30 31 34 36 43
2. 單向途徑嘅短途線:39A 43B 235 238M 243M/P
3. 來回途徑嘅長途線:33/B E31 E32A N31 930X
4. 單向途徑嘅長途線:848 930 933

重組建議

Group 1
。30 34只能活一條,另一條青山公路見(踢30嘅成數大過34 順路問題)
。31 36 43反正都係頹,留喺度冇問題
結論:30踢青公,4/5存活

Group 2
。39A 235因為走線問題焗行
。43B跟RPP做冇問題,留243M喺度就ok
。238M完全搵笨,來回唔同路係想點
結論:43B踢青公,238M踢楊屋道,3/5存活

Group 3
。33/B聽講同40 290分下工好啲,擺落楊屋道啦唔該
。E線其實兩條可以凈係留一條,E32A感覺上直行順路啲,N就唔使搞啦
。930X有留低嘅必要(絕對唔係因為我唔鍾意930X)
結論:33/B踢楊屋道,E32A踢青山公路,3/5存活

Group 4
。930當你唔知點行行呢度,算唔改
。933由day 1開始就唔應該兩邊唔同路
。848得一班半班無所謂
結論:933踢楊屋道,2/3存活

小結:
踢出楊屋道嘅線:238M 933 33/B
踢出青山公路嘅線:30 43B E32A
即係3上3下,閘走33系 E32A 933 3條大車線,相信可以減省一定程度12800太阻街嘅問題

FAQ

Q1. 踢完之後楊屋道會唔會太多車?
A1. 九巴仲咁雄心壯志想30X回程經楊屋道,驚咩啫 )

Q2. 補償問題?
A2. 30去仁濟搭39A啦反正重組唔過;43B運輸署答咗;238M同933本來已經有一邊唔使補;33系搬個同40嘅分工上下夾塞住把口;E32A「合理步行距離」,即係全部都唔使補償(如果有其他居民覺得有實際服務縮減歡迎提出)。

Q3. 點解凈係搞中間嗰節沙咀道?
A3. 因為得中間塞到不似人形,頭尾其實都唔點會塞,起碼唔係因為太多巴士造成嘅塞。加上頭尾要搵替補路線難,你冇理由叫268M 234X嗰啲行第二條路。

Q4. 燈位唔順嗰啲點處理?
A4. 唔關巴士路線事,叫政府(肯)較返順啲燈咪得。
E500facelift 發表於 2022-4-26 02:31 來自手機 | 顯示全部樓層
唔少路段都大把巴士行,但唔通條條路都要調整巴士路線數量?
 樓主| 3tw2527 發表於 2022-4-26 08:27 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-26 02:31
唔少路段都大把巴士行,但唔通條條路都要調整巴士路線數量?

沙咀道而家行嘅巴士係超曬負荷,既然同區有其他平行道路仲有空間容納,唔見得唔可以分散啲囉。
kay 發表於 2022-4-26 09:43 | 顯示全部樓層

咁比沙咀道更誇張既
好似佐敦道
又唔見比人搬走D線

搬走D線要有好強說服力
例如真係改完少好多車
或者街坊想行人路闊D
剩係塞車就郁走巴士變相係運吉以往政策
世界很簡單 人類很複雜
dominic023 發表於 2022-4-26 10:02 | 顯示全部樓層
沙咀道西行咁塞有一部分來自個荃新天地路口咁多重交通塞,加埋排荃新天地的私家車搞到咁塞,
道路上曾經寫過以下建議去1823/運輸署:
1. 希望可以關門口街西行轉到去楊屋道西行,
我的目的係可以咁轉就可以搬咁D路線(39A, 31, E31, E32A) 經過關門口街去楊屋道減少沙咀道西行落荃灣西站的車流。
(同時楊屋道兩邊花圃都要全拆, 因為違泊過份到來回外線都係得一線用)

2. 大河道南行於荃新天地對出全4線同埋最左線畫虛實線同第2同第3線之間畫雙白,可以令車流大返D
但佢地回覆建議唔可行

呢段路咁多年巴士線只係多左33, 930x,E32A, 但開左荃新天地同荃灣西堆新樓後一年比一年塞,
搬巴士線都未必有太大作用, 但如果真係要搬,可以有好多線可以理順既
E32A搬落楊屋道

少做少錯,但唔做就大獲.
流星☆雨 發表於 2022-4-26 16:37 | 顯示全部樓層
認同33/B 43B E32A要走

30做診所要留
933回程停沙咀道方便落車向千色方向行,應該保留
238M就要睇下海濱想點

但係我想問下樓主,如果燈位唔通唔關巴士路線事,咁違泊點解又關巴士路線事?
點解唔係叫「執法人員」加強喺沙咀道執法?
趕客路上 理_得你