hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議會就 22-23 RPP 討論
開啟左側

[小道消息] 沙田區議會就 22-23 RPP 討論

樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-28 23:42 | 顯示全部樓層

講開,85P(85X特快班)唔經馬市恆耀,沿線議員居然冇任何異議
趕客路上 理_得你
ahken 發表於 2022-4-28 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-28 16:21
因應區議員大幅減少 以及 愛国愛党人士冇乜區議會席位
相信TD今次都會另外再聽取佢地意見

都話九成要拖到安北線都開埋線...唉

將南調景嶺繼續硬食屎水先啦
Citcalag 發表於 2022-4-29 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-28 17:54
大圍本身有極少量工商廈,再加埋遲下開商場+大專,又未必完全冇客,但上繁係唔需要太多班次以大圍為終點站 ...

我知,你指既係成全路果堆工廈?好似暫時都無巴士兜入去果度,最近好似係88K果個站,所以似乎論規模、客源火炭會有收視保證一d

不過都唔排除假日/非繁會多人去「圍方」,或者約去大圍等踩單車
HJ7480 發表於 2022-4-29 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層

89A提都無提係咪因為一開始已經唔存在喺RPP
cz9328 發表於 2022-4-29 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-28 20:30
穗禾肯放就係

咁多年來 不分黃藍 火炭一路都好執著行黃竹洋街會塞呢樣嘢 ...

88x 若干年前係經黃竹洋街、桂地街......返回火炭鐵路站。嗰陣時偏偏係火炭內街非常繁榮嘅年日,用 Apps ETA 睇當年嘅88x 線狀況,未天黑時往火炭站方向最尾嗰幾個站間中會顯示類似 “行車受阻@火炭山尾街” 訊息,較嚴重者甚至塞到落山下面,連80M/81K/280x都過少少鐘/即捕即解。當年仲要係280x 尖東麼地道往穗禾苑方向用65 分鐘行一單趕番去交車俾站頭, 結果市區路面唔太繁忙嘅時段係 “頂死” 在介乎火炭山尾街與黃竹洋街的一段穗禾路, 追更追到氣咳咁濟。

至於280X...假如繞經駿洋邨, 其它巴士公司會唔會反對呢(南行方向更甚)? 又假如有其它公司反對,反對會否有效...??

最後, 假如280x 繞經黃竹洋街, 就未必係跌客過俾 “81K 轉 81” 呢個冇乜肉食嘅BBI 咁簡單(畢竟81線南行走線比X線較慢係事實),而係可能倒客俾港鐵, 可能輸晒, 得番山尾街、源禾路與市中心一帶散客搭。
cz9328 發表於 2022-4-29 01:43 | 顯示全部樓層

88x......我諗係星期六、日銅鑼灣返火炭方向, 冇用開月票嘅, 搭 673 去大老山隧道隧轉車站轉88x 都可能係潛在商機 (但第二程88x 班次太疏, 吸引力未知)亦係88x 延長嘅其中一個價值所在。

至於觀塘山住宅區嘅88乘客,諗落去番沙角(田園閣)或沙田市中心轉車其實都OK, 而觀塘市中心至牛頭角道一段, 89 轉 81K/80M BBI 亦都OK...

如果88x 拉上穗禾而80M 無須削減服務時段, 居民當然無任歡迎, 但80M 削得太狠,而88x 去東九龍傳統大需求地點部份時段亦仍須在大老山轉車站候車換乘,就未必咁受歡迎。

至於退而求其次,80M 未天黑非繁忙時段60分鐘一班(參考74A模式), 換88x 上穗禾唔知又受唔受落呢?

當然, 80M 夜晚往沙田方向維持番25-30分鐘一班, 新田圍反對聲音應該會細啲啩。

80M 前景...假如可以拉落港島, 我又覺得前景冇281M 咁差...當然, 用一條「紅隧>九龍塘>獅隧線」+「673線BBI轉88x」+「680線九巴時段月票客轉88x」

三面包抄做穗禾-港島/源禾-銅鑼灣客, 又未嘗不可。

214P_world 發表於 2022-4-29 02:14 | 顯示全部樓層

HJ7480 發表於 2022-4-29 01:08
89A提都無提係咪因為一開始已經唔存在喺RPP

一直只屬傳聞,未上過RPP
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JF6839@88K 發表於 2022-4-29 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-28 19:35
改拉85上山唔知係區佬個人建議定係居民意願

不過88X都係得上晝先入觀塘道,有可能穗禾居民早就慣咗81K禾 ...

如果要做駿洋-大圍 其實可以揾283食285

事關285到而家唔算太好客(至少我次次日間見到都好少客),四美又冇全日直車去源禾,得80K/88K叫做喺美林擦邊

如果要方便火炭客去大圍市中心,可以加停大圍道
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-29 11:11 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-28 19:35
改拉85上山唔知係區佬個人建議定係居民意願

不過88X都係得上晝先入觀塘道,有可能穗禾居民早就慣咗81K禾 ...

個區佬仲要係隔離區...

當然88X上去
其實同81K/80M<>89真係無咩分別
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-29 11:15 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2022-4-28 23:12
我有個非巴膠山上fd佢都唔歡迎88x,一來東九服務範圍細,二來貴,三疏,所以好似上面咁鍾意89多,雖然佢 ...

88X東九服務範圍點細法...?
差在個彩虹?
整走條80M換條都係無咩用處既85係咩玩法

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過