hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 208延長至翠竹花園, 開辦208X
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 208延長至翠竹花園, 開辦208X

Ravenclaw 發表於 2022-5-1 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

翠竹呢d位要新服務,我寧願開211M,總站擺九龍塘,鑽石山總部做循環點,中間經翠竹黃大仙…
10598C 發表於 2022-5-1 17:39 | 顯示全部樓層
兜廣播道雖然觀感唔好但翠竹要新服務/由冇變有/資源上計,都冇辦法
不過唔太理解點解要兜竹園,南行竹園去油麻地其實 208 快唔過 1

樓主| TuNg''=) 發表於 2022-5-1 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-5-1 17:39
兜廣播道雖然觀感唔好但翠竹要新服務/由冇變有/資源上計,都冇辦法
不過唔太理解點解要兜竹園,南行竹園去 ...

其實想來回都經 我打漏左
又唔算兜太多 叫做多一個選擇
10598C 發表於 2022-5-2 05:32 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-5-1 21:50
其實想來回都經 我打漏左
又唔算兜太多 叫做多一個選擇

兜嚟兜去咪盞搞著翠竹班人都唔想搭,本身 208 延長後兜廣播道對翠竹觀感都唔係特別好
208 延長後兜竹園收貴 1.5 倍但對比 1 號仔又冇快過,但又大機會要企返去

極其量諗到嘅好處,係翠竹有架車去到竹園商場門口,唔再只係到鵬程苑/天虹
LauCT 發表於 2022-5-2 14:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-5-1 17:39
不過唔太理解點解要兜竹園,南行竹園去 ...

講得啱,根本無需兜竹園,竹園已經有1號去油尖旺區
西貢區居民
LauCT 發表於 2022-5-2 14:17 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-5-2 05:32
兜嚟兜去咪盞搞著翠竹班人都唔想搭,本身 208 延長後兜廣播道對翠竹觀感都唔係特別好
208 延長後兜竹園收 ...

211改為兜一兜竹園便可,竹園總站又唔係冇位調頭
西貢區居民
hellomato 發表於 2022-5-3 11:27 | 顯示全部樓層

假如208入翠竹擺總站,我想不如調轉叫211總站擺黃大仙,翠竹做循環點(211A玩法)——
黃大仙站本身仲有條吉坑;再唔係執下位,9+11出油尖旺用同一條坑
而且對於翠竹居民,大概只有返屋企改用另一出口的差別。

otherwise,208自己改循環:尖東開原線到廣播道,兜圈出來上翠竹,然後直接落浸會大學原線返尖東。
因為預計翠竹居民用巴士出九龍,會多於廣播道豪宅區。
最後一點,唔使加價:本身208嘅收費已經偏高。
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| TuNg''=) 發表於 2022-5-4 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2022-5-3 11:27
假如208入翠竹擺總站,我想不如調轉叫211總站擺黃大仙,翠竹做循環點(211A玩法)——
黃大仙站本身仲有條 ...

211放黃大仙會兜遠左 以佢咁密既班次可能要加車
其實同208跳飛機就得

本身翠竹獨市又一定要用單層
而且收費貴啲 要搭都係會搭
HM3044 發表於 2022-5-5 08:48 | 顯示全部樓層
兜竹園無意思,行竹園道直去港台好過
竹園去廣華寧願拉7號上去
HM3044 發表於 2022-5-5 09:03 | 顯示全部樓層

同埋其實唔使加價都得 8.6收盡咗啦