hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1M走線
開啟左側

[路線消息] 1M走線

JH_LE4612 發表於 2022-5-3 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv322 發表於 2022-5-3 17:00
1字頭唔係應該係城巴開咩? 而且不是說以後善水只會以城巴來開新路線咩? 點解1M係新巴的? ...

都係嗰句啦,落硬佢袋嘅咪橙白色收貴啲囉,要爭嘅咪黃色收平啲囉,唔同公司即係1M唔係1嘅支線,即係唔使比1限死收幾錢。不過如果佢唔玩分段嘅話,分分鐘會趕左人去 108轉電車,咁仲倒米 (灣仔道塞嘅話咁轉會唔會仲快過1M?)。我唔望佢有灣仔道特平分段啦,跑馬地有已經好好。

另外用76食1M好似會令到南風道過剩,除非大家指嘅係直接斬76。
陳太 發表於 2022-5-3 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
WANG@@@ 發表於 2022-5-3 10:43
港島版22M?

未必,陰乾1號灣仔道自然有人上1M,當然唔排除有人睇唔開打算三十幾度搭電車,不過肯定唔係主流。
LN9267 發表於 2022-5-3 17:33 | 顯示全部樓層
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kay 發表於 2022-5-3 17:35 | 顯示全部樓層

1M個電牌寫跑馬地咁搞笑
世界很簡單 人類很複雜
EX-TL 發表於 2022-5-3 17:49 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-3 16:44
班次10至20分一班,全程收費6.3,暫定消息

10分鐘一班等完上埋車已經行咗出電車路, 灣仔道懶鬼猴佢都難.

不如分開兩條線, 1M照收$6.3上黃泥涌峽, 開30分一班, 假日加密.

其餘用車另開條1A會展站-摩理臣山道(循環線)收$4.2, 開6-8分一班, 順時針行菲林明道 告士打道 鵝頸橋 摩理臣山道 灣仔道 菲林明道返會展站, 做紅隧線而家101 111 112 116最大嗰舊客倉.
ccicoltd 發表於 2022-5-3 17:56 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-3 17:27
5A 收 $3.4 時,1 已經收 $5.2
佢應該非常後悔當年 1 5A 合併賣大包

$5.1 才對。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Ravenclaw 發表於 2022-5-3 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層

淋住做起一條爬到上黃泥涌峽道既線,佢都犀飛利…
sq285 發表於 2022-5-3 18:35 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-5-3 18:29
淋住做起一條爬到上黃泥涌峽道既線,佢都犀飛利…

佢應該恨不得用66特去做,收到赤柱價喎

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
lsc04d11 發表於 2022-5-3 18:36 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-3 17:35
1M個電牌寫跑馬地咁搞笑

係咪好似962C咁
屯門碼頭 962C
龍門居  962C

佢都可以跑馬地 1M
黃泥涌峽 1M

j6ny 發表於 2022-5-3 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

1號系列當初估係城巴線