hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [一文整合] 東鐵線過海段 15/5 通車相關資訊 ...
開啟左側

[一文整合] 東鐵線過海段 15/5 通車相關資訊

EW838 發表於 2022-5-4 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

學生同小童八達通有冇轉乘優惠?🤔
吳宗錡 發表於 2022-5-5 09:48 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-5-4 07:32
By definition 應該係

但完全唔覺東鐵會搞特快車唔停部分車站,亦唔可能到今日都未公佈詳情

東鐵車站都無主線(for飛站)嘅,點可能開到子彈車?
吳宗錡 發表於 2022-5-5 09:50 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2022-5-3 23:40
頭等卡就實有嘅。

就係唔肯取消頭等車廂,彌補返減卡所減少嘅載客量嘅(雖然都返唔晒)
吳宗錡 發表於 2022-5-5 09:52 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2022-5-3 17:04
5/5下午實留名好像之前宋皇台站開放日一樣唔夠20分鐘搶曬所有票之後再即場有人抄WalkIn票入去參觀.
...

入場飛真係唔搞好過搞
DIH 發表於 2022-5-5 12:58 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-5-5 09:48
東鐵車站都無主線(for飛站)嘅,點可能開到子彈車?

我只知子彈火車/bullet train源於新幹線,後引申至其他高速鐵路,完全諗唔到通勤鐵路中途起載吉車如何與子彈扯上關係。短途特別車就算啦,又作個新名唔知做乜。
吳宗錡 發表於 2022-5-5 14:10 | 顯示全部樓層
頭先我本身諗住拿會展站入場飛,點知臨搭正之前先至自己作死quit咗個換飛頁面(無quit app),結果到咗搭正之後,想再入返個app時就話線路繁忙,唔畀入去,之後就已經換晒,我拿唔到
估唔到開放日嘅入場飛比演唱會重搶手
以我所知,以前新線通車之前嘅車站開放日係唔使拎飛嘅,walk in就得
AtrHenu 發表於 2022-5-5 15:40 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-5-5 14:10
頭先我本身諗住拿會展站入場飛,點知臨搭正之前先至自己作死quit咗個換飛頁面(無quit app),結果到咗搭正 ...

由N年前機場鐵路到近年的海怡半島,西營盤,黃埔站開放日都唔需要門票入場,只係預留少少票俾Vip優先參觀某幾個時段,不過以黨鐵近日要嚴守防疫限制下日後好難再以往無上限參觀車站的活動.
JC3987 發表於 2022-5-6 09:51 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-5-5 12:58
我只知子彈火車/bullet train源於新幹線,後引申至其他高速鐵路,完全諗唔到通勤鐵路中途起載吉車如何與 ...

我估佢想講 穿梭列車 shuttle train 但講錯咗子彈車
LAK2 發表於 2022-5-6 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2022-5-3 16:25
補充:紅磡站於5月7日至14日仍然使用現時運作中的月台,15日起會隨過海段一併使用位於屯馬線下層的新月台。 ...

以往唔係通車前會有段時間用新模式運作?
即係列車行晒羅湖至金鐘,紅磡打後不載客
當係試新時間表又好,比乘客熟習又好
Eg. 屯馬綫/將軍澳綫/欣澳站
今日過後全9卡應該有條件做
通車當日先改好似較少見
s3n370 發表於 2022-5-7 06:07 來自手機 | 顯示全部樓層

個人估計15號先轉,係東鐵過海前,
仍然有一大班客會轉紅隧巴士過海。
用新月台及轉車通道未必夠應付呢堆人潮。

屯馬全線通車,咪又係同日用新紅磡站月台?
九龍南線通車嘅尖東至紅磡一段,
都係通車前通宵試車,通車前一晚凌晨先至正式switch over