hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織準備發起持續性針對948的行動 ...
開啟左側

[小道消息] 有民間組織準備發起持續性針對948的行動

樓主| FBI2 發表於 2022-5-7 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-7 09:15
早幾日東鐵過海
兩巴話有車多都會去將軍澳同東九龍
都唔提下青衣

隊十架車落將南都唔知為乜? 又唔係專門做康城客,將南又冇新樓,加左十架落將南都唔會多左客搭新巴。結果,車落多左,客量冇多到。
edhong 發表於 2022-5-7 09:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ky927 發表於 2022-5-7 09:43 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-7 09:18
而家948最大問題不是單單在早繁,而是:
1/ 早上8點至下午1點的南行班次不足,經常頂閘和私下出加班車應 ...

即係半全日要變全日🤣🤣🤣
brianso198 發表於 2022-5-7 09:53 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-5-7 09:22
隊十架車落將南都唔知為乜? 又唔係專門做康城客,將南又冇新樓,加左十架落將南都唔會多左客搭新巴。結 ...

唔係無新樓'

問題係條條都咁既行法又要搶人客
新樓果堆又唔諗下點養,
然後同你講價錢牌唔夠高諗辦法呃多D

但...

青衣條948價錢牌咪一樣咁高, 又唔見佢咁積極
就連東區條682, 到今時今日D人返哂工, 下繁去東區仲夠膽25分班

一手好牌變爛牌, 呢間公司成日發生

有D野未必完全係佢責任, 但變得又慢, 又掛住點搶人客唔肯諗點樣提升自家競爭力
下下都只係識攤大手板問政府攞錢, 招標線唔係佢做又亂發脾氣
同一個細路有乜分別?

27131118 發表於 2022-5-7 09:56 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-7 09:18
而家948最大問題不是單單在早繁,而是:
1/ 早上8點至下午1點的南行班次不足,經常頂閘和私下出加班車應 ...

北行早繁冇車,唔單只對港島去青衣返工客不便,亦對住港島嘅青衣IVE師生不便,應該提早頭班車至06:30
kay 發表於 2022-5-7 09:56 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-5-7 09:31
車黎講,幾間巴士公司應該有足夠甚至有剩資源調去有需要路綫,不過計人嘅話某集團比較緊拙。只係某集團嘅 ...

不過793 795X到頭來可能係玩九龍流水
793蘇屋掃到九龍灣
795X掃到油麻地
但執到幾多客就祝佢好運
20A個教訓似乎無用
當然可能人地諗之後20A慢慢做得起
但唔知等到幾時
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2022-5-7 09:57 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-5-7 09:31
車黎講,幾間巴士公司應該有足夠甚至有剩資源調去有需要路綫,不過計人嘅話某集團比較緊拙。只係某集團嘅 ...

呢間野放眼啟德西九真係難聽過講粗口

西九去新界既車畀老九叉隻腳埋去無得搞

明明海盈應該畀條全日去深水埗既車再加繁時旺角車都好夠
呢間野反其道而行走去畀架全日去旺角既車
結果架701A要改道先至叫做好返小小

296C意外食左條水

kay 發表於 2022-5-7 09:58 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2022-5-7 09:56
北行早繁冇車,唔單只對港島去青衣返工客不便,亦對住港島嘅青衣IVE師生不便,應該提早頭班車至06:30
...

11年前先取消左0645青衣方向
世界很簡單 人類很複雜
KelvinSJ743 發表於 2022-5-7 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-5-7 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層