hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 運輸署建議改善元朗博愛交匯處交通安排 ...
開啟左側

運輸署建議改善元朗博愛交匯處交通安排

ccicoltd 發表於 2022-5-9 00:08 | 顯示全部樓層

Gyratory 容車量比一般迴旋處大得多,較難頂死。(當然會頂死的反例也有,就是銅鑼灣「樂聲」即禮頓道-伊榮街-邊寧頓街-怡和街)

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
jpoon 發表於 2022-5-9 00:43 | 顯示全部樓層
hoi_him 發表於 2022-5-8 20:45
櫻桃街嗰個迴旋處表示⋯⋯

同博愛迴旋處有可比性?
博愛醫院車龍會頂住迴旋處,櫻桃街果個會唔會先?
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2022-5-9 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層
HB1972 發表於 2022-5-8 12:57
諗漏左。更新左設計,新設計好似沙田鄉事會路與大埔公路新交匯處中,大埔公路九龍方向分叉,左邊往青沙大 ...

計及多年來响博愛交匯處做嘅改善工程,
當青山公路西行入元朗公路南行專用行車線啟用埋之後,
迴旋處就只剩右轉車輛,同出入博愛醫院嘅車要入迴旋處。

而當中元朗公路兩個方向入迴旋處嘅右轉車流,
幾乎佔佐迴旋處車流嘅九成九。

理論上,只需要是但一個方向起條橋,迴旋處嘅問題就得以解決。
但點解我係話理論上,係博愛交匯處塞車,
其中一個原因係元朗D車塞番出嚟。
所以一日仲係咁多車入元朗國,個交匯處點整都會塞。

所以你見咁多次改善工程,唔搞直接入元朗嘅車。
而係俾D唔關事嘅車有路可走,
就係分D車落十八鄉交匯處。
EX-TL 發表於 2022-5-9 03:17 | 顯示全部樓層

開源道同偉業街東行交界設有交通燈, 開源道可供行人過路, 係香港少數設有行人和行車交通燈的迴旋處.
s3n370 發表於 2022-5-9 03:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-5-8 16:08
Gyratory 容車量比一般迴旋處大得多,較難頂死。(當然會頂死的反例也有,就是銅鑼灣「樂聲」即禮頓道-伊 ...

迴旋處要運作得宜,各個出入口嘅車流要均衡。
有車離開迴旋處,下個入口嘅車就有空檔入迴旋處。

博愛交匯處塞死嘅原因,唔係個gyratory唔夠大。
而係車流唔均衡。

扣除由錦田左轉入元朗公路南行嘅車輛後,
南北兩個入口嘅右轉車流,幾乎係迴旋處車流嘅全部。
東西入口直去嘅車流有bypass,右轉嘅車又少得可憐。
加起黎嘅效果係,是但一個方向嘅車行緊果陣,(例如北面入口去元朗)
會閘住另一個方向嘅車(南面入口去錦田)。
再唔係就夾硬出迴旋處,而咁就令迴旋處嘅車流都唔順。
再加上極易由元朗市頂番出迴旋處,就令本來唔駛塞嘅車都塞埋一份。
個圈幾大都無補於事。

响呢個咁特殊嘅車流下,整交通燈俾兩個方向嘅車輪流出迴旋處,係極make sense嘅做法。

香港比較少燈號迴旋處,櫻桃街同昌榮路已經係少有嘅例子。
而樓上提到英國極普遍嘅燈號迴旋處,大過昌榮路又有,
細過開源道亦常見。
燈號迴旋處中間整個十字路口又有。
可見點處理交通問題,好視乎迴旋處嘅車流,
唔可能一概而論。
hoi_him 發表於 2022-5-9 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-9 00:43
同博愛迴旋處有可比性?
博愛醫院車龍會頂住迴旋處,櫻桃街果個會唔會先?
...

本人重點係回應香港早已經有「迴旋處設交通燈」的例子及板友對之的驚訝程度(如說黐線等)⋯⋯從來冇諗過要將他們比較,謝謝你嘅問題
rickywk 發表於 2022-5-9 16:48 | 顯示全部樓層

其實連老九都踢3號幹線d車錦田出,行下路仲快過塞迴旋處,我坐的士入元朗國都係咁行,等兩支燈好過無了期等。
係上水入元朗就慘d,無乜理由錦繡出
NA4179x賢 發表於 2022-5-9 17:49 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2022-5-9 16:48
其實連老九都踢3號幹線d車錦田出,行下路仲快過塞迴旋處,我坐的士入元朗國都係咁行,等兩支燈好過無了期等 ...

錦田出口左轉入錦公支燈真係要調一調
見過幾次某線司機右轉錦公兜埋迴旋處過埋燈位
左轉支燈仲未轉燈

s3n370 發表於 2022-5-9 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2022-5-9 08:48
其實連老九都踢3號幹線d車錦田出,行下路仲快過塞迴旋處,我坐的士入元朗國都係咁行,等兩支燈好過無了期等 ...

上水去元朗都叫做有條合理嘅路行下,
元朗公路去錦田係硬食,仲要來回程都係。
車數唔係多都可以積到條龍。

之前成日錦田去屯門,二線通常無乜車排入迴旋處。
可以過份到二線入,內線兜足成個圈先至入屯門方向,
排慢線又出到迴旋處嘅車,一隻手數得哂...

又聽聞以前錦田D大車去屯門堆填區,
衰起上黎到兜上錦綉先至上公路,
都唔會輸比排隊入博愛先至弊。

NA4179x賢 發表於 2022-5-9 17:56 | 顯示全部樓層

TonyTDK 發表於 2022-5-8 22:52
問題重心在於部份青公東行以及十八鄉迴旋處北行車流會匯聚到博愛迴旋處
阻塞元朗公路西行落博愛迴旋處的車 ...

封左封右
青朗公路整多個出口入錦公就乜都唔洗封