hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

JX9097 發表於 2022-5-24 15:26 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:16
咁去九龍灣嗰條縮到20分鐘一班得唔得?定係要再縮到30分鐘一班?

本身797客量就已經不足以拆線(98亦都係)夾硬拆線一定齊齊拉疏
隨時九龍灣行30分鐘,狗屋15分鐘都搞唔掂
吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-24 15:26
本身797客量就已經不足以拆線(98亦都係)夾硬拆線一定齊齊拉疏
隨時九龍灣行30分鐘,狗屋15分鐘都搞唔掂 ...

咁淨係保留觀塘泳池調頭嗰條

但係咁就無可避免要開793補返九龍灣個位
JX9097 發表於 2022-5-24 15:37 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:28
咁淨係保留觀塘泳池調頭嗰條

但係咁就無可避免要開793補返九龍灣個位

冇辦法
畀咗出去嘅嘢好難收番
(尤其是九龍灣喺繁時係有需求)

當796C拆開793/ 795P/ 795X都畀大家圍插嘅時候
797係更加搵唔到一何理由去加車
吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:48 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-5-24 15:37
冇辦法
畀咗出去嘅嘢好難收番

咁唯有用290嘅解決方法,796C延長至工業邨,然後同793聯合班次10分鐘一班
至於795P同795X,全日係可以嘅,但係應該改去柏景灣或者大角嘴,因為去長沙灣嘅都係會搭返796C
至於點解797要加車,好簡單,咁嘅話796P同796X先可以縮返去將軍澳站嘛!

JX9097 發表於 2022-5-24 15:55 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:48
咁唯有用290嘅解決方法,796C延長至工業邨,然後同793聯合班次10分鐘一班
至於795P同795X,全日係可以嘅, ...

聽聞796X本身有一定數量嘅區內客將佢縮番去將南會唔會得不償失?

吳宗錡 發表於 2022-5-24 15:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-24 15:55
聽聞796X本身有一定數量嘅區內客將佢縮番去將南會唔會得不償失?

咁唔縮796X,淨係縮796P囉!
吳宗錡 發表於 2022-5-24 16:06 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-5-24 15:37
冇辦法
畀咗出去嘅嘢好難收番

我諗到一個方法就係運輸署簽行政指令摺小巴110同110A,然後邀請新巴開條將軍澳工業邨經

另外,你哋覺得797做無限循環(返康城站巴士總站方向自轉一次,出九龍方向唔自轉)定延長至工業邨(如果工業邨巴士總站無位就泊駿昌街或者電視城)好啲呢?
JX9097 發表於 2022-5-24 16:30 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-5-24 16:06
我諗到一個方法就係運輸署簽行政指令摺小巴110同110A,然後邀請新巴開條將軍澳工業邨經

另外,你哋覺得7 ...

唔知依家110系使唔使蝕錢出其是正線好多時都係一部車走天涯
咩客都趕走哂啦
吳宗錡 發表於 2022-5-24 16:34 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-24 16:30
唔知依家110系使唔使蝕錢出其是正線好多時都係一部車走天涯
咩客都趕走哂啦
...

你嘅意思係新巴開條淨係做九龍灣嘅線肯定唔夠客?
JX9097 發表於 2022-5-24 16:39 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-5-24 16:34
你嘅意思係新巴開條淨係做九龍灣嘅線肯定唔夠客?

我意思係本身110系營運情況係點
蝕錢應該keep住申請加價兼交番條線
但又唔覺110系有咁做

至於新巴開一條九龍灣線
相信唔會有咩肉食
始終九龍灣一到非繁就冇客出