hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

cx838 發表於 2022-5-26 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2022-5-26 10:43
或者應該 795P 同 796E 合併全日,795X 維持繁時;797 繞經將軍澳市中心(同時取消 797M)及改為在世運公 ...

797經坑口/將軍澳中心等,都係等同殺左條線架渣。務實的方法係行返開線時班次和班次就搞掂。795P將來經將藍,6幹,冇需要搞
stevechau 發表於 2022-5-26 11:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-25 17:33
最少資源下唯有拉24過去做
不過九巴用緊條條線都貴過佢
唔知肯唔肯downgrade喇

理論上佢特車拉到入黎全日化, 793係呢度就無乜生存空間~
但唔知麗晶果邊肯唔肯放啫~
stevechau 發表於 2022-5-26 11:41 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-25 19:15
問題就係點解TD唔係整合同改善現有服務,而係不停呢度加一條嗰度加一條落去
咁落去都係遲早會面對重疊問 ...

又咁講, 其實現有服務基本上一係24全日拉入去, 一係X6C全日化......
兩條路都未必比拉793落黎做理想, 而搵793做又可以算係"整合同改善現有服務", 只係搵左條將軍澳線改做流水線啫~
stevechau 發表於 2022-5-26 11:43 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-5-25 19:56
入調景嶺站,燈位冇多到,但係入彩明街要食多一支燈,呢度已經有分別。

睇埋新巴較近期開的 795X 796P, ...

燈係無多到既, 只係入面fing黎fing去啫~
佢行唔行入去其實對我將中彩明呢邊既客應該都唔太影響~
stevechau 發表於 2022-5-26 11:58 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2022-5-26 10:43
或者應該 795P 同 796E 合併全日,795X 維持繁時;797 繞經將軍澳市中心(同時取消 797M)及改為在世運公 ...

對唔係走晒上山掘頭路果D市區客黎講, 基本上你比咩BBI都係廢的~
我地都唔睇價錢既, 要既係直線同舒服, 要轉車既你憑咩叫我疏轉疏, 一野就shuttle+MTR啦, 如果唔係點解$11出MK既紅小係度會有市場??
咁多年來你覺得我知唔知有24轉2A(好似6D都有)BBI丫, 基本上我都係唔用, 直接係伊利沙伯落車行去弼街堆站費事睇價錢見車就上, 而家最多咪出到太子站落地底~
唔好用將軍澳本位去諗市區流水線, BBI對大部份市區客黎講都是nothing
就好似以前未有會展站咁, 我地市區客為求舒服快捷唔使等, 係可以104直接落油麻地旺角一帶轉另一堆車海過海線返深長荔, 兩程車錢無BBI加埋夠入屯門了, 咪又係唔睇價錢密密上~
所以如果793收$9一程來回東西九 vs 一架唔知平定貴既車出去唔知邊度等一輛再轉車, 我諗大部份客頭也不回跳左上793等你開車了~

同埋795P&796E呢兩條合併係更無意思, 咁將調兜定唔兜?? 九工你入定唔入?!
入九工咪又係795P變793/7化, 唔入既咪即係多條擦邊球797......
兜既咪又係西九版796P, 唔兜既咪正正係795P......
無得靠795P+796E合併去搞呢個位, 到頭來都係講句, 一條原有既797咪搞掂左個問題囉~
JX9097 發表於 2022-5-26 12:40 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-5-26 11:37
理論上佢特車拉到入黎全日化, 793係呢度就無乜生存空間~
但唔知麗晶果邊肯唔肯放啫~
...

麗晶要早坐哂小巴/ 出去觀塘道上車
有幾多人會死等24...
不過九巴可能寧願將X6C全日
價錢牌吸引好多
mak5052 發表於 2022-5-26 13:48 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-5-26 11:58
對唔係走晒上山掘頭路果D市區客黎講, 基本上你比咩BBI都係廢的~
我地都唔睇價錢既, 要既係直線同舒服, 要 ...

795P、796E 合併,實際就是將 795P 按今年 RPP 拉去工業邨,九龍總站改為蘇屋(諗住 795P 取代 795X 全日,保留 796C,九龍灣往返將軍澳市中心、康城全部俾 797(即係用 796C、797 做 793 的事))
stevechau 發表於 2022-5-26 16:13 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-26 12:40
麗晶要早坐哂小巴/ 出去觀塘道上車
有幾多人會死等24...
不過九巴可能寧願將X6C全日

咁又係x6c全日無話唔得既, 但肯定最多都係同24同一個死樣~

價錢都仲係平既, 個問題只係的確如其他板友話齋, 係唔能夠靠九工做膽去養一條全日線
玩到30mins一班果d咁做黎都無意思, 佢既活路最多都係縮短尾班車&只限單程頭班開得早~
除非玩20mins一班, 收幾件$7.2出mk夠九記維皮~
stevechau 發表於 2022-5-26 16:42 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2022-5-26 13:48
795P、796E 合併,實際就是將 795P 按今年 RPP 拉去工業邨,九龍總站改為蘇屋(諗住 795P 取代 795X 全日 ...

797想點玩我無意見, 反正我唔係康城用家都用唔著~睇落你係想靠795p好似796p咁打擦邊球就叫做好晒原本793既流水......
坦白講, 發夢啦, 淨係諗點入將軍澳, 行過就叫做左, 咁直頭唔使改796c=>796e=>793啦~
而且795p全日係一回事, 果10架車比佢都唔大問題, 咁問題就會聚焦返單靠796c佢都係改無可改, 客量無乜空間再上, 路話快亦都唔係快, 錢亦都無得收多d~
簡單講, 吊鹽水鹽到幾時無水就雞埋佢比其他線, 796c未來都係bye bye~
而我由開線果日坐到而家都諗唔明, 其實796c相比起793, 有咩大誘因唔搞佢去交換呢??
而家原線話快唔快、話收得多又唔係貴、話客多又唔算特別多、話直線又唔係特別直、話多獨市位又tko&東九龍又大把位根本乜野地方都去唔到一程直達......

人地搞793就係想唔點加資源既情況下, 全程加左價先, 如果真係如rpp咁玩, 其實佢係九龍灣既相向分段都只係$5.5(呢樣我係唔suggest的, 有直線+15mins班次班客難走得甩下, 試水收貴少少都不為過)
而且用796c搞既最好處係, 本來少客(ssp&argyle)既位唔太受影響, 亦唔會搞著795p班客要慢落黎, 而本來796c有客/多客既位, 有795/6x去頂一頂, 原有全段客當796e咁坐又唔算花多幾多時間, 因為真正多客既位&時段又同最塞車果個方向相反左, 犧牲不大下做多幾組客啫~

JX9097 發表於 2022-5-26 16:52 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-5-26 16:13
咁又係x6c全日無話唔得既, 但肯定最多都係同24同一個死樣~

價錢都仲係平既, 個問題只係的確如其他板友話 ...

X6C唔算貴
但比起24已經貴唔少

不過認同X6C全日都唔會太密
同埋「全日」嘅定義應該唔會開足18個鐘
始終九龍灣喺非繁/ 晚間客量實在太低兼單向
可以做類似948呢類半全日嘅時間會更合適