hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-26 18:55 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-5-25 15:01
1. 都係果句, mean D咁睇根本非繁就算旺區都無乜需求~
放寬D咁睇, 793去做呢個位全日貴價流水亦無可不可
...

1.
如果你講到咁有需求
紅van點解做唔起?

又loop返同一個問題
大流水好做既前題係中間有水流

以前九公70夠係超長大流水
結局又係點?
當然你可以話70極端例子
咁15A/33/297又流緊咩樣?
然後你又話非繁旺區都無咩需求
咁793有咩個人之處去outstand以上3條線?

2.
等等先
成個重組亦都唔係將軍澳自己找數
而係間接由港島區找數
其次上面都講左改797都搞得掂而又唔使用咁多車

3.
F1版有關建議你自己參考下啦
你講796C/796E又係好笑既
兩架車一樣客量
得兩個可能性
一係就九龍灣無客而深旺客照上
一係就深旺客唔上而九龍灣客上
兩件事都唔見得好support到拖796C做793
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2022-5-27 10:19 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-26 18:55
1.
如果你講到咁有需求
紅van點解做唔起?

1. 好簡單, 請你話比我聽紅VAN幾時有車到&開先~需求唔係無, 而係本無合適既工具/路線去量度, 咁答案就唔會有
亦都好容易因為無做呢班客而可以不負責任、下巴輕輕地講果度根本就無需求
要是咁講, 將軍澳又好有需求咩?? 咩康城果D又好有需求咩??
你問我15A/33/297流緊咩樣, 我又答到你喎, 非繁頭兩條線無客係正常, 因為佢地根本就無辦法一程過流到去九龍市區旺位
定係你係九工去油尖旺深長荔原來可以坐一重15A/33就去得到??
297非繁流成點, 其實唔係想像中咁差, 叫做站站有人順路上車咁囉, 除非你對非繁有客既要求係每個站都起碼有返10個或以上排隊等上車, 咁佢又真係流唔起既, 但我望返油尖旺果邊講到非繁咁旺都做唔到, 點解呢度非繁需要有一個高準則呢??
而繁時297雙向都唔見得九龍灣以外既乘客, 對於要入九工塞一塞而好唾棄呢條線喎
咁我又問返你轉頭喇, 你眼中做多1外心4灣少少流水位就唔掂, 乜而家796C非繁玩特快好多客好爆咩??
舊70呢個例子的確係極端, 我個人覺得793較接近既例子就係297/296C呢D, 有一段快路亦都有流水路&客, 甚至98C都有D可比性~
行流水有好有唔好, 好既係基本盤多數夠大, 唔好既係有D線真係太慢會無晒客, 只不過而家最擔心既將旺客都仲有條795X墊住做大, 呢條線自身轉行多少少流水倒也不見得有滅頂之災咁大問題喎, 除非你證明到796C乜都唔改+795X唔開之下客量會再突然上升, 咁繼續留796C既理據反而會大D~

2. 咁你咪隊晒果10架車比797去做晒793既工作, 從而留住條一樣路線既796C囉~
叫797收$11兜勻796C原線先好上路去九龍灣再出MK返SSP吧......
路線號碼唔重要ga, 重要既係佢既工作之嘛~
講到793點廢點差, 我唔明點解一改左個no.做797做返一樣既工作就會一天都光晒無晒問題/前述缺點囉

3. 我做客準備比錢上車仲去F1版睇飛機文?? 有時間先啦
其實你講既"一係就九龍灣無客而深旺客照上, 一係就深旺客唔上而九龍灣客上"並無影響結論, 樣可以導返去照改793的~
如果前者正確, 咁即係有一條線(可以係793/797)做九龍灣往來將軍澳就得, 但西九往返九龍灣既客呢??
而且795X全日化, 原有旺角客係可以出大路上車返TKO, 不受影響......
SSP客, come on, 下繁入TKO呢段出幾多客都心照啦, 咪就係我之前講既多客時段唔係呢個方向&時間囉~
想用呢個point去講, 結論就係可以要一條796E/793黎做;
如果後者正確, 咁即係呢段路花多少少時間就有客做得起值得做啦, 咁793仲有咩問題無??
更何況又想用0同1黎玩呀?? 點解唔可以係旺角原來有客唔識/唔介意時間見車就上, 796E落九龍灣再執到多班客, 所以返到黎尚德都仲有班客係車呢??
一定要只會SSP/MK/九工一個點先有客上車既??
都係果句, 如果無果10架車做大個餅補齊其他旺位去做新客, 咁將796C轉796E全日化我會有所保留;
但如果係有多條795X分工令到796C既旺位得以保留做得返晒, 而且兩線車程時間又唔爭得遠, 咁將佢796E化又有何不可??
最多後續係繁時睇時段開返架796C特車出黎行原線囉, 但有左793&795X分工, 暫時又唔見得796C既存在價值淨返幾多住~
所以我係呢個po睇左40幾版, 一直都得唔到一個足夠強而有力既解釋/答案可以話到比客知, 有左793&795X呢個配搭比九龍人, 到底796C仲淨返D咩光環/龐大既客量可以咁神聖地, 唔能夠將九龍段改得佢再流水化少少去做793??

Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-27 19:23 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-5-27 10:19
1. 好簡單, 你話比我聽佢幾時有車先~需求唔係無, 而係本無合適既工具/路線去量度, 咁答案就唔會有
亦都好 ...

1.
如果需求夠既
以紅小既靈活性你慌佢會無車做?
其他線全部都搞唔掂
又係唔係間接證明左九龍灣非繁係咩世界?

2.
證明你一直都唔睇野又唔諗野
797拉長要用足10架車?
我幾時有endorse九龍灣非繁好需要做?

而家講緊係屍水真係好想做九龍灣<>旺深既
咪由佢囉
但明明可以用多3-5架車已經可以處理到
更可以做埋觀塘海濱
which is同九龍灣非繁一樣nature既地方
點解要支持一個用多10架車既方案?

3.
我冇睇我唔知我唔理=???

你話下繁SSP返將軍澳無客
咁唔通下繁SSP/MK入九龍灣比較起上嚟會有客?

"點解唔可以係旺角原來有客唔識/唔介意時間見車就上, 796E落九龍灣再執到多班客"
當然可以亦都係屍水覺得之後會發生既事
但同一時間你又覺得要有795X包底做旺角
即係根本明知部分客其實會走

假設你所講咁795X既然可以完美cover 796C旺角班客
咁直頭796C改行油麻地出入+797拉長去蘇屋
包保唔使加10架車又做到晒你要既野
唯一係九龍中無左車出入將南

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2022-5-30 11:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-27 19:23
1.
如果需求夠既
以紅小既靈活性你慌佢會無車做?

1. 傻啦, 大把紅小根本就唔夠車要頹做~
呢度收$11係因為真係無車無線行得佢做而亂做都食硬班客啫~都係果句, 紅小有正常班次先再講啦, 你叫我而家emax收工落樓, 我都唔敢講企係郵政中心門口淋幾耐雨先見到架紅小返megabox轉車~
諗住紅小有客就會密密加車做既想法已經相當離地了......
所以唔使諗住咁樣去證明九工非繁係零客, 事實上打擦邊球既24非繁係一個宏天站都差唔多執到一車小巴客呢~

2. 淨拉長唔使理班次既, 淨拉長D客就會傻傻的等車上車既??
諗D唔諗D咪又係離地, 如果你出條將軍澳線出黎連非繁都坐得7788既, 我又真係唔覺得應該拉一條線落九龍灣執流水呀~
但事實上796C已經係半特快, 將旺有無咁多客上車丫?? 797全日真係做死流水喇, 你將軍澳又好睇佢咩??
所以淨低可試既空間, 咪就係半/特快線+合理班次再加返D流水客(最好貴價)做靚條數佢囉~
定係796c仲有咩位可以再飛起加快從而會多左客量?? 其他線唔敢講, 796c驟眼睇就無喇
新記想做九龍灣-旺深流水, 佢得兩條路行, 一係就開多條新線, 唔好諗797喇, 本身都仲有條795p比康城將工仲搞咩797出mk/打後?!
一係就搵一條已有既將旺深線黎改, 即係796c轉796e全日化=793, 原有位唔想慢左又有返架795x係度~
反正加左果10架車基本上都唔係加比793, 而係所謂既將旺特快795x的~

3. 796c下繁係ssp返tko真係唔會出到幾多客, 果度邊有足夠既商業活動去泵得郁下繁東行??
呢樣野、呢個位要靠既其實係795XP去做既LCK, 除非796C唔行大埔道跟112碌出長沙灣道~
咁正路而家下繁796C主力會出到客既位就得mk-spk呢段, 點解唔用797做, 主要係我唔敢去建議郁動唔係自己住果區既線, 797其實同我一d切身關係都無, 我就唔會牛咁眼咁望實人地條線, 此為其一, 其二係797暫時要行埋觀商, 比起淨行九商多果少少時間, 行埋觀塘就真係過左平衡火位了~
再者, 大家都深痛惡絕797加強流水, 結論反而係797再加強大拉水效果拉去souk?? 果10架車隊晒落797度就差唔多......
而且795p好大可能將會全日化之下, 西九真係要兩條全日直達康城線??
所以793+795x做而家呢個組合(其實咪類似於796px咁), 797做返康城轉車站密線(九觀商2揀1), 唔係一個較理想既配搭咩??
問心講, 如果黑心d諗, 下繁mk-spk 796e係接近載空, d客係會全上796c, 即係796e既車上客幾乎全部來自九工, 咁全日化之下其實新記係更加難唔去理會九工呢個原來出到"咁多"客既位的~

HR1377 發表於 2022-6-8 11:43 | 顯示全部樓層

推一推文先

樓主可能對呢個結果失望

運輸署會落實793改動方案

https://www.districtcouncils.gov ... oc/PTC/22251/21.pdf

其實796C客量如何?多唔多人由將軍澳來往旺角太子深水埗?
ben2004 發表於 2022-6-9 20:32 | 顯示全部樓層
小弟記得呢個 post 都有討論過下 795P
795P 上繁出城客量不嬲都好麻麻, 咁岩小弟今日起旺角見到下繁入將軍澳果班, 過埋山東街個站都唔夠 30 人, 唔知道之後油麻地同勞資審裁處可以上到幾多人喇
呢個客量都小弟覺得仲可以起上下繁可以加多 1, 2 班吸納下唔同時間既返工客, 不過距離半全日甚至係全日真係仲有好遠距離, 條線係快就係快, 但係覆蓋面太少, 康城仲想用呢條線全日出旺角仲飛起將隧, 不如要條 793 改直出好過啦, 起碼將工, 清半, 九龍流水會有客幫手撐住條線

其實都一早講過, 依家將藍未開, 中九龍幹線更加係幾年後既事, 無理由連將轉, 九展, 山谷道全部過門而不入
停將隧可以當多一班 797 比康城人轉車, 下繁將軍澳方向入轉車站仲要快過唔入, 至於回程山谷道同九展全部都係大站黎, 睇下呢兩個站嘔幾多客比 796P 就知
屎水諗住唔停站扮特快, 收多 795X 唔夠一個幾毫, 當 30 人搭加埋都賺多唔夠 60 蚊, 停埋山谷道, 九展, 將轉上多 6, 7 個客條數都起返度啦
kay 發表於 2022-6-9 20:38 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-6-9 20:32
小弟記得呢個 post 都有討論過下 795P
795P 上繁出城客量不嬲都好麻麻, 咁岩小弟今日起旺角見到下繁入將軍 ...

之前有版友話半滿以上
世界很簡單 人類很複雜
陳太 發表於 2022-6-9 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-6-9 20:38
之前有版友話半滿以上

795X就肯定有半滿,入城方向美孚前已經有雙位數客量。795P就真係一般般,可能要中九龍幹線全段通車先有起色。
ricky 發表於 2022-6-9 21:58 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-6-8 11:43
推一推文先

樓主可能對呢個結果失望

所謂合併的問題就係793兜九龍灣,但好處就係好早就有車直去工業邨,唔似796X要八點鐘後先車去工業邨。
想問793會唔會停景泰街同彩虹邨兩站?
前荃葵青區居民
HR1377 發表於 2022-6-9 22:14 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-6-9 21:58
所謂合併的問題就係793兜九龍灣,但好處就係好早就有車直去工業邨,唔似796X要八點鐘後先車去工業邨。
想 ...

既然有人提及796C客量不多,296C客量仲高過796C,咁將796C改793志在做九龍灣商貿區至旺角深水埗客,封位唔俾九巴全日繞經九龍灣商貿區或延長至企業廣場

至於793停不停景泰街或彩虹邨就不清楚,反而797有機會愈來愈蝕