hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

eric278 發表於 2022-5-10 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:46
咁 796C 改行先達咪得囉 , 何必要開多條 795X 出嚟 ...
甚至改路後減少咗花園街倒塞嘅影響 , 都唔係一 ...

先達巴士站基本上已經塞死晒
herman15hk 發表於 2022-5-10 13:48 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-5-10 14:40
同意這個講法。

登打士街一帶有不少商場、食肆及樓上舖,油麻地又有果欄,晚市堂食回復後更加多人

我星期六日都成日去旺角嘅,除非特登plan到尾站在TOP附近,否則要在家樂坊/兆萬一帶行去兩邊都幾係嘢。除非劣食塔打完大佬要即刻運動吓者...
少甜啊唔該
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:51 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-5-10 13:48
先達巴士站基本上已經塞死晒

先達又好 , 菜街 13D 16 個站又好
點都好過旺角道 , 細節位要傾唔難
但都無理由係分拆一條 795X 再放 8 部 10 部車落去做返同一堆客 , 難道預期可以一日多到幾千個客 ?
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:54 | 顯示全部樓層

herman15hk 發表於 2022-5-10 13:48
我星期六日都成日去旺角嘅,除非特登plan到尾站在TOP附近,否則要在家樂坊/兆萬一帶行去兩邊都幾係嘢。除 ...

是但啦 , 食飽 D 當做運動啫
雖然旺角道個站只係比先達遠多百幾米 , 但條路咁窄感覺差 , 會以為行好耐 , 都係搬站好
eric278 發表於 2022-5-10 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:51
但都無理由係分拆一條 795X 再放 8  ...

先達附近街道附近已被潮聯紅小頂死晒。

這個已經成了死局,除非洗衣街舊水務署的新商業發展落實(地下將有PTI,將安置現時先達附近紅小線),否則無法解決。
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:56 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-5-10 13:54
先達附近街道附近已被潮聯紅小頂死晒。

這個已經成了死局,除非洗衣街舊水務署的新商業發展落實(地下將 ...

點會無法解決 ? 呢幾年 24 68X 79X 等等不斷入緊菜街
904 又預期縮剩兩繁 , 即係有條件放 796C 入去啦
herman15hk 發表於 2022-5-10 13:58 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-5-10 14:51
但都無理由係分拆一條 795X 再放 8  ...

先達行少200M,但家樂坊行過去呢?
將軍澳唔係屯門,我哋有地鐵直達調景嶺㗎,行得去先達我落咗龜站啦
少甜啊唔該
eric278 發表於 2022-5-10 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:56
點會無法解決 ? 呢幾年 24 68X 79X 等等不斷入緊菜街
904 又預期縮剩兩繁 , 即係有條件放 796C 入去啦
...

目前西洋菜南街交通情況已相當惡劣,違例泊車和的士排隊已經影響巴士服務。

潮聯小巴又經常在通菜街停泊,頂死旺角道行車線。
樂仔〞 發表於 2022-5-10 14:01 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2022-5-10 13:58
先達行少200M,但家樂坊行過去呢?
將軍澳唔係屯門,我哋有地鐵直達調景嶺㗎,行得去先達我落咗龜站啦
...

家樂坊行去先達 550 米 , well 一定唔夠登打士街門口就有站咁方便
但你話係咪真係好遠 ... 其實又唔係真係咁遠啫 ...
大概只係你屋企行去尚德總站嘅 double 距離咁啦
ben2004 發表於 2022-5-10 14:07 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-5-10 12:54
我想講,家陣 795X 早繁塞埋東九龍走廊西行,
家陣隔離先講緊 X6C 258X 早繁東九龍走廊東行都慢車去九龍 ...

東九龍走廊西行早繁係塞呀, 咁你知唔知塞幾耐先? 795X 早繁到東九龍走廊苟橋位個時間, 正常情況係有機會到落斜位開始慢車, 但絕對唔係塞到停, 行快線落都係快, 因為紅隧出九龍上加士居道既車都仲未係好多, 實際車程方面, 啟福道九展個站一般都係 0815 左右埋站, 視乎車長上唔上加士居道天橋, 0825 前一定去下個站女拔下繁塞得勁就無錯, 上禮拜都試過有一晚塞到機隧要間封添, 796P 已經叫好小小, 因為 5 點之後 TKO 就冇車, 雖然私牌都係行同一條路出, 但係叫做可以追下對站開既時間, 而你講下繁西行問題, 唔止 795X, 796P, 基本上行得漆咸道南一段所有線都有影響, 小弟個人覺得 795X 要穩定東行班次, 特別係下繁, 減少下繁 TKO 開既班次私去對站做係一個方法, 中期要解決呢個問題一定要西隧減價吸引多d去新界西既車行返西隧, 先可以減少死亡交叉車流

調返轉個角度, 如果唔用依家 795X 定線, 將軍澳要去油麻地可以點行 ? 下繁東九龍走廊塞得最勁既時候, 基本上九龍東去九龍西任何幹道都係塞, 最快最穩定咪可能跟 20 個行法, 行太子道, 亞皆老街, 窩打老道囉

至於你講東九龍走廊東行, 上下繁都會塞車, 原因係比加士居道去紅隧既 cut 線車再加埋排隊打尖既車頂死, 不過 795X 同其他尖沙咀上東九龍走廊既線一樣, 起橋底經過交叉位 cut 出去第 3, 4 線已經暢通無阻, 呢個交叉位實際上好少會塞超過 5 分鐘

你講起 101X, 就算下繁最塞西行最塞既時候好多時都坐滿架喎, 即係塞還塞, 肯搭既大有人在, 咁巴士公司做唔做全日小弟覺得係有第二D 考慮啦

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分