hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

Johnchan909 發表於 2022-5-10 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層

796c 就算塞到去麗港城,九龍城又塞一陣,旺角去到將轉都係半個鐘多啲。45分鐘已經轉埋車落埋坑口(等咗3分鐘車左右)
ben2004 發表於 2022-5-11 00:07 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-5-10 22:47
0815-0830 咁早,紅隧有幾塞?遲多半個鐘就天同地。
試問有幾多人 0845 前要返到旺角?

你講 795X 丫嘛, 咁咪分享下依家 795X 既情況, 早繁得一班車 0740 將軍澳開, 冇第二班架啦, 呢一班車 795X 落旺角時間係算早, 一般都係 0830 內, 不過如果去美孚荔枝角一帶返 9 點就差唔多架喇小弟係不嬲好贊成開多 1, 2 班車試下水溫既, 依家得一班車既情況下, 只會試到返某一個時間既客量夠唔夠, 唔岩時間既就唔會搭, 有足夠班次 cover 到成個早繁既時段, 咪知道條線係咪真係受歡迎囉

閣下講果d情況, 小弟又分享下我知道果d, 早繁亞皆老街, 窩打老道情況, 起學校正常返學既時間一樣係多車, 又多死車, 順就一定順過死亡交叉, 不過係咪會快過呢, 小弟就有以前數據
796C 0727 清水灣半島開, 通常 0820 左右起旺角通菜街 (依家 0727 果班依家冇左架喇, 比屎水收到得返 0700, 0730, 0800)
796X 0740 清水灣半島開, 通常 0830 左右去到旺角街市

東行小弟就真係好難認同你既講法, 就算講緊成個下繁, 795X 同其他幾條大線既行法 (衛理道, 山谷道, 東九龍走廊, 啟德隧道, 九展) 根本就好少會塞死, 衛理道去山谷道果段小弟起你引用個 post 講左, 東九龍走廊塞係因為啟德隧道慢線九龍城出口多車塞返上橋面, 不過多數都係慢溜好少會塞到停車

你話 5P 快過 5X, 5X咪就係要塞九龍城出口囉, 101 快過 215X 仲離奇, 首先馬頭圍道唔順燈, 世運迴旋處下繁又例牌塞車, 不過 215X 都有弱點, 宏通街個站比 megabox 燈位頂死, 偉業街同觀塘道下繁一樣塞車, 不過呢d全部都唔關死亡交叉同東九龍走廊事, 講到尾, 你舉呢d例子有幾常見係一個問題, 而呢d例子既出現又係咪 apply 到落 795X 同另外幾條行啟德隧道既大線又係另一個問題

795X 呢條走線點解將長沙灣旺角油麻地客「炒埋一碟」? 因為呢幾區依家都係 796 系既盲點囉, 795X 叫做係 796C 既補位, 795X 如果跟你講太子道西走, 一樣要加車落去做但做唔到油麻地, 而如果要改 796C 經油麻地走唔行亞皆老街, 一樣要行你講既死亡交叉, 因為油麻地返將軍澳本來最快本來就係 795X 定線, 不過亞皆老街都有唔少客搭 796C, 睇怕 796C 一樣改唔到, 到時油麻地又繼續真空

你講緊「值唔值得倒多 10 架車去做 795X」呢個問題, 都係果句啦, 小弟覺得唔係值唔值得倒車去做 795X, 而且倒得車去搞就應該要一次過搞埋其他線, 我起 F1 板有個建議一次過搞埋 797 同 793, 呢度唔多講, 不過如果可以好好利用返 797 既資源, 呢 10 架車個人就唔覺得係咩大問題

214P_world 發表於 2022-5-12 22:10 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-5-9 23:15
不如796C唔變,793改行太子道西界限街荔枝角道算啦~

甜橙似係想做旺角—九龍灣,行咗界限街就做唔到
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-5-12 22:13 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-5-9 23:53
290X 呢條線都幾神奇 , 康城站時唔時都可以有幾條友上車 , 反而其他線都唔會有呢個情況
...

絕不出奇,將軍澳冇鐵/其他車上安達臣,任何一個細區也會出到客
214P_world 發表於 2022-5-12 22:14 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-5-10 00:03
屎水件事係唔現實,回程係調景嶺又係唔係個個用上車門落車?要拍卡先落得車 ...

如果喺車站裝部拍卡機可能更實際
214P_world 發表於 2022-5-12 22:15 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-5-10 00:15
793如果最後全日入九龍灣就真系有d過份,我寧願佢30分班但唔入九龍灣,795X就冇咩問題既,其望795X全日後, ...

30分鐘一班 調景嶺第一時間落地底,將南亦唔會搭,康城更加冇客
214P_world 發表於 2022-5-12 22:16 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2022-5-10 00:21
常客流失多數會落地底,點會轉去坐296C吖

坐得796C唔少都係貪入到將軍澳落車就腳;296C成個將軍澳覆蓋面得兩 ...

認同,296c 調景嶺冇站,假設有車轉 (將石線?) 停觀塘道堆站 都係慢咗/觀感差咗
214P_world 發表於 2022-5-12 22:17 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-10 01:26
795X 開唔係問題,始終真係做緊新既地區,有d 人成日都話 795X 經東九龍走廊塞得勁,真正塞得好勁既時間主 ...

795X 上繁西行亦塞
214P_world 發表於 2022-5-12 22:17 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-5-9 23:08
我都反對 明明將隧上車唔塞車半個鐘可以去到深水埗 兜九龍灣起碼多15分鐘 仲要加價 坐296C唔好 ...

認同,開條 793 慢慢繞路 / 轉 296c 停觀塘道,不如 298c 全日仲好
214P_world 發表於 2022-5-12 23:34 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-5-10 01:41
「去觀塘商貿區無乜客」
呢個我好認同你,話說小弟上星期日去九龍灣搭797,客量如下
路線:797

認同,797 觀塘商貿區 一到非繁就冇乜人上落 (繁忙時間就有少少)
加上將軍澳段範圍較窄,叫得將南轉車 班客寧願行去觀塘站