hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴82上午繁忙時間改道
開啟左側

建議新巴82上午繁忙時間改道

EX-TL 發表於 2022-5-11 12:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議平日星期一至五早上7:30-8:00由小西灣開出的新巴82延伸至銅鑼灣歌頓道及電氣道, 為鰂魚涌居民提供直達銅鑼灣東部上班的巴士服務.

收費維持$4.9, 班次維持不變

按現走線至健康村巴士站後:
- 改經東區走廊, 興發街, 電氣道, 渣華道, 返回原線往北角碼頭

取消巴士站:
- 健威花園
- 書局街
- 新光戲院

增設巴士站:
- 歌頓道
- 電氣道街市
- 琴行街

受影響乘客可改乘新巴/城巴2 8X 19 81 85等前往北角.
Ravenclaw 發表於 2022-5-11 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
82早上已經成日唔見車,仲走去叫佢塞渣華道?
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-11 15:11 | 顯示全部樓層
咁出番好啲車, 改道就冇問題嗎?
andy1010 發表於 2022-5-11 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層

上東廊無可能唔加價
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-11 21:26 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2022-5-11 17:48
上東廊無可能唔加價

8P興發街往柴灣$5.2, 建議82碌到健康村先上橋收$4.9唔加價先正常.
qunow 發表於 2022-5-12 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
>琴行街
冇人由鰂魚涌去北角會專登搭架兜炮台山嘅車
>電氣道街市
由大路行一條行人天橋就入到去
>歌頓道
淨係呢一個站做到幾多客?
同埋如果要做呢個站附近範圍嘅話,開一班2A特快,停永興街出灣仔,咪仲做得更多客?
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-12 01:58 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-5-12 00:25
>琴行街
冇人由鰂魚涌去北角會專登搭架兜炮台山嘅車
>電氣道街市

歌頓道附近有幾座商廈, 電氣道街市唔係畀師奶行街市, 經過加個站做埋附近返工客, 其實唔整都冇所謂, 琴行街係畀上錯車唔知飛咗上東廊嘅人落車用, 唔係專登兜完銅鑼灣先落車, 可以體貼啲諗吓先嘅, 冇人落車就飛站, 冇嘢嫁.

電氣道街市同琴行街之間有兩個巴士站飛咗, 都好明顯話畀你知個建議唔係畀人兜大圏返工同買餸, 而係做完銅鑼灣返工客盡快返北碼.

至於2A, 應該唔駛我講, 大把板友清楚過我咩狀況.

我就覺得2A情況仲衰過82, 82係行車唔穩定, 行到咁上下就拖卡, 2A係連基本都未做好, 點樣特班?!

鰂魚涌去歌頓道應該冇其他線啱做, 一係過海, 一係仲載住好多客未到目的地, 82係差唔多到太古坊落埋就冇乜得剩, 夠位食到康山 鰂魚涌出行客, 與其吉住返北角, 食多一重唔係用多好多時間.

朝早110 962E都係行歌頓道去北角, 仲要停多兩個站, 咁改82只係要擔心興發街落橋生唔生性, 其實原線行健威花園兜大圈返北碼車程都唔短.

如果改咗之後弊端多多, 或者用家太少, 取消呢個安排冇話唔得, 但港島線地鐵站之深, 一落一上都係時間, 炮台山站行出去又係時間, 巴士就夾喺炮台山站同清風街之間, 有又平又近嘅選擇理應唔錯.
Ravenclaw 發表於 2022-5-12 04:51 | 顯示全部樓層
拿,相當年118系歌頓道一個站早上6-9可以有接近1000人既,後面110做就應該跌左客少少落102/106既,因為110疏...

不過QB去歌頓道有幾多客我真系唔知,但系抽都抽81/81P,天后落橋入5X總站然後上勵德...
qunow 發表於 2022-5-12 05:43 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-5-12 01:58
歌頓道附近有幾座商廈, 電氣道街市唔係畀師奶行街市, 經過加個站做埋附近返工客, 其實唔整都冇所謂, 琴行 ...

另一個選項係城巴77。
2A上繁應該最主要問題係耀東落山呢段?咁嘅話用一架車落到鰂魚涌之後飛走北角炮台山都仲可以照常做到呢批客,仲可以俾埋去灣仔嘅客加快。
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-13 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-5-12 04:51
拿,相當年118系歌頓道一個站早上6-9可以有接近1000人既,後面110做就應該跌左客少少落102/106既,因為110 ...

81車疏, 抽唔到幾多車, 而且唔好彩東廊同興發街落橋突發塞車, 影響就唔止歌頓道返工客.

入埋威非路道即要行兩次歌頓道, 何不停歌頓道?