hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 40P,X42C 非官方班次消息
開啟左側

[路線消息] 40P,X42C 非官方班次消息

teddybus 發表於 2022-5-12 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-12 15:34
評論某條線,就代表打飛機。咁寫埋建議某線點樣改嘅人,咪打到出血?我唔係北區首相,聽完即當聽唔到。
...

寫一次建議,同月經/周經式評論,邊樣似打飛雞多啲?自己諗。
ricky 發表於 2022-5-12 16:12 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-5-12 15:56
寫一次建議,同月經/周經式評論,邊樣似打飛雞多啲?自己諗。

咁只係當時啱啱全日時評論過,最近文章係40P在黃大仙有獨立坑,咁佢係有改動,唔係無端端幻想,而家真係加一班車啦,點算係齋幻想。
反而有啲人不斷喺F1建議,又唔係有動靜改動,就寫住plan,幻想改線改到符合佢自己欲望,好似自己做運輸署咁。
前荃葵青區居民
teddybus 發表於 2022-5-12 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-12 16:12
咁只係當時啱啱全日時評論過,最近文章係40P在黃大仙有獨立坑,咁佢係有改動,唔係無端端幻想,而家真係加 ...

當年邊個係咁吹捧40P全日先?真係當自己造王者,推完40P全日,到X42C開週末?
ricky 發表於 2022-5-12 17:03 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-5-12 16:36
當年邊個係咁吹捧40P全日先?真係當自己造王者,推完40P全日,到X42C開週末? ...

呢度仲有石圍角、東北葵同青衣站友,佢地都對40P及X42C有意見,係你地成日覺得只有我想40P同X42C點樣。40P全日在十多年前已經在區議會講緊,X42C做全日計劃一早就包埋開週末,唔係我一個人搞出來。再者,你地都要明白唔住喺鐵路區同埋巴士線嘅地方嘅辛酸,或者你地住嘅地方本身有鐵路同大量巴士線,唔知人地嘅痛苦。
正如有人笑住富山邨嘅站友,雖然佢嘅意見好似為自己度身訂做,建議太浮誇,但佢都係想為自己社區好啫。

前荃葵青區居民
WN4156 發表於 2022-5-12 18:15 | 顯示全部樓層
今日40P 1400觀塘開九龍段上到31個,未計短途,前面有38,差少少勉強上返合格水平。週末客量較佳,日中一車大約40人,星期六1700觀塘開頂閘,晚上能坐滿,逆向則20-25人。
samuelho668 發表於 2022-5-12 19:15 | 顯示全部樓層
40P 有車就應該觀塘開埋早繁
9 點後先開太遲

gu9434@24 發表於 2022-5-12 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-12 15:34
評論某條線,就代表打飛機。咁寫埋建議某線點樣改嘅人,咪打到出血?我唔係北區首相,聽完即當聽唔到。
...

你同首相比? 你想得自己太高了   
gu9434@24 發表於 2022-5-12 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-5-12 16:36
當年邊個係咁吹捧40P全日先?真係當自己造王者,推完40P全日,到X42C開週末? ...

吹捧完40P全日 結果北葵客非繁搭佢落荃灣仲多過出東九龍  日間中段起勢運吉就睇唔到 X42C中段仲空過40P 我都唔知憑咩可以開一至五全日  先利申:我支持做大兩繁同假日既40P+X42C   平日非繁不了
ricky 發表於 2022-5-12 20:32 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-5-12 19:41
你同首相比? 你想得自己太高了

又多個人做架兩,學人玩分身?
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2022-5-12 20:44 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-5-12 19:44
吹捧完40P全日 結果北葵客非繁搭佢落荃灣仲多過出東九龍  日間中段起勢運吉就睇唔到 X42C中段仲空過40P  ...

40P夠一個人吹捧就可以令條線客量改變?你話我想自己太高,但另一面又睇得我太高。

講番正題,你要一啲由返放工線起家嘅路線,改為只在假日開,佢地又唔係旅遊線,運輸署同巴士公司都唔會咁樣開。40P拖得太耐,加上獨市位,所以一開就七日全日,無蝕底。
前荃葵青區居民