hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 40P,X42C 非官方班次消息
開啟左側

[路線消息] 40P,X42C 非官方班次消息

WN4156 發表於 2022-5-12 21:06 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-12 20:44
40P夠一個人吹捧就可以令條線客量改變?你話我想自己太高,但另一面又睇得我太高。

講番正題,你要一啲由 ...

建議X42C改開
長亨開
一至五
0615-1015 7-20
1615-1845 20-30
六、日
0715-1315 30
油塘開
一至五
0715-0915 30
1615-2215 12-20
六、日
1615-2215 20-30
平日中段真係嚴重載空。

andy92 發表於 2022-5-12 21:13 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2022-5-12 21:06
建議X42C改開
長亨開
一至五

除非係青康路/美景/油塘客
否則平日中段 42C 唔太慢既情況
根本無誘因死等 X42C

如果 42C 縮去青衣站,X42C 非繁加到 15
客量應該谷得起
ricky 發表於 2022-5-12 21:24 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2022-5-12 21:06
建議X42C改開
長亨開
一至五

多謝你的正能量。不過,你呢個全日方案好保守下。
前荃葵青區居民
teddybus 發表於 2022-5-12 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-12 20:32
又多個人做架兩,學人玩分身?

咁你上面#44所謂 「呢度仲有石圍角、東北葵同青衣站友」,唔通又全部你分身?
teddybus 發表於 2022-5-12 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-5-12 19:44
吹捧完40P全日 結果北葵客非繁搭佢落荃灣仲多過出東九龍  日間中段起勢運吉就睇唔到 X42C中段仲空過40P  ...

遲下佢又嗌234C定234D全日㗎喇
天空之神 發表於 2022-5-12 22:20 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2022-5-12 19:15
40P 有車就應該觀塘開埋早繁
9 點後先開太遲

其實長遠肢解到 42C 先可以分到客出黎無論 38 40 40P X42C 或者係 290 系都係
近年九巴無限量倒車比荃葵青東九線

加車比 X42C 拆線(包括抽42c 車)
加車比 40P 全日(包括抽其他線既車)
加車開 290 系
加車開 33 系

但問題係個車 pool 好大但某幾條線互相重疊緊,
而各有小量獨市位
重組既建議過去一年都講到口臭
等大家慢慢發揮小宇宙啦

費事比人話自high
.
WN4156 發表於 2022-5-12 22:43 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-5-12 21:13
除非係青康路/美景/油塘客
否則平日中段 42C 唔太慢既情況
根本無誘因死等 X42C

X42C仲加?遲早變797 2.0,短途客唔駛理?
ricky 發表於 2022-5-12 22:49 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-5-12 21:52
咁你上面#44所謂 「呢度仲有石圍角、東北葵同青衣站友」,唔通又全部你分身? ...

全個戶口語氣相同,就係圍住鬧。再講,建議邊條線全日,唔係我專利,唔好乜都賴晒我。

前荃葵青區居民
teddybus 發表於 2022-5-12 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-12 22:49
全個戶口語氣相同,就係圍住鬧。再講,建議邊條線全日,唔係我專利,唔好乜都賴晒我。

...

鬧你都唔係某個人專利,唔好屈得就屈
ccicoltd 發表於 2022-5-12 22:58 | 顯示全部樓層

samuelho668 發表於 2022-5-12 19:15
40P 有車就應該觀塘開埋早繁
9 點後先開太遲

以前見過 0900 前觀塘碼頭會有至少兩輛車候命。
但上月試過第一輛車私走,第二輛要差不多九時才入站,結果往荃灣頭車遲了六分鐘開,沿途亦沒有 ETA。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2